![]() |
|
Rambo - seria - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Rambo - seria (/watek-rambo-seria--220) |
RE: Rambo - seria - Remek - 11-12-2022 (11-12-2022, 19:06)misfit napisał(a): Na fotkach obraz jest dość mocno wyostrzonyFaktycznie suwak z ostrością był lekko przesunięty ale to wyostrzenie na zdjęciach to pewnie głównie wina aparatu RE: Rambo - seria - misfit - 11-12-2022 Odtwarzacz pokazuje ci bitrate obrazu? Jeśli tak to napisz jakie tam widzisz liczby w przykładowych ujęciach dziennych i nocnych. RE: Rambo - seria - Remek - 11-12-2022 Tak na szybko sprawdziłem kilka scen w jedynce i wygląda to tak: w dziennych i jasnych scenach najczęściej pokazywało od ok. 70 do ok.90 Mbps, momentami ponad 100, natomiast w ciemnych i nocnych scenach od ok. 40 do ok. 90 a gdzie była przez dłuższy czas ciemna scena z małą ilością światła od ok. 40 do ok. 60 Mbps. No i faktycznie jak teraz spojrzałem to fotki, które wstawiłem dość mocno przekłamują to co widzę na telewizorze. Chyba je usunę
RE: Rambo - seria - Juby - 30-12-2022 Potwierdzam, że wersje od Studia N to remaster StudioCanal; lektor we wszystkich częściach: DD2.0, czyta Maciej Gudowski (wersja QDVD od Vision), napisy chyba oparte na tym samym przekładzie, ale - nie rozumiem czemu, bo zazwyczaj uznaję je za dokładniejszą formę tłumaczenia - albo zawierają dokładnie to samo co lektor, albo są bardziej skrótowe (= słabo). Wizualnie wygląda to z jednej strony bdb (największa ze wszystkich wersji BD ilość szczegółów, ostrość, dużo ziarna, bardzo filmowy look), a z drugiej - czernie bywają gorsze niż w TDK na UHD (nie wiem czy tak to też wygląda za granicą, czy tylko nasz dystrybutor coś skopał i rozjaśnił obraz, bywa tak, że w niektórych scenach najchętniej obniżyłbym "poziom czerni" z podstawowych 50/100 do 35-37/100), dzienne ujęcia aż za jasne, a nowa - bardziej współczesna - kolorystyka raz do mnie trafia, a raz nie (czemu tytuł dwójki jest cały czerwony? ogień w "RAMBO" chyba powinien być żółty, co nie?). Cieszę się, że mam od Gieferga kopie zapasowe II i III z bodajże niemieckiego Ultimate Edition - obraz nie jest tak ostry i w nich z kolei zdarza się black crush, ale kolorystycznie i czerniami bardziej mi odpowiada + mam w nim lepsze tłumaczenia. Dlatego wszystkie trzy przełożyłem już do pudełek z miejscami na dwie płyty (jedynkę też, dorzuciłem do niej DVD od KinoŚwiat, które miałem do tej pory). RE: Rambo - seria - Gieferg - 31-12-2022 II i III z kim oglądasz? (u mnie standardowo Szołajski z Polsatu) Osobiście zdecydowanie wolę remastery od Ultimate Edition (tej mam akurat włoską wersję) w którym każdy film miał problemy z obrazem (w dodatku każdy inne). Remastery (przynajmniej wydanie, które mam) są w 24 fps, a nie standardowym 23,976 co mi dołożyło trochę roboty przy dopasowaniu ścieżek audio... Swoją drogą - te ścieżki z Gudowskim na QDVD były w 5.1, czyżby nie umieli ich przekonwertować do innego FPS z zachowaniem 6 kanałów*, czy dostali już takie oskubane? * po szopce z T2 jestem skłonny podejrzewac ich o każdą formę niekompetencji. RE: Rambo - seria - Juby - 31-12-2022 Jeśli będę odpalał oryginalne płyty to raczej włączę napisy. Jeśli wrzucę kopie zapasowe - na 100% Szołajski z Polsatu (tak te filmy poznałem i tak je lubię oglądać, ostatnio powtarzałem w ten sposób Universal Soldier i był to fajny nostalgiczny seans). Na koniec Gudowski nie mówi "opracowanie wersji polskiej: Bartosz Ziemiński", więc coś musiało być kombinowane. Sprawdź jak wygląda logo StudioCanal w III, bo w polskim już po nim widać jak bardzo skopane są czernie (przy T2, albo Leonie z UK nie było tego problemu, tutaj czarne pasy są dużo czarniejsze od pasów logotypu). W II jest okej, albo potem czołówka znowu strasznie dostaje od czarnych pasów, aby przy napisach końcowych czernie były okej. RE: Rambo - seria - Gieferg - 31-12-2022 Widać, że film jest jaśniejszy od czarnych pasów, co w ciemnych scenach daje się we znaki, ale dla mnie całościowo wygląda i tak lepiej niż lewe kolory i spaprany kontrast w Ultimate. Tu wystarczy trochę przyciemnić, a w tamtym wydaniu trudno było coś sensownego z tego wyciągnąć (zwykle ustawiałem TV specjalnie pod film przed każdym seansem, tutaj wrzucam ciemniejszy tryb i jest ok). Ale fakt faktem, że żadne wydanie BD nie jest idealne. RE: Rambo - seria - Mefisto - 09-06-2024 Coś się zmieniło w ostatnim czasie, czy dalej najlepszą opcją kupna są wyprzedane kolekcje z USA i Italii?
RE: Rambo - seria - misfit - 09-06-2024 Najlepsza opcja m.in. USA? Coś Ci się pomyliło... ![]() Ale jak już tyle czasu się wstrzymywałeś z zakupem to poczekaj jeszcze trochę - od pewnego czasu trwają prace nad nowymi remasterami od Lionsgate. RE: Rambo - seria - Mefisto - 09-06-2024 No właśnie te remastery miałem na myśli - sądziłem, że to było to, co wydali w steelach. |