![]() |
|
Dźwięk przestrzenny - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Dźwięk przestrzenny (/watek-dzwiek-przestrzenny) |
RE: Dźwięk przestrzenny - Mefisto - 14-09-2022 Hmm, dziwne - wrzuciłem sobie do odtwarzacza płytkę 4K z atmosem i po wyborze tejże ścieżki w menu system "rozpoznał" jako 5.1 (TrueHD, ale jednak). Wrzuciłem potem kopię blu filmu, również z atmosem, i poszło jako 7.1. Da faq? RE: Dźwięk przestrzenny - misfit - 14-09-2022 Jakie filmy i co rozumiesz przez "system" ? I co najważniejsze - co pokazuje amplituner ? RE: Dźwięk przestrzenny - Mefisto - 14-09-2022 (14-09-2022, 17:58)misfit napisał(a): Jakie filmy i co rozumiesz przez "system" ? Film jeden i ten sam - Batman. System - mój skynet kina domowego ![]() Cytat:I co najważniejsze - co pokazuje amplituner? No u mnie to jest troszkę inaczej Całe info mam na ekranie, po kliknięciu pilota i na tej podstawie widzę co i jak.
RE: Dźwięk przestrzenny - misfit - 14-09-2022 (14-09-2022, 20:34)Mefisto napisał(a): Film jeden i ten sam - Batman. Wciąż niewiele mi to mówi. Mam co najmniej trzy filmy, które mogę pod to hasło podciągnąć ![]() A jak ma się sytuacja z innymi filmami z Atmosem na tym Twoim skynecie ? Pytam bo ogólnie Atmos = TrueHD + metadane (no dobra, czasami się zdarza też Dolby Digital Plus + metadane) i np. w odtwarzaczu zupełnie normalne jest to, że pokazuje on iż dostaje i wysyła dalej TrueHD, a nie Atmosa. Magiczny napisik "Atmos" pojawia się dopiero na urządzeniu, na pokładzie którego odbywa się dekodowanie tejże ścieżki dźwiękowej + odczyt metadanych. RE: Dźwięk przestrzenny - Mefisto - 14-09-2022 (14-09-2022, 21:25)misfit napisał(a): Wciąż niewiele mi to mówi. Mam co najmniej trzy filmy, które mogę pod to hasło podciągnąć Try Burton Przy sequelu zresztą podobna sprawa jak się okazuje.Cytat:A jak ma się sytuacja z innymi filmami z Atmosem na tym Twoim skynecie ? A wiesz, że nie wiem Tzn zawsze dostarcza, ale nigdy nie robiłem podobnego porównania (plus nie zawsze jest taka okazja), a tutaj włączyłem BD jakby dodatkowo dla konfrontacji obrazu i mi się rzuciły w oczy te dane.Cytat:Pytam bo ogólnie Atmos = TrueHD + metadane (no dobra, czasami się zdarza też Dolby Digital Plus + metadane) i np. w odtwarzaczu zupełnie normalne jest to, że pokazuje on iż dostaje i wysyła dalej TrueHD, a nie Atmosa. Jasne. Skąd jednak różnica w odczycie 4K vs BD tego samego filmu z tym samym dźwiękiem, że przy pierwszym mam 5.1, a przy drugim 7.1? Czyżby miks/zapis na 4K był na tyle dobry, że skynet uznaje, iż wystarczy go rozbić na 5.1? Cytat:Magiczny napisik "Atmos" pojawia się dopiero na urządzeniu, na pokładzie którego odbywa się dekodowanie tejże ścieżki dźwiękowej + odczyt metadanych. No u mnie akurat tym okienku wyświetla się zakres dynamiki dźwięku oraz decybele. Będę musiał pogrzebać w opcjach. RE: Dźwięk przestrzenny - misfit - 15-09-2022 (14-09-2022, 23:28)Mefisto napisał(a): A wiesz, że nie wiem Goście od skyneta nie przeszkolili cię w tym temacie ? Skoro sam nie jesteś w stanie tego ogarnąć to napisz do nich w sprawie Atmosa i najlepiej niech ci pokażą działanie Atmos Object Viewer w tym Twoim Trinnov Altitude ![]() Cytat:Jasne. Skąd jednak różnica w odczycie 4K vs BD tego samego filmu z tym samym dźwiękiem, że przy pierwszym mam 5.1, a przy drugim 7.1? Czyżby miks/zapis na 4K był na tyle dobry, że skynet uznaje, iż wystarczy go rozbić na 5.1? Patrz wyżej. Może z konfiguracją coś namieszane ? W każdym razie UHD i zremasterowane BD w żadnym stopniu nie różni się pod względem dźwięku w Batmanach Burtona - na obu płytach jest to praktycznie ten sam TrueHD 7.1/Atmos. Tzn. w teorii jest jeszcze taka opcja, że Twoje dołączone BD to stare płyty, które są z dźwiękiem TrueHD 5.1 bez Atmosa oczywiście (np. moje francuskie wydanie 4K UHD tak ma) i pomyliłeś je z płytami UHD, ale zakładam, że nie jesteś takim głuptaskiem. W każdym razie jeśli faktycznie masz włoskie wydania to tam są zremasterowane BD, więc ta opcja odpada
RE: Dźwięk przestrzenny - Mefisto - 16-09-2022 (15-09-2022, 07:45)misfit napisał(a): Patrz wyżej. Może z konfiguracją coś namieszane ? Heh, jedna niewielka opcja się przestawiła/wyłączyła. Co nie zmienia faktu, że i tak było to dziwne. RE: Dźwięk przestrzenny - Daras - 24-11-2022 Czy wychwytujecie różnice pomiędzy dźwiękiem HD a zwykłym? Gdzie dekodujecie audio: w odtwarzaczu czy amplitunerze? Napiszę o swoich odczuciach. Niezbyt dużo czasu poświęciłem na odsłuch płyty zawierającej DTS HD oraz DTS, zatem ten temat odkładam na inną okazję. Dziś nie doskwierał zwykły dźwięk DTS vs DTS HD. Zupełnie inaczej przedstawiła się kwestia z Dolby TrueHD vs zwykłe DD. Na tapetę wziąłem „Ostatnią noc w Soho” (2021). I tak: 1. Dolby Digital 7.1 hungarian (u mnie 5.1) brzmiał odczuwalnie „płasko” wobec Dolby Atmos (Compatible Dolby TrueHD 7.1) – u mnie 5.1. Pojawił się kłopot z basami i przytłumieniem tonów. Różnice wpadały w ucho natychmiast. Sadzę, iż nawet osoby niespecjalnie wrażliwe przyznały by mi rację. 2. Dolby Digital 5.1 polish to prawdziwa masakra w porównaniu z Dolby Atmos (Compatible Dolby TrueHD 7.1). Miałem wrażenie, że mój zestaw 5.1 jest u sąsiada za ścianą. Identyczne wrażenia odnotowałem po założeniu słuchawek Sony MDR HW 700 DS. Przy czym nieco lepiej się one sprawowały gdy sygnał HD dekodował player. W przypadku kolumn dźwięk HD rozkodowuję wyłącznie w odtwarzaczu. EDIT: Znalazłem link do wątku powiązanego z powyższym: https://forum.filmozercy.com/watek-dolby-atmos-true-hd-7-1-vs-dts-hd-ma-7-1 RE: Dźwięk przestrzenny - prodarek - 24-11-2022 @Daras W teorii książko audio z odtwarzacza powinniśmy przekazywać w trybie passthrough/bistream do amplitunera/procesora, zresztą w przypadku ścieżek Atmos i DTS:X musimy to zrobić i nie możemy ich dekodować na odtwarzaczu, ekodując odtwarzaczem tracimy dźwięki obiektowe. Niby dźwięk tak zdekodowany brzmieć powinien podobnie lecz tak nie jest i każde urządzenie zrobi to trochę inaczej. Np w panasonicu serii ub 420/820/9000 świetnie sprawdza się dekodowanie tylko ścieżki DTS/HD, dodatkowo można wtedy wzmocnić dialogi co powoduje że cała frontowa scena jest nieźle "dopakowana". RE: Dźwięk przestrzenny - Daras - 25-11-2022 Mierzwiak napisał: Daras, nie obraź się, ale wnioski o których tu piszesz są tak oczywiste, ze zęby bolą, a różnice da ... Wcięło Twój post, ale i tak odpowiem. Mierzwiak, nie obraź się. Wnioski, o których napisałem nie są oczywiste Dlaczego? Przykładowo: w porównaniach Anglicy nie dostrzegali różnic pomiędzy DVD a BD. Na marginesie. Ustawiałem audio HD „z automatu” zakładając a priori, że taki dźwięk da lepszy efekt. Dopiero dziś miałem więcej czasu aby dokonać porównań. Niemniej skoro na swojej „belce” słyszysz różnicę, to może coś faktycznie jest na rzeczy, Mierzwiak. Prodarek, dzięki za rzeczową odpowiedź. Jak dekodujesz audio? Ja mam odtwarzacz Sony x700 – co odgadł Misfit – ale moje wnioski są takie, jak przeczytałeś w ostatnim poście. Wiem o tym, że w przypadku Atmosa i DT : X można utracić głośniki górne podczas dekodowania audio w player po PCM (ja mam jedynie zestaw 5.1). Abstrahując – czy porównywałeś Dolby TrueHD vs zwykłe DD dekodując sygnał w odtwarzaczu oraz amplitunerze? |