Filmozercy.com | Forum
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady (/watek-jaki-telewizor-wybrac-pytania-i-porady)

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - lis22 - 02-09-2024

Tablet nie ma ani rozdzielczości 4K, ani Dolby Vision, oglądam na tablecie ale tylko materiał HD w pracy i YT. Na tablecie nie będę też grał na PS5, XSX czy NS. Filmy i seriale bez 4K i HDR ale z napisami oglądam sobie na PC.
Teraz obniżyłem sobie jasność na 15 i jeszcze daje radę ale luminacja szczytowa SDR musi być ustawiona na max.

Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - mrjacob990 - 02-09-2024

iPad Pro M4 ma ekran OLED i Dolby Vision, a z słuchawkami AirPods Pro nawet jakąś wirtualną namiastkę dźwięku przestrzennego. Ma wysoką jasność szczytową, o wiele wyższą niż mój TV, ale ekran to „tandem OLED”, ma dwa panele nałożone na siebie, więc może się nie wypali tak szybko jak TV. Mam i mi się podoba to co na nim oglądam.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - lis22 - 11-09-2024

Tv wymieniony, jasność obniżyłem na 8 i może to coś da - gamma na 0 i Luminacja Szczytowa SDR na duża.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Diocletian - 15-09-2024

Panowie, szukam (nie dla mnie) przystawki do telewizora, która ogarnia MAX, a jakby jeszcze dawała radę z Apple TV, to już w ogóle bajka. Przystawka Apple odpada, za droga Smile
Xiaomi może być?

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - djgromo - 15-09-2024

W tym roku ma wyjść nowy model Google Streamer (następca Chromecasta) za ok 120 Euro.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - sebas - 15-09-2024

Aktualnego Chromecasta 4.0 da się kupić w granicach 300zł. Jeżeli złącze do ethernetu nie jest potrzebne, to można się skusić. Moja Mama używa od około 2 lat i jak dotąd nie ma problemu.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Keyser - 15-09-2024

A jeśli złącze ethernet jest konieczne to są przejściówki, które to ogarniają. Są pewnie tańsze, ale ja wziąłem za 20 EUR i złego słowa nie powiem.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Gieferg - 21-11-2024

Do świąt musi nowy TV stanąć w pokoju (pewnie w przedziale 55-60 cali), więc co tam teraz na topie? Smile

Do tej pory najlepsze doświadczenia miałem z Toshibą (ale jakoś o ich telewizorach chyba nikt tu za bardzo nie wspominał) jeden i drugi TV bez zarzutu, obraz bez problemu ustawiałem sobie taki jak lubię, trybów obrazu pod dostatkiem, żadnych problemów w sumie z nimi nie było, w dodatku wygląda, że skubańce są bardziej żywotne niż jakiekolwiek inne telewizory z którymi zetknąłem się u rodziny i znajomych.
Samsungów nie lubię (choć miałem do czynienia tylko ze starszymi modelami, za cholerę nie byłem w stanie ich ustawić tak, żebym był zadowolony), a LG jakoś nie ufam odkąd przeczytałem o dziwnych rzeczach z podświetlaniem Tongue

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Mr.Hankey - 21-11-2024

Kup takiego oleda na jakiego starczy ci kasy. Tyle w temacie.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Juby - 21-11-2024

No to jak nie ten i nie tamten to zostają ci chyba tylko telewizory Sony i Hisense miniled.

Mam Sony KD-55XF9005 55" (2018, kupiony w 2020) i jestem bardzo zadowolony (choć szybko padł mi jeden piksel, ale w takim miejscu i przy tej rozdzielczości, że widać go tylko jak się podejdzie do telewizora wycierając ekran przy sprzątaniu). Nie ma takiego kontrastu jak w OLEDach, ale mi wystarcza. Dźwięk jest okej, ale jak się jest audiofilem to lepiej dokupić do niego soundbar (mi wystarcza, ale już starszy brat był zaskoczony jak "cicho" i bez basu jest przy filmach - może to też być kwestia rozmiaru pomieszczenia, mam całkiem spory salon).

Młodszy brak kupił w tym roku Hisense minileda z polecenia w MediaExpert i póki co też jest zadowolony, a jakość obrazu oceniam chyba nawet na lepszą niż u mnie (przynajmniej w przypadku jednego filmu 4K, na którym pomagałem mu wybrać optymalne ustawienia). Nie pamiętam jaki ma dokładnie model, ale pewnie nie starszy niż z ubiegłego roku.

Z Samsungami bywa różnie, choć nie wiem jak to jest z nowszymi modelami. Na pewno na ich niekorzyść wypada brak Androida (o ile dobrze pamiętam).