Filmozercy.com | Forum
Telewizory LG OLED seria 8 - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Telewizory LG OLED seria 8 (/watek-telewizory-lg-oled-seria-8)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - Mierzwiak - 31-10-2023

Masz nowszy model więc pewnie nie będziesz mieć problemów, ale upewnij się, czy ta matryca rzeczywiście jest kompatybilna z Twoim TV.

Gdy zdecydowałem się w końcu skorzystać z wykupionego ubezpieczenia i zgłosiłem grubo ponad setkę martwych pikseli, to okazało się, że pierwsza matryca jaką dostałem nie nadawała się do mojego TV. Miałem koszmarną posteryzację na przejściach tonalnych, w szczególności widoczną na przejściach od jasnego do ciemnego (najgorzej było w ciemnych scenach, np. w filmie Nope gdzie w najciemniejszych partiach obrazu tworzyły się ohydne, odznaczające się od reszty kadru ciemne place bo matryca nie była w stanie wyświetlić płynnych przejść blisko czerni). Serwisant próbował mi wmówić, że on nic nie widzi i jak mi się nie podoba to mam się pobawić ustawieniami (błagam...) ale zareklamowałe tę naprawę i co? Nagle się okazało, że tamta matryca nie była przeznaczona do B8 i tym razem zamówili właściwą a problem zniknął.

Z samego panelu jestem zadowolony, pionowy banding jest na jak najbardziej akceptowalnym poziomie i jedyny drobny mankament to widoczne w określonych warunkach różowe zabarwienie wzdłuż lewej krawędzi. Do przeżycia.

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - kulcikriu - 07-11-2023

(31-10-2023, 18:50)Mierzwiak napisał(a):  Z samego panelu jestem zadowolony, pionowy banding jest na jak najbardziej akceptowalnym poziomie
Mam takie pytanie do posiadaczy oleda, jako osoba, która bada teren w kwestii przesiadki na oled - czy banding to stała cecha oleda? Natknąłem się na niejedną taką opinię na forach - tak jak np. efekt halo na ledach.

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - pearlzfan - 07-11-2023

Ja banding zauważam bardzo rzadko i tylko w bardzo ciemnych scenach z jednolitym tłem, kiedy kamera przesuwa się horyzontalnie lub podczas oglądania fussballu. Dla mnie akceptowalne.

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - KaMario - 07-11-2023

Nawet jeśli czasem banding na telewizorach z matrycami OLED jest zauważalny, to jest to tak bardzo marginalna niedogodność względem ogromu innych zalet obrazu, jakimi są nieskończony kontrast, nieskończona prawdziwa czerń, plastyczność obrazu i widoczny efekt przestrzeni porównywalnej do głębi obrazu oglądanego na telewizorach 3D.

Dzięki za szybkie odpowiedzi, tak sądziłem, że to pewnie marginalna sprawaSmile

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - Mierzwiak - 07-11-2023

Według recenzji na panelach QD-OLED ten problem jest jeszcze mniej widoczny, o ile w ogóle, podobnie jak na modelach premium z panelami z dodatkową warstwą MLA, ale tutaj byłbym ostrożny bo recenzenci najczęściej dostają wyselekcjonowane przez producenta sztuki Smile

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - Mr.Hankey - 07-11-2023

Zawsze jak trafi ci się jakaś wyjątkowo skopana sztuka to możesz ją zwyczajnie zwrócić i po sprawie. W kwestii bandingu jest niestety loteria. Poza swoim egzemplarzem mam w rodzinie jeszcze dwie sztuki od LG i wszystkie są zdecydowanie akceptowalne pod tym względem.

Dzięki @Mierzwiak i @Mr.Hankey!

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - Mr.Hankey - 08-11-2023

W jaki model celujesz?

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - kulcikriu - 08-11-2023

jak mam celować to w ten najjaśniejszy - g3 (względy praktyczne okien przez całą ścianę pokoju) plus tam jest chyba lepsza matryca i do tego 5 lat gwarancji, ale zobaczę co będzie z ceną i jak z moimi funduszami. Dopiero niedawno zacząłem na poważniej myśleć o OLEDzie, więc to świeża sprawa, być może szedłbym w C2, bo C3 chyba niewiele się różni, a droższy. Niewykluczone, że cała sprawa przeciągnie się też o rok, ale badam, bo jakby pojawiła się jakaś fajna okazja, to być może się zdecydujęSmile