Filmozercy.com | Forum
Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach (/watek-star-trek-seriale-i-filmy-dyskusja-o-wydaniach)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - Gieferg - 31-03-2025

Mam remastery na BD od paru lat więc szczególnie mnie interesuje co ma znaczyć to "Wydania BD były dotąd chyba te same od 2009 roku".

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - fire_caves - 31-03-2025

Pierwsze remastery ukazały się we wrześniu 2022 roku. Tak. Ale z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu obydwaj pomijacie fakt, iż to wydanie jest pierwszym zbiorczym zestawem wszystkich 10 filmów z tzw. Prime Universe nie rozwalonym na dwie części. Do tej pory takie wspólne wydanie zwykłych BD czy 4K nie istniało (według mojej wiedzy). Nie, nie jest to żadna sensacja, po prostu odnotowany na spokojnie fakt z odrobiną ironii z mojej strony gdzie pisałem o "uraczeniu" fanów tym wydaniem. Nadal nie wiem czego nie zrozumieliście z mojego pierwszego postu z linkiem. Ale jak Wam brakuje emocji to proszę bardzo, bawmy się dalej.

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - Gieferg - 31-03-2025

Cytat:Pierwsze remastery ukazały się we wrześniu 2022 roku. Tak. Ale z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu obydwaj pomijacie fakt, iż to wydanie jest pierwszym zbiorczym zestawem wszystkich 10 filmów

Przecież nie pominąłem (sprawdź mojego posta jeszcze raz), ale akurat pominąłeś to w poście do którego się odnosiłem Tongue
(a że wcześniej było wspomniane to już inna sprawa, w ogóle nie widziałem wcześniejszych postów Tongue)

No i jest jeszcze tekst o blu-rayach z 2009:
Cytat:Wydania BD były dotąd chyba te same od 2009 roku.
w którym już w ogóle nie wiadomo o co Ci chodzi, bo brzmi to jakbyś twierdził, że od 2009 w ogóle nie było żadnych remasterów.

tak czy inaczej, żadna to sensacja bo wszystkie te filmy już były dostępne.

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - Mierzwiak - 31-03-2025

7 (z tym 8) postów o niczym tylko dlatego, że fire wkleił newsa na którego wcale nie trzeba reagować jeśli kogoś nie interesuje to wydanie Big Grin

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - sebas - 04-04-2026

Strange New Worlds - Season 3 - obejrzane na UHD. Zdecydowanie lepszy niż Sezon 2. Mniej "eksperymentalnych" odcinków niż w poprzednim. Całość na dość wyrównanym poziomie. Bardzo przyjemnie się to oglądało. Fajnie, że twórcy pamiętają o tym, że każda z głównych postaci zasługuje na swój czas w odcinku, a nawet cały odcinek. Ponownie mamy epizody, które stanowią zamkniętą całość, lekko umocowaną w do głównej osi fabuły. To akurat zawsze lubiłem w Star Trekach i serialach jako takich. Do takich odcinków chętnie się wraca. Tego prawie zawsze brakowało w "konkurencyjnym" Star Trek Discovery, gdzie cały sezon to jedna niepodzielna historia z wszechmocną Michael Burnham na czele, dla której załoga stanowi zaledwie tło. Obraz i dźwięk na dobrym poziomie. HDRowe świecidełka podawane z umiarem. Steelbook bardzo ładny, chyba pierwszy raz w przypadku tego serialu -> Filmoskop

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - sebas - 11-04-2026

Chyba nie ma lepszego wątku, żeby zapytać, wiec spróbuję tutaj. Algorytmy jutuba podrzuciły mi ostatnio dokument, jakoby jakiś czas temu odbyło się spotkanie aktorów z Starfleet Academy z aktorami - weteranami wcześniejszych serii Star Treka. Spotkanie zostało rzekomo zainicjalizowane przez leciwego już Williama Shatnera, który zaprosił dodatkowo kilku innych kolegów z TNG, DS9, Voyagera i Strange New Worlds. Tematem miało być przedyskutowanie kiepskiej oglądalności i recenzji najnowszego dzieła Kurtzmana (w sumie to chyba on teraz "dowodzi"  ST). Zrobiło się ponoć bardzo niemiło, bo weterani przejechali się po młodej obsadzie Starfleet Academy jak i włodarzach Paramount. Czy fani ST na Forum wiedzą coś na ten temat.

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - fire_caves - 11-04-2026

Nie ma szans. Shatner nic na swojego FB nie wrzucał na temat jakichkolwiek spotkań. Ponadto w Trekowej "rodzinie", poza bardzo niewielkimi wyjątkami, nikt o sobie na wzajem źle nie mówi. Wyjątkami są osoby takie jak Denise Crosby, ale ona ma, pewnie nie bez przyczyny, olbrzymi żal do Bermana i na niego wylewa pomyje. Poza tym, wszyscy sobie raczej spijają z dzióbków.

Co do Kurtzmana, to w związku z nadejściem nowych włodarzy "studia z górą" może on zakończyć przygodę w tym uniwersum. Cały projekt, który zaczął się w 2017 roku sporym sukcesem z czasem obumarł. Niepotwierdzone plotki wskazują, że odcinki STA miały oglądalność rzędu 40k widzów. To oczywiście tylko plotka, ale jakby nie było - ostatni serial Kurtzmana właśnie został skasowany i mamy ciszę w eterze. Sytuacja, której nie było od 9 lat. Moim zdaniem bardzo dobrze. Ta franczyza musi pooddychać, albo nawet udać się na dłuższy odpoczynek.

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - Bender - 12-04-2026

Inna plotka głosi, że Kurtzman już poleciał.
Powiedziałbym, że się cieszę ale to imo już właściwie bez znaczenia. Upływ czasu, realia - wątpię żebyśmy kiedykolwiek dostali star treka jakiego znaliśmy.

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - fire_caves - 12-04-2026

(12-04-2026, 09:59)Bender napisał(a):  wątpię żebyśmy kiedykolwiek dostali star treka jakiego znaliśmy.
I bardzo dobrze. Ja czekam na coś nowego. Byleby to miało ręce i nogi. Nie było prymitywnym remakiem z polewą nowoczesności, jak "abramsy" ani miernym "character drama" bez pomysłu , ładu i składu jak DISCO.

RE: Star Trek - seriale i filmy - dyskusja o wydaniach - Bender - 12-04-2026

Nie wiem czy bardzo dobrze czy nie. Natomiast nawet jeśli spełni te warunki to nie bedzie star trek. Ten czas juz minął.