![]() |
|
Avatar - seria - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Avatar - seria (/watek-avatar-seria) |
RE: Avatar - seria - pred895 - 08-07-2023 Te screeny w wersji FHD wyglądają w miarę zjadliwie jeśli to ten sam remaster. RE: Avatar - seria - prodarek - 08-07-2023 Te z 4K też wyglądają na pierwszy rzut oka tak, póki nie spojrzymy z lupą co tu dużo mówić trzeba to najlepiej zobaczyć oczami.
RE: Avatar - seria - Juby - 11-07-2023 Ostrość i większe nasycenie barw (szczególnie ciepłych: czerwieni) zdecydowanie stoją po stronie remastera, ale ta lepsza jakość jakby uwypukla w moich oczach, że komputerowa animacja w filmie to... cóż, tylko animacja. Na starej płycie jakoś prawdziwiej wyglądały te Na'vi i ich świat. No i nie ma lektora (tylko dubbing - choć przyznam, że puściłem kilka scen i może nawet bym go zniósł jakbym miał oglądać z dzieckiem), jest za to logo 20th Century Jak już o nich wspomniałem - dodatków jest od groma i ciut ciut (ponad 220 minut) i wszystko z napisami pl. Przy sequelu (który nie jest w pełnym 16:9, tylko 1,85:1, co mnie zaskoczyło) też jest +3 godziny. Nie widziałem tak bogatych drugich płyt na Blu-ray od wielu, wielu lat. RE: Avatar - seria - Gieferg - 11-07-2023 W dzisiejszych czasach to istny ewenement. No i wypadałoby to wszystko obejrzeć na potrzeby recenzji (która się niestety trochę opóźni, bo płytkę dostałem dopiero dzisiaj, a właśnie wyjeżdżam na kilka dni). Gorzej, że dodatki z filmów tak bardzo CGI-heavy przeważnie nie są tak interesujące jak dodatki z tych realizowanych w dużej mierze "po bożemu". Już przez dodatki z pierwszego Avatara brnęło mi się dość ciężko - szczególnie gdy je porównać z tymi do Śródziemia Jacksona. Remastera jedynki nie planuję kupować. RE: Avatar - seria - Juby - 11-07-2023 Zgodzę się i nie zgodzę jednocześnie. Jasne, dodatki z czymś bardziej namacalnym zawsze ogląda się ciekawiej, ale akurat w przypadku Avatara nie są one ograniczone tak bardzo do samego CGI, a do całego procesu wymyślania kręcenia filmów na nowo, całej technologii jakiej użyto i jak to przebiegało od początku do dnia premiery. Za mną już pierwsze dwa dokumenty wspominkowe i Capturing Avatar (łącznie blisko 130') obejrzane na raz, i jakoś dałem radę, mimo kilku powtórzeń. Teraz jeszcze ostatnia sekcja reportaży (niespełna 100 minut). Z sequela na razie obejrzałem zwiastuny, clip The Weekend oraz ostatnią sekcję reportaży ze screen testami i kaskaderką (około pół godziny). Jak skończę dodatki do jedynki, biorę się za materiał główny, który trwa 152 minuty. Włączyłem kilka scen i obraz bez zastrzeżeń. RE: Avatar - seria - Kirek - 22-09-2023 Płyta z dodatkami do filmu 'Avatar: Istota wody' w polskim wydaniu ma napisy: angielskie, francuskie, hiszpańskie, niemieckie, włoskie, holenderskie, polskie, czeskie Natomiast płyta z z dodatkami wydania francuskiego UHD w filmoskopie została opisana jako bez PL. Wymienione materiały to też tylko wycinek tego co jest wymienione u Porala w polskim wydaniu. To błąd czy te płyty rzeczywiście się różnią? I ogólnie czy istnieją wydania UHD zarówno pierwszego jak i drugiego filmu w których są dołączone płyty z dodatkami posiadającymi PL? RE: Avatar - seria - Mierzwiak - 22-09-2023 Zawartość płyty z dodatkami na bank jest jedna więc ktoś kto uzupełniał dane na Filmoskopie zrobił to na odwal się, co zresztą widać chociażby po uzupełnionych na pół gwizdka językach i napisach zarówno na płycie UHD jak i BD. Cytat:I ogólnie czy istnieją wydania UHD zarówno pierwszego jak i drugiego filmu w których są dołączone płyty z dodatkami posiadającymi PL?Nie wiem jak z pierwszym filmem, ale z drugim na logikę PL na bonusowym dysku powinno być chociażby w Niemczech i we Włoszech? RE: Avatar - seria - Kirek - 22-09-2023 Też tak myślałem ale wpis w filmoskopie trochę mnie zaniepokoił i stąd moje pytanie. Ok, komuś nie chciało się wprowadzić wszystkich języków ale liczyłem, że przynajmniej PL zostanie dodane. RE: Avatar - seria - HAL 9000 - 22-09-2023 Właśnie sprawdziłem i mogę potwierdzić, że francuska płyta bonusowa posiada polskie napisy. RE: Avatar - seria - Danus - 22-09-2023 Pierwszy Avatar wyszedl na UHD? Na filmoskopie nie ma żadnego wydania? |