Filmozercy.com | Forum
Głośniki do kina domowego - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Głośniki do kina domowego (/watek-glosniki-do-kina-domowego)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

RE: Głośniki do kina domowego - Wolfman - 10-05-2019

Przełączanie źródła, bo mam teraz oba piloty. Nawet zwrotu tamtego nie chcieli Big Grin

RE: Głośniki do kina domowego - djgromo - 10-05-2019

Jako ciekawostkę powiem, że w moim oledzie znalazł się pilot od zeszłorocznego modelu. Ile się musiałem nawykłócać ze sprzedawcą żeby mi go wymienili na właściwy. Nie dało się przeklikać pierwszej konfiguracji, a joysticzek pod tv też nie dawał rady (tylko podgłaszał dźwięk). Ostatecznie wyszło na to, że z fabryki poszła partia z niewłaściwymi pilotami.

(10-05-2019, 13:51)djgromo napisał(a):  Ostatecznie wyszło na to, że z fabryki poszła partia z niewłaściwymi pilotami.
W Polsce? Ja pisałem o wymianie za granicą Smile

RE: Głośniki do kina domowego - djgromo - 10-05-2019

Kupowałem w Polsce.

Jakaś masakra, z góry określają jako złodzieja, skoro musiałeś się tyle z nimi kłócić.

RE: Głośniki do kina domowego - Wolfman - 12-05-2019

Mam pytanie, zacząłem się bawić na konsoli jednej i drugiej i jest pewien problem. Od czasu do czasu znika obraz na sekundę, co jest tego przyczyną? Chodzi o konsole z Oppo nie ma tego problemu? Wina kabli czy jak?

RE: Głośniki do kina domowego - djgromo - 12-05-2019

Zakładam, że używasz oryginalnych przewodów dostarczonych z konsolami. Z nimi nie powinno być problemu. Problemem może być przewód łączący amplituner z TV. Nie wyrabia z sygnałem 60Hz. Może być też po prostu przywieszony port HDMI po stronie TV. Sugerowałbym wyłączyć wszystkie sprzęty od zasilania na minutę (wypiąć wtyczki od zasilania TV, amplitunera i konsol), podłączyć jedną konsolę do amplitunera i amplituner do TV używając tych lepszych przewodów HDMI od konsol.

Kiedyś jak miałem dziwny problem z obrazem pomógł twardy reset TV.

RE: Głośniki do kina domowego - Wolfman - 12-05-2019

Używam dokładnie tych samych co przed amplitunerem. Możliwe, że muszę kupić lepszy kabel hdmi do amplitunera. Chociaż ten kabel wcześniej pracował przy poprzednim kinie domowym i problemów nie było. Możliwe , że to nowszy osprzęt i coś mu nie pasuje. No i znowu MM zarobi na mnie Sad

RE: Głośniki do kina domowego - djgromo - 13-05-2019

Podepnij przewodami od konsol jak pisałem, wtedy będziesz miał pewność czy to wina gorszego przewodu HDMI. U siebie od odtwarzacza używam jakiegoś super taniego przewodu, ale okazało się że wystarcza do 4K@24. Jakbym puścił z niego 4K@60 to pewnie by przerwał połączenie. Im dłuższe połączenie HDMI tym lepszej jakości przewodu wymaga. Jak odległość jest problemem to robią jeszcze optyczne przewody HDMI, ale to już droga zabawa.

RE: Głośniki do kina domowego - Wolfman - 15-05-2019

Wszystko podpiąłem od początku na tych samych kablach. Ja zresztą jak kupuję to biorę te lepsze. Nigdy nie kupuję kabli za 10 złotych. Rozłączyłem wszystko i podpiąłem na nowo. Na konsolach obraz już nie miga, co prawda gier 4k nie testowałem, ale chyba problem zniknął.