![]() |
|
HAL 9000: Archiwum - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: HAL 9000: Archiwum (/watek-hal-9000-archiwum) |
RE: HAL 9000: Archiwum - sebas - 12-06-2023 (11-06-2023, 23:27)HAL 9000 napisał(a): "Buck Rogers" już miałem w koszyku, ale ciągle się zastanawiam czy nie wziąć wydania z USA (film+serial).Wydanie serialu z USA jako jedyne ma napisy w języku angielskim, tak przy okazji... RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 28-06-2023 Czerwiec[2] Już lato, a jak lato, to i "Piraci": ![]() Długo bojkotowałem wydanie UHD (1-4), bo naczytałem się histerycznych komentarzy, ale nadszedł czas by samemu sprawdzić i się przekonać jak jest naprawdę. Przypomniałem sobie, że drugą część widziałem w Łebie, w Kinie "Rybak" ![]() Pozdrawiam Łebę ![]() Belmondo w ramach przypomnienia co ewentualnie kupić, gdyby się pokazało na UHD. ![]() Rarewares i WOW HD - czytałem o problemach kolegów z adresami na przesyłkach, u mnie wszystko OK. ![]() ![]() "The Driver" - drugie podejście i tym razem "standardowe" wydanie ![]() Włoski metal - "Włoska robota" i inne: ![]() ![]() ![]() ![]() "Pulp Fiction" - gdybym musiał wybierać, wybrałbym AMARAY , ale zdałem sobie sprawę, że przecież nic nie muszę ![]() Francuski "Avatar" - na letni seans też się nadaje: ![]()
RE: HAL 9000: Archiwum - Reacher - 28-06-2023 Lato zaczęlo Ci się na bogato, super zakupy .Nie mogę przeżyć, że taki film jak "Training Day" u nas wydano tylko na DVD.
RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 28-06-2023 Dzięki, "Training Day" ma oczywiście czeskie audio na UHD, bo czemu nie. RE: HAL 9000: Archiwum - misfit - 28-06-2023 W Training Day na LG OLED ostatnie ~15-20 minut to niezłe ASBLowe szaleństwo. Więc z góry uprzedzam aby się przygotować na kilkakrotne wybudzanie tv, bo inaczej zrobi się taka ciemnica, że głowa mała ![]() I jaka trafiła ci się płyta w Drowning by Numbers? Jest gdzieś na pudełku made in Mexico?
RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 28-06-2023 Na pudełku nie ma info, "made in Mexico" mogło być na folii, którą wyrzuciłem W każdym razie płyty czyściutkie - sprawdziłem właśnie latarką z zimnym światłem LED. BD też ma ten nowy transfer i o ile dobrze pamiętam jest bez blokady regionalnej. Przykro czytać, że "Training Day" to kolejny film gdzie daje o sobie znać ASBL na LG OLED. RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 03-07-2023 Lipiec Moje pierwsze zakupy spod znaku palącego kota ![]() LE CHAT QUI FUME "Kontrakt rysownika" i "Opętanie": ![]() Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne: ![]() ![]() Oferta UHD na razie skromna, to nie Kino Lorber, które chciałoby wydawać jeden film 4K tygodniowo ![]() "Kontrakt" to mój ulubiony film Petera Greenawaya ze względu na muzykę Michaela Nymana, która w tym filmie wymiata kompletnie wykorzystując motywy Purcella. Niestety całej muzyki z filmu nie znalazłem i trzeba ratować się tym co jest: ![]() ![]() Polecam Takie utwory jak "An Eye For Optical Theory" czy mój ulubiony "Queen Of The Night", jak już wejdą do głowy to za cholerę nie chcą wyjść ![]() Tu oryginał Purcella: Jeżeli chodzi o transfer, to początkowo myślałem, że niemieckie wydanie BD to jest to samo co brytyjskie BD od BFI, nawet w dodatkach jest materiał o rekonstrukcji i logo BFI przed seansem, dopiero zwiastuny zdradzały lepszą kolorystykę, a finalnie okazało się że zdecydowanie lepszą jakość. UHD ma jeszcze mocniej nasycone kolory i bardziej uwidacznia ziarno - różnica jest spora. Dla mnie w niektórych scenach, zwłaszcza na białym tle, jest tego ziarna nawet za dużo, w sensie, że za bardzo odciąga moją uwagę, ale przypuszczam że jak już pojawią się obrazki z UHD, to będą wyglądać bardzo dobrze, biorą pod uwagę, że film - o ile dobrze pamiętam - powstał na taśmie 16 MM. Nie zauważyłem żadnych problemów z kodowaniem, a materiał był bardzo wymagający - jak widać można ![]() "Opętanie" to BT.709 w przeciwieństwie do Dolby Vision w "Kontrakcie rysownika" - seans również bardzo udany, kolorystyka dla mnie spoko, jest kilka scen gdzie mamy "przepalenia" w oknach i nie wiem na ile był to zamierzony efekt, ale nie rzutowało to u mnie na pozytywną ocenę. caps-a-holic "Wilk" i "Boyhood" - dzięki info o promocji od fire_caves: ![]() ![]() ![]()
RE: HAL 9000: Archiwum - misfit - 04-07-2023 (03-07-2023, 15:42)HAL 9000 napisał(a): Nie zauważyłem żadnych problemów z kodowaniem, a materiał był bardzo wymagający - jak widać można Dziwne - myślałem, że problemy z kompresją obrazu na 4K UHD to narodowa przypadłość Francuzów. Trzeba by gdzieś to zgłosić ![]() Kontrakt rysownika i Opętanie ile wyszło ogółem z wszystkimi kosztami? RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 04-07-2023 POSSESSION [UHD] × 1 €20,00 MEURTRE DANS UN JARDIN ANGLAIS × 1 €25,00 Expédition €11,00 Total €56,00 EUR Teraz "Kontrakt" jest za 28€, ja zamawiałem w przedsprzedaży jeszcze w kwietniu. (04-07-2023, 11:45)misfit napisał(a): Dziwne - myślałem, że problemy z kompresją obrazu na 4K UHD to narodowa przypadłość Francuzów. Na bank jakiś obcokrajowiec im pomagał
RE: HAL 9000: Archiwum - HAL 9000 - 16-07-2023 Lipiec[2] ![]() Rain Man - było o tym filmie głośno i byłem na tym w kinie, szło się głównie na Dustina Hoffmana, który był wówczas u szczytu popularności, a przynajmniej tak to zapamiętałem. Dzięki temu filmowi dużo się mówiło o autyzmie, powstało kilka filmów poruszających podobne tematy jak "Przebudzenia" (1990) z De Niro/Williams, którego nie mam jeszcze w kolekcji. Powtórka po latach wypadła bardzo dobrze, a jakość wydania UHD od MVD Visua również bardzo przyzwoita - to chyba ich debiut 4K więc się postarali ![]() ![]() "Krótkie spięcie" 1 i 2. Na pierwszej części byłem w kinie, dwójki natomiast nigdy nie widziałem. Znalazłem to wydanie na Filmoskopie i pomyślałem, że czemu nie? Może być ciekawie, jeszcze nie oglądałem więc nie wiem jaka jakość. "Bitwa wśród gwiazd" i "Supernova" czyli raczej coś dla fanów SF: ![]() ![]() Faraon: ![]() ![]() ![]() Polskie i angielskie napisy - jak widać można ![]() ![]() "Awaken" czyli ponad 80 minut efektownych obrazków głównie w zwolnionym tempie, takie demo HDR - w żadnym wypadku nie oglądać po tym "normalnego" filmu, bo wypadnie blado ![]() "Fisher King" czyli kolejny świetny Gilliam do kolekcji: ![]() ![]() "Thelma i Louise": ![]() ![]() ![]() 3 razy "Arrow" UHD: ![]() Jackie Chan i 11 filmów od 88 films: ![]() PS Uff, gorąco, trzeba sobie jakoś radzić w oczekiwaniu na urlop ![]()
|