![]() |
|
"Poprawianie" wyglądu filmów - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: "Poprawianie" wyglądu filmów (/watek-poprawianie-wygladu-filmow) |
RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - misfit - 17-01-2020 Pisałem już w innym wątku, że w ramach rozpaczy kupiłem Seksmisję na DVD sprzed rekonstrukcji póki jeszcze dostępne są ostatnie sztuki w 4:3 OAR. Obraz z tego DVD jest IMO pod wieloma względami lepszy od wersji po rekonstrukcji, ale o tym bardziej szczegółowo napiszę wkrótce w odpowiednim temacie. Największym mankamentem wersji sprzed rekonstrukcji są widoczne cały czas zanieczyszczenia obrazu, a raz na kilka minut też dużych rozmiarów uszkodzenia, które co prawda pojawiają się na ułamek sekundy, ale czasami potrafią uprzykrzyć życie. W mojej wersji DVD nie ma też prawie żadnego ziarna - pewnie zjadła je kompresja, która pozostawia sporo do życzenia, ale to też zależy od konkretnego wydania bo z tego co widziałem na kilku screenach to wydanie DVD Gieferga w białym digipacku prezentuje się całkiem znośnie pod tym względem. Poszperałem trochę w sieci nastawiając się, że raczej niczego darmowego i sensownego nie znajdę co mogłoby skutecznie przeczyścić moje DVD, ale jednak nie doceniłem Avisyntha - filtr RemoveDirtMC rozwiązał sprawę w 99.9%. Na drugi mankament radę znam od dawna - dodanie ziarna filtrem GrainFactory3. Poniżej efekty mojej rekonstrukcji ![]() http://filmozercy.com/screencomp/seksmisja-1984-dvd-dvd-z-filtrami-removedirtmc-grainfactory3-48294/ Screeny 1 do 6 to łatwy/średni poziom trudności - aby pozbyć się tego typu rzeczy z obrazu wystarczy ustawić filtr na stosunkowo niską siłę w okolicach 10. Screeny 7 do 9 z kolei to już dość spore uszkodzenia kliszy, aby RemoveDirtMC skutecznie poprawił tego typu uszkodzenia musiałem zwiększyć jego siłę do ok 30-40 co przy okazji sprawia, że ingeruje on też w inne elementy obrazu, które uszkodzeniami nie są (patrz np. screen nr. 8 i oba końce długopisu) coś a'la pierwsze wydanie Gladiatora na BD. Jednak w ruchu, nie mając porównania do źródła ciężko wychwycić, że filtr zjadł coś czego nie powinien ![]() Screeny 10 do 12 to z kolei poziom extreme - w tych przypadkach filtr praktycznie nic nie zdziałał z różnych względów. Tego typu rzeczy wyskakują raz na kilka, kilkanaście minut na ułamek sekundy więc w sumie nic strasznego. Poszperam jednak jeszcze czy nie ma innego alternatywnego filtra, który dawałby radę przy takich uszkodzeniach kliszy. Sam filtr też niewiele daje w przypadku gdy np. ma miejsce scena dynamiczna lub gdy gwałtownie zmienia się jej jasność (np. scena od 18:55 do 19:00) czyli gdy mają miejsce duże różnice między poszczególnymi klatkami. Podsumowując filtr RemoveDirtMC ustawiony na siłę 10 wyczyścił mi ponad 99% wszystkich klatek co w ruchu robi ogromną różnicę. Przy sile 30-40 wyczyścił ~99.8% klatek jednak gdzieniegdzie pousuwał elementy obrazu, których nie powinien. Z kolei dzięki GrainFactory3 obraz nabrał filmowego charakteru, a przy okazji ziarno zamaskowało niemal wszystkie niedoskonałości kompresji mojego DVD. Gdybym jednak miał lepszą wersję DVD (a takie istnieją) to możliwe, że nie widziałbym potrzeby korzystania z GrainFactory3. Ogólnie w końcu jestem usatysfakcjonowany rezultatem końcowym i tym jak obraz prezentuje się w ruchu przez niemal cały czas trwania filmu. RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Mefisto - 17-01-2020 Doceniam i opis i chęci, ale nie po to kupuję film, żeby go poprawiać czy naprawiać uszkodzenia - już bez przesady
RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Gieferg - 17-01-2020 Świetnie. To może już nie zaglądaj więcej do tego tematu. ---- Misfit wyszło to bardzo dobrze, aż mnie kusi, żeby sobie to przerobić w ten sposób, tylko bardzo nie lubię się bawić avisynthem. Wrzucisz skrypt?
RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Mefisto - 17-01-2020 (17-01-2020, 16:42)Gieferg napisał(a): Świetnie. To może już nie zaglądaj więcej do tego tematu. Bo? Ty jakoś zaglądasz do każdego i piszesz truizmy nawet wtedy, gdy nikt Cię o zdanie nie pytał. No ale jak ktoś inny wejdzie do piaskownicy Gieferga, to jest darcie mordy z miejsca. RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Wolfman - 17-01-2020 To jeszcze poproszę o przeróbkę tego chociaż na bd. Jest taki program do podbicia rozdziałki? RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Gieferg - 17-01-2020 Wyjaśnisz może co masz na myśli? --- Mefiś - ićstont
RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Nfsfan83 - 17-01-2020 Muszę zapytać Gieferg-a o Dark Kight, chciałeś robić kadrowanie w 2:35 a tutaj: https://caps-a-holic.com/c.php?d1=11844&d2=11843&s1=116724&s2=116710&i=4&l=0&a=1 niby jest w 2:35 czy to nowsze wydania i czemu na porównaniach jest raz screen 1.77 raz z pasami? RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Gieferg - 17-01-2020 Nolan od kilkunastu lat wpieprza do swoich filmów sekwencje IMAX na pełny ekran. Na DVD ich nie ma, filmy są w całości w 2.35:1, więc nie ma to dla ciebie znaczenia. RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - misfit - 19-01-2020 (17-01-2020, 16:36)Mefisto napisał(a): Doceniam i opis i chęci, ale nie po to kupuję film, żeby go poprawiać czy naprawiać uszkodzenia - już bez przesady Post był skierowany do osób którym chce się bawić w takie rzeczy + prezentacja co można osiągnąć darmowym softem w domowym zaciszu. Nikogo nie zmuszam ![]() Trzeba sobie jakoś radzić skoro wersja po rekonstrukcji Seksmisji jest tak skiepszczona (i nie chodzi tylko o kwestię kastracji obrazu góra/dół), że wolę wersję sprzed rekonstrukcji nawet z tymi wszędobylskimi zabrudzeniami taśmy filmowej. Jakieś inne alternatywy ? Chyba tylko wymazać z pamięci, że taki film powstał ![]() A skoro mogę pozbyć się ponad 99% tych zabrudzeń praktycznie bez żadnego wysiłku i to nawet bez potrzeby zabawy w rekompresję obrazu to nie byłbym sobą gdybym tego nie wykorzystał. (17-01-2020, 16:42)Gieferg napisał(a): Misfit wyszło to bardzo dobrze, aż mnie kusi, żeby sobie to przerobić w ten sposób, tylko bardzo nie lubię się bawić avisynthem. Wrzucisz skrypt? RemoveDirtMC do pobrania np. stąd. Zmieniłem mu rozszerzenie na .avsi. A skrypt wygląda u mnie tak: Kod: Import("C:\Program Files (x86)\Avisynth\plugins\removedirtmc_se.avsi")Ale tak jak pisałem jeśli chcesz żeby usunął te większe uszkodzenia to trzeba by zwiększyć jego siłę z 10 do 30-40. No i gdybym miał Twoje wydanie to prawdopodobnie zrezygnowałbym z Granifactory3. RE: "Poprawianie" wyglądu filmów - Juby - 02-09-2020 (09-03-2016, 01:49)Gieferg napisał(a): No i obejrzałem w całości TDK wykadrowane ujęcie po ujęciu do 2.39:1 z zaaplikowaną poprawką Blinddehalo3 i małym bonusem w postaci muzyki (Molossus) wstawionej do sceny z pościgiem za furgonetką (od chwili pojawienia się Batmana do rozwalenia Tumblera) Masz jakiś klip swojej wersji pościgu? Jestem ciekaw, bo widziałem ciekawą przeróbkę, w której do niego dodano "Like a dog chasing cars" Zimmera (muzykę, którą pisał pod scenę pościgu, ale ostatecznie Nolan wolał ją wykorzystać przy akcji w Prewitt Building). Nie mogę jej teraz znaleźć (to było dawno temu i nie na youtube), ale tutaj jest inna wersja: chyba trochę gorsza, w tamtej profesjonalnie wyciszano / pauzowano soundtrack tak, aby muzyka pasowała do poszczególnych ujęć (i trwała bodaj do flipa ciężarówki). Ale jest to jakiś przedsmak ja kto mogło wyglądać. ---EDIT--- Znalazłem! To chyba to: |