![]() |
|
Blu-ray vs DVD - dyskusja - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Blu-ray vs DVD - dyskusja (/watek-blu-ray-vs-dvd-dyskusja) |
RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Daro - 02-01-2015 (02-01-2015, 14:51)accept2 napisał(a): Daro! Twoja dedukcja jest kojąca, wyczerpująca i zgodna chyba dla nas wszystkich. Ja oglądam filmy na projektorze (nie fullHD) i jakość dvd jest na ścianie wystarczająca jeśli chodzi o stare filmy. Obecnie wydania np kina katastroficznego oczywiście jak najbardziej blu króluje! Dzięki . Jeśli chodzi o projektor to jest osobna sprawa zupełnie. Kolejny poziom . Co ciekawe jak dla mnie DVD na projektorze wyglądają lepiej niż na moim TV LCD 32 cale Samsunga , fakt, że model nie za wysoki. Na nim DVD mi się średnio podobają, tutaj na Blu jest mega różnica. Oglądam na odtwarzaczu Bluray Samsunga ze skalowaniem do 1080p (ten sam do TV i projektora teraz).
RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Gieferg - 02-01-2015 Kwestia się rozbija o takie rzeczy jak odległość od TV czy nawet ustawienia TV, który możesz mieć ustawiony tak, że róznica będzie mniejsza (mam znajomych, którym już parę razy wyłączałem różnego rodzaju DNRy, które sprawiały, że Blu wyglądały na ich telewizorze prawie jak DVD), albo np za bardzo sobie wyostrzysz ziarno i film wygląda dziwnie (ostrości w TV NIGDY nie należy zwiększać). No i ci co oglądają 37 cali z 4 metrów też mogą sobie z powodzeniem DVD oglądać. Cytat:Oglądałem ostatnio MI: Ghost Protocol i tam niektóre ujęcia/sceny wyglądały mniej więcej jak na DVD może nawet miejscami gorzej. Zadziwiająco kiepsko. Nie wiem jak DVD, ale na blu-ray to jakaś tragedia. Film wypala oczy koszmarna pikselozą. RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Daro - 02-01-2015 (02-01-2015, 16:16)Gieferg napisał(a): Kwestia się rozbija o takie rzeczy jak odległość od TV czy nawet ustawienia TV, który możesz mieć ustawiony tak, że róznica będzie mniejsza (mam znajomych, którym już parę razy wyłączałem różnego rodzaju DNRy, które sprawiały, że Blu wyglądały na ich telewizorze prawie jak DVD), albo np za bardzo sobie wyostrzysz ziarno i film wygląda dziwnie (ostrości w TV NIGDY nie należy zwiększać). No i ci co oglądają 37 cali z 4 metrów też mogą sobie z powodzeniem DVD oglądać. Jasne ustawienia też mogą sporo zdziałać. Wyłączam wszystkie niepotrzebne upiększacze. Przy pierwszym TV jaki miałem 26 cali też Samsunga to zadowolony z obrazu byłem dopiero po mniej więcej 1-2 miesiącach korygowania ustawień. Przy drugim aktualnym aż tyle nie musiałem ustawiać bo szybciej mi podpasował. Odległość też robi różnicę, prawda. Mi przede wszystkim w tym TV nie widzą się kolory na DVD. Wsytępują miejsami dziwne podbarwienia, nie mogłem tego w żaden sposób skorygować. Tak, jeśli chodzi o MI 4 to pikseloza i zwiększone ziarno też niekiedy występuje, głównie w ciemnych scenach zauważyłem, myślę, że mogli nie doświetlić tych scen przy nagrywaniu do tego może kamera słabej jakości i gubiła się w ciemniejszych scenach? Trudno mi powiedzieć. Jednak film całkiem spoko na tle dzisiejszych produkcji, więc nie żałuję że mam go w kolekcji. Żeby nie było, zaznaczę, że te kiepskiej jakości sceny nie występują bardzo często, więc nie jest tak źle. RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Haqu - 02-01-2015 Cytat:Nie wiem jak DVD, ale na blu-ray to jakaś tragedia. Film wypala oczy koszmarna pikselozą.Niestety chyba żadne Mission Impossible nie wygląda tak dobrze jak powinno na Blu. Ghost Protocol jeszcze ujdzie, ale pierwsza część to kompletna porażka ![]() btw. Przycisk cytuj coś mi nie działa
RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - accept2 - 02-01-2015 (02-01-2015, 16:54)Haqu napisał(a):Cytat:Nie wiem jak DVD, ale na blu-ray to jakaś tragedia. Film wypala oczy koszmarna pikselozą.Niestety chyba żadne Mission Impossible nie wygląda tak dobrze jak powinno na Blu. Ghost Protocol jeszcze ujdzie, ale pierwsza część to kompletna porażka No to wniosek jest jeden, że nie zawsze blu jest lepsze. I o to mi chodziło wspominając o MI. RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Gieferg - 02-01-2015 (02-01-2015, 18:31)accept2 napisał(a): No to wniosek jest jeden, że nie zawsze blu jest lepsze. I o to mi chodziło wspominając o MI. Udowodnij to, pokazując odpowiedni przykład na screenshotach (bo na razie udowodniono coś zupełnie przeciwnego), albo skończ pitolić. RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Haqu - 03-01-2015 (02-01-2015, 18:31)accept2 napisał(a): No to wniosek jest jeden, że nie zawsze blu jest lepsze. I o to mi chodziło wspominając o MI.Nie no nie przesadzałbym z tym stwierdzeniem. I tak jest lepiej, niż na DVD. Chociaż można znaleźć wiele marnych releasów na blu, to myślę, że nie mamy co tutaj mówić o poziomie DVD. Jedyną przewagą starego nośnika moim zdaniem to ilość dostępnych tytułów, zwłaszcza starszych filmów. RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - kryst007 - 16-01-2015 Przyznam, że ja akurat nie kupuję Blu-ray'ow. Zgodzę się oczywiście, że mają lepszy obraz itd, ale już sama jakość DVD mi wystarczy. Poza tym wolę kupować zwykłe krążki ze względu na niższą cenę oraz większy wybór filmów ;-) RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - robsonm1978 - 24-01-2015 Zastanawiam się nad wymianą paru filmów z dvd na blu ray np. Szakal, Twierdza, Lot skazańców, może 3 części Bournea (czwarta juz mam na blue).czy różnica w jakości tych filmów z DVD na blu ray jest znacząca , ktoś widział , miał porownanie? CY może odpuścić i kupić sobie cos innego z nowych tytulów.? RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - meaner - 24-01-2015 Szakal Blu-ray - DVD link Twierdza Blu-ray - DVD link Lot skazańców Blu-ray - DVD link Tożsamość Bourne'a Blu-ray - DVD link Krucjata Bourne'a Blu-ray - DVD link Ultimatum Bourne'a Blu-ray - DVD link |