![]() |
|
Columbia Classics Collection / Sony Pictures Classics Collection - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Columbia Classics Collection / Sony Pictures Classics Collection (/watek-columbia-classics-collection-sony-pictures-classics-collection) |
RE: Columbia Classics Collection / Sony Pictures Classics Collection - Ash-9001 - 17-07-2024 Ja bym od razu kupił The Age of Innocence gdyby wyszedł w zwykłym wydaniu. W teorii ten film w 4K i Dolby Vision powinien wyglądać przepięknie. Ehhh, no nic, trzeba czekać. Może za dwa lata wyjdzie w zwykłej wersji (czyli w steelbooku za 2 stówki )Tęsknię za czasami DVD gdzie był dużo większy wybór. Mogłeś sobie kupić edycję kolekcjonerską albo zwykłą, a obie przeważnie wychodziły w tym samym czasie. A teraz wszystko jest edycją kolekcjonerską. Dystrybutorzy zarabiali by na mnie dużo więcej gdyby wypuszczali zwyklaki 4K
RE: Columbia Classics Collection / Sony Pictures Classics Collection - misfit - 17-07-2024 Dla chcącego nic trudnego. Niedługo po pojawieniu się Vol. 5 na ebay, itp. bez problemu znajdziesz oferty sprzedaży każdego z filmów osobno od Januszy biznesu. Na forach typu blu-ray.com łatwiej o dobry deal - w ten sposób np. kupiłem za dobre pieniądze od jednego z userów Biegnij Lola, biegnij czy Orlando z zestawu Sony Pictures Classics Collection. RE: Columbia Classics Collection / Sony Pictures Classics Collection - Ash-9001 - 17-07-2024 Niestety chyba jestem za leniwy na takie łowy Ale kiedyś szukałem tak Starman'a na ebay. Wyskoczyły oferty od 50$ do 100$ i jedna w okolicach 20$. Już myślałem, że ustrzeliłem deal życia... i dopiero po chwili dokładnie przeczytałem, że chodzi o sam slipcover
RE: Columbia Classics Collection / Sony Pictures Classics Collection - misfit - 17-07-2024 Dlatego mówię, najlepiej szukać na forach. Nawet u nas czasami znajdziesz indywidualne oferty na filmy z CCC, np. popytaj sydney33 czy nie będzie znów czegoś sprzedawał z Vol.5 ![]() https://forum.filmozercy.com/watek-departament-sprzedazy?pid=106155#pid106155 Można też zebrać się w kilku chłopa tak aby każdy znalazł dla siebie interesujący kąsek z danego zestawu. Średnio wyjdzie ile - 100-120zł za film, a z czasem wyjdzie jeszcze mniej. Jak Mefisto chciał dać 150zł za On The Waterfront od Criteriona na BD w transferze sprzed kilkunastu lat to myślę, że od razu by się pisał na 4K, nawet w nieco większych pieniążkach (chyba będzie na trzech dyskach UHD, a dwóch to bankowo + 1 BD)
RE: Columbia Classics Collection / Sony Pictures Classics Collection - Mefisto - 17-07-2024 Stąpasz po cienkim lodzie, przyjacielu ![]() Nie bardzo wiem, co ma wiek transferu, skoro jest to dokładnie ten sam, który wykorzystują teraz. Poza tym Criterion to digipack, dodatki oraz książeczka. No i kosztuje w przybliżeniu 130 zł. Jak dla mnie te zestawy są nawet w porządku, pomijając jakiś mniej lub bardziej trafiony dobór poszczególnych tytułów. Ale kloc to straszny, jak dla mnie na wyrost. Z kolei kupowanie potem wyjętych z niego płytek od Januszy biznesu ma średni urok, nawet jeśli ekonomicznie jest to bardziej opłacalne - wiem, bo przerabiałem. RE: Columbia Classics Collection / Sony Pictures Classics Collection - misfit - 18-07-2024 (17-07-2024, 21:44)Mefisto napisał(a): Stąpasz po cienkim lodzie, przyjacielu ![]() (17-07-2024, 21:44)Mefisto napisał(a): Nie bardzo wiem, co ma wiek transferu, skoro jest to dokładnie ten sam, który wykorzystują teraz. Nie byłbym tego taki pewien, o tym przekonamy się w październiku. Ale nawet jeśli założymy, że wydanie UHD będzie bazować na tym samym skanie 4K co dotychczasowe BD, to wyższa rozdziałka, lepsze kodowanie i HDR z całą pewnością zrobią swoje. Poza tym mnie tam rybka, ale będzie też Atmos, którego u Criteriona nie uświadczysz. (17-07-2024, 21:44)Mefisto napisał(a): Poza tym Criterion to digipack, dodatki oraz książeczka. No i kosztuje w przybliżeniu 130 zł. Na UHD będą także trzy wersje AR, a pod względem reszty dodatków wygląda mi na lekką przewagę u Sony. Z 23% vat i wliczonymi kosztami wysyłki Criterion wychodzi mi £29.33, tj. 150 zł. Ale mniejsza z tym czy 130 zł czy 150 zł - gdybyś miał do wyboru Criteriona BD lub Sony UHD w niższej lub podobnej cenie to serio musiałbyś się zastanowić co wybrać, bo digipack i książeczka? Nie załamuj mnie. Poza tym w CCC też jest książeczka ![]() EDIT: Mała poprawka co do dodatków. Większość z nich będzie się pokrywać pomiędzy Criterionem, a nowym Sony, z tą różnicą, że u Criteriona nie będzie: - “Budd Schulberg: A Righteous Indignation” featurette - “Boris Kaufman: A Vision Beyond Borders” featurette Z kolei u Sony, wg. obecnej wiedzy nie będzie: - Elia Kazan: An Outsider" 1982 documentary - "I'm Standing Over Here Now" documentary - Interview with author James T. Fisher - Visual essay on Leonard Bernstein's score Więc mogę się zgodzić, że Criterion może mieć tutaj dla kogoś jednak przewagę. Pod każdym innym względem lepsze będzie Sony - żeby nie było niejasności, chodzi mi o płyty i ich zawartość. RE: Columbia Classics Collection / Sony Pictures Classics Collection - Mierzwiak - 18-07-2024 Atmos w opartym na dialogach filmie z 1954 roku na pewno będzie zrywać czapki z głów
RE: Columbia Classics Collection / Sony Pictures Classics Collection - misfit - 18-07-2024 Nie wykluczam, że tak będzie ale o tym przekonam się dopiero na drugim seansie. Przy pierwszym poleci Mono, którego niestety nie mam na moim BD od Sony. Ale za to miałem znacznie dla mnie lepszą komprechę niż u Criteriona.
RE: Columbia Classics Collection / Sony Pictures Classics Collection - Mefisto - 18-07-2024 (18-07-2024, 07:40)misfit napisał(a): Pod każdym innym względem lepsze będzie Sony Czyli najlepiej kupić po prostu oba, skoro jedno i tak jest dostępne jedynie w pakiecie
RE: Columbia Classics Collection / Sony Pictures Classics Collection - misfit - 19-07-2024 Nie mam nic przeciwko z zakupem obu wydań i jeśli natknę się na dobrą cenę 4K (indywidualnie) to dam znać. BTW wychodzi na to, że jednak będzie to świeżutka rekonstrukcja, która kilka miesięcy temu była wyświetlana w wybranych kinach z okazji 70. rocznicy filmu. https://theartsshelf.com/2024/04/05/new-4k-restoration-of-on-the-waterfront-released-back-in-cinemas-to-celebrate-the-films-70th-anniversary/ |