Filmozercy.com | Forum
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta (/watek-kopia-zapasowa-blu-ray-uhd-dysk-hdd-plyta)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - prodarek - 12-12-2024

A co zrobił powyżej? po dodaniu napisów rozwalił synchronizację audio z obrazem.(ciekawe czy bez dodawania też rozwalił Big Grin ).. z tsMuxeR bywało rożnie w zależności o wersji i systemu. Usługa UHD też została dodana stosunkowo niedługo po tym jak projekt został porzucony. Generalnie @misfit dobrze że zapytał o logi ... mimo wszystko zawsze lepiej wygenerować napisy sup np w Subtitle Edit i przy okazji zrobić je ładniejsze a nawet w kilku wersjach.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - Gieferg - 12-12-2024

Zawsze robiłem w muxerze, nie potrzebuję "ładniejszych", cokolwiek by to miało znaczyć.
Nie robiłem UHD ale ze zwykłym blu-ray nie było problemu.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - shaman72 - 12-12-2024

(12-12-2024, 10:25)misfit napisał(a):  Od kilkunastu lat nie bawię się w wypalanie płyt, ale z ciekawości zapytam - jaką konkretnie płytę Blu-ray masz na myśli? Chodzi mi o jej pojemność.

Chce nagrać film (mkv plik) o wadze 80 GB na czystą płytkę o pojemności 100 GB.
Gdy dodawałem w TS Mukserze napisy srt, to po dodaniu oglądając film na vlc playerze głos aktorów uciekał i nie zgrywał się z ustami.
Odpaliłem MKVToolnix i dodałem te same napisy (srt) do filmu i wyszło ok, pełne synchro.
Mając teraz taki plik ( mkv z poprawnie działającym audio i napisami) , chce go nagrać na płytę bluray 100 gb aby odtworzyć bez problemu na stacjonarnym odtwarzaczu.
Tylko tyle lub aż tyle Smile
Dotychczas bawiłem się robieniem kopii na bluray zwykłych i nie było problemu. Teraz mam czas i nagrywarkę uhd i chce to samo robić z filmami 4K.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - Mefisto - 12-12-2024

Nie prościej przegrać plik na pena?

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - misfit - 12-12-2024

(12-12-2024, 15:31)shaman72 napisał(a):  Mając teraz taki plik ( mkv z poprawnie działającym audio i napisami) , chce go nagrać na płytę bluray 100 gb aby odtworzyć bez problemu na stacjonarnym odtwarzaczu.

Więc pozostają dwie kwestie:
1. Musisz dopytać wśród posiadaczy odtwarzaczy Panasów jakie ograniczenia ma Twój player w kwestii obsługi kontenera mkv.
2. O ile się orientuję, tylko garstka stacjonarnych odtwarzaczy poprawnie obsługuje płyty BDXL.

Mam dwa przenośne dyski,po 2TB ale...Mój Panasonic nie czyta dysków zewnętrznych po za tym tak sobie wymyśliłem, że chce mieć na płytce Smile

(12-12-2024, 15:50)misfit napisał(a):  
(12-12-2024, 15:31)shaman72 napisał(a):  Mając teraz taki plik ( mkv z poprawnie działającym audio i napisami) , chce go nagrać na płytę bluray 100 gb aby odtworzyć bez problemu na stacjonarnym odtwarzaczu.

Więc pozostają dwie kwestie:
1. Musisz dopytać wśród posiadaczy odtwarzaczy Panasów jakie ograniczenia ma Twój player w kwestii obsługi kontenera mkv.
2. O ile się orientuję, tylko garstka stacjonarnych odtwarzaczy poprawnie obsługuje płyty BDXL.

Mogę zmarnować płytkę do testów, to nie problem. Problem jest w tym aby już na etapie montażu ( napisy i film) wszystko było ok a nie rozjeżdżało sie okrutnie.
Może to wina wagi pliku, może TsMuxera...nie wiem.

Na dzień dzisiejszy mam zrobiony w MKVToolnix dobrze działającą kopie filmu (mkv) z napisami na kompie.
Teraz chce to wypalić na płytce 100 gb jako ISO.

Twój Panasonic nie odczyta takiej płyty.

Ps oczywiście że panas czyta dyski zewnętrzne.

(12-12-2024, 16:40)prodarek napisał(a):  Ps oczywiście że panas czyta dyski zewnętrzne.

Niestety nie czyta u mnie dysków 2TB...mieli i nie widzi.

RE: Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta - czarodziejmarx - 12-12-2024

Kwestia systemu plików? Obsługa exFAT nie jest taka oczywista wszędzie na przykład ;-)

Nawet jak odczyta to player do plików z niego marny, mieli bo pewnie nie ma prądu z tyłu masz port sub 3.0 i większy prąd jeśli podłączasz go z przodu to nie licz na to że go udźwignie, już nie wspominając to że port z przodu to tylko usb 2.0 .
Druga sprawa format partycji i w jakim systemie została sformatowana.