![]() |
|
Głośniki do kina domowego - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Głośniki do kina domowego (/watek-glosniki-do-kina-domowego) |
RE: Głośniki do kina domowego - Wolfman - 21-07-2019 Możecie mi coś doradzić? Za każdym razem mam z tym gównem problem. Chodzi o kartę sound blaster x7 i podłączenie jej przez Onyo 730. Poprzednio używałem kina domowego Sony i miałem to opanowane. Teraz przez nowy amplituner podłączyłem to raz i oczywiście zapomniałem jak to było. Mam więc pytanie czy olać całkowicie tego Sound blaster x7 i podpinać Pc przez amplituner i będę miał lepszy dźwięk. Czy też pozostać przy tej karcie? Posiadam - Sound blaster x - tvLG OLED65B8PLA - onkyo 730 Jak co podpiąć i co gdzie ustawić (tv, amplituner, czy karta) dzięki z góry RE: Głośniki do kina domowego - prodarek - 21-07-2019 Bez karty tylko tak możesz uzyskać passthrough i wpuścić do amplitunera dzwięk w niezmienionej postaci tym samym uzyskać formaty DTS-HD, DTS:X, TRUEHD, ATMOS. PC > AVR > TV RE: Głośniki do kina domowego - Wolfman - 21-07-2019 Czyli odrzucić kartę całkowicie? RE: Głośniki do kina domowego - prodarek - 21-07-2019 No tak zasada jest taka aby do amplitunera wpuścić dźwięk w niezmienionej postaci i aby amplituner do zdekodował. RE: Głośniki do kina domowego - djgromo - 21-07-2019 Najprościej wypuścić dźwięk optykiem z komputera na amplituner. Żeby mieć bezstratne audio (DTS HD MA, Dolby True HD i wyższe) wymagane jest połączenie HDMI. RE: Głośniki do kina domowego - Wolfman - 22-07-2019 Tylko że mam laptop , a w laptopie jak wiadomo jest gówniana karta muzyczna. To w niczym nie wadzi? Dlatego podpinam zewnętrzna RE: Głośniki do kina domowego - djgromo - 22-07-2019 Używasz tego do puszczania muzyki czy oglądania filmów na tv? Wydaje mi się, że jeśli chcesz wyprowadzić sam dźwięk z laptopa, bez obrazu to w Twoim przypadku takie coś (albo nawet tańsze) sprawdzi się najlepiej: https://allegro.pl/oferta/dac-usb-burr-brown-karta-dzwiekowa-coaxial-spdif-5350084052 Chodzi żeby karta dźwiękowa była podpięta przez usb i miała wyjście optyczne. Całość powinien dekodować amplituner. Jeśli tą obecną podpinasz przez usb to być może w ustawieniach będzie żeby wysyłała sygnał bitstream przez wyjście optyczne. Wtedy też amplituner powinien sobie poradzić. Jeśli podłączasz to przez minijacka z laptopa to już na starcie sygnał jest zdegradowany i zaszumiony. RE: Głośniki do kina domowego - Wolfman - 22-07-2019 (22-07-2019, 06:40)djgromo napisał(a): Używasz tego do puszczania muzyki czy oglądania filmów na tv?To co mi dałeś w linku to zwykłe tanie guano i sprowadzi mnie na manowce. Ja mam kartę podpiętą przez usb. Sound blaster x7 jest obecnie najbardziej zaawansowaną kartą na pieca z kart zewnętrznych (było tak jak ją kupowałem za 1500 zł). Ta karta ma dwa wyjścia optyczne (inp i output) zresztą możesz zobaczyć ja po wklepaniu nazwy. Poprzednio jak ją podpinałem to jeden kabel szedł z tv do karty, a drugi z karty do starego kina domowego. Tutaj raz ją podpiąłem do tv by film oglądać. Jakoś mi to wyszło bez trudu i obejrzałem film. Wczoraj po zaciętej walce 40 min poddałem się. Potrzebowałbym wiedzieć, do którego wejścia i co i jak podpiąć i co ustawić w tv czy amplitunerze, bądź samej karcie. RE: Głośniki do kina domowego - djgromo - 22-07-2019 To co Ty potrzebujesz to wyprowadzenie sygnału z usb do optyka i czy to zrobisz kartą za 20 zł czy creativem za 2000 nie ma znaczenia. Dekodowanie będzie robił amplituner, a sygnał cyfrowy jest bezstratny. Jak podpinasz to przez usb to w ustawieniach karty musisz sobie ustawić tryb bitstream (tak się nazywa np w xboxie) albo podobny, żeby karta tego nie przetwarzała i wysłała w niezmienionej formie na amplituner. Napisz czy tobie zależy na samym dźwięku czy dźwięku i obrazie bo być może zwykłe podpięcie przez HDMI do amplitunera załatwi wszystko. RE: Głośniki do kina domowego - Wolfman - 22-07-2019 Konkretnie jak pisałem to nie mam dźwięku jak podpinam laptop do tv przez hdmi, a kartę przez optyka |