Filmozercy.com | Forum
Ogniem i mieczem / Potop / Pan Wołodyjowski - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Ogniem i mieczem / Potop / Pan Wołodyjowski (/watek-ogniem-i-mieczem-potop-pan-wolodyjowski)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

RE: Ogniem i mieczem / Potop / Pan Wołodyjowski - Juby - 14-12-2017

(13-12-2017, 18:35)Gieferg napisał(a):  A na "stonowane" MCU to narzekasz Tongue

Co ma piernik do wiatraka?

A tak w ogóle to gdzie kupiłeś i jak Potop prezentuje się względem wersji puszczanej przez TVN?

RE: Ogniem i mieczem / Potop / Pan Wołodyjowski - Daras - 14-12-2017

Gieferg, czy mógłbyś w wolnej chwili sprawdzić fragment z wysadzaniem kolubryny? W wersji skróconej potopu widać pionową białą rysę, o czym wspomniałem w recenzji.

RE: Ogniem i mieczem / Potop / Pan Wołodyjowski - Gieferg - 14-12-2017

Mógłbym.

W pełnej wersji w scenie zaraz po rzuceniu buław, gdy Radziwiłł wzywa Kmicica, a Oleńka coś tam do niego mówi, występuje chwilowa utrata ostrości (z sekundę to trwa) i film wygląda przez tę chwilę jak słabe DVD.

Cytat:Co ma piernik do wiatraka?
To, że jedno i drugie wyblakłe i mnie się tak samo nie podoba Tongue

Cytat:A tak w ogóle to gdzie kupiłeś
DVDmax.

Cytat:i jak Potop prezentuje się względem wersji puszczanej przez TVN?
Nie wiem. Widziałem wersję TVN tylko raz, dwa lata temu, nie mam jak porównać w tej chwili. Na pewno wygląda podobnie.

RE: Ogniem i mieczem / Potop / Pan Wołodyjowski - Abul2007 - 14-12-2017

Potop wersja kinowa niestety ma tak jak Daras wspominał dźwięk mono zapisany w stereo (kanał lewy i prawy "grają" dokładnie to samo).

RE: Ogniem i mieczem / Potop / Pan Wołodyjowski - Wolfman - 14-12-2017

(14-12-2017, 00:03)Daras napisał(a):  Jeśli to nie tajemnica, zapodaj link, w którym widać jak „rozegrałeś” zakupy „Trylogii”.
Pisałem powyżej, że to Dvdmax, możesz na sztuki i możesz całość za 269, biorąc pod uwagę opakowanie i ładne wyglądające wydanie na półce to nie warto bawić się w cebulkę.

Jak się wyznaje filozofię "kupuję wszystko jak leci, nawet najgorsze śmieci" to i owszem, wtedy wypada kupić całość.

(14-12-2017, 14:55)Gieferg napisał(a):  Jak się wyznaje filozofię "kupuję wszystko jak leci, nawet najgorsze śmieci" to i owszem, wtedy wypada kupić całość.

Mógłbym to uznać za przytyk, gdybyś sam kupował arcydzieła kinematografii, a odbieram to jako zazdrość.  Poza tym wg Dvdmax Potop-99, Potop redivivus - 99 zł, Pan Wołodyjowski -99, Ogniem i mieczem - 149, a całość za 269 zł w ładnym zbiorczym opakowaniu. Którego nie dostaniesz kupując pojedyńczo. Faktycznie biznes życia kupować każdy oddzielnie.

Można tak za 270
[Obrazek: JmH4qlc.jpg]

Można tak za 347

[Obrazek: VxC1CMY.jpg]

Cytat:Mógłbym to uznać za przytyk, gdybyś sam kupował arcydzieła kinematografii,

Kula w płot. Mówiłem o kupowaniu skopanych wydań.

Kto jakie filmy kupuje nie ma tu nic do rzeczy. Osobiście mam zresztą gdzieś arcydzieła kinematografii. Kupuję tylko i wyłącznie to co lubię bez względu na czyjekolwiek zdanie na ten temat. Ale skopanych bubli nie kupuję, a to wydanie zawiera co najmniej jeden - obiektywnie (a w moim prywatnym odczuciu nawet dwa).

A zazdrościć nie ma czego. Mam na półce wszystkie filmy, które są mi potrzebne do szczęścia prócz 3-4 tegorocznych nowości, które wkrótce też kupię, gdy tylko się upewnię, że nie znajdę ich pod choinką.

Cytat:Poza tym wg Dvdmax Potop-99, Potop redivivus - 99 zł, Pan Wołodyjowski -99, Ogniem i mieczem - 149, a całość za 269 zł

No i?
Zamiast wydać 269 na czteropłytowy box , z którego przydadza mi się dwie płyty wydam je na dwa filmy z tego boxu i zostało mi na jeszcze jeden z tych, które chcę postawić na półce w najbliższym czasie. Tu się nie ma nawet nad czym zastanawiać, bo tylko jedna z dwóch opcji ma jakikolwiek sens.

Cytat:Można tak za 347

O ile ktoś upadł na głowę i kupuje DVD-upscala za 150 zeta.

RE: Ogniem i mieczem / Potop / Pan Wołodyjowski - Juby - 14-12-2017

@Gieferg
Troszkę mniej nasycone kolory w starym filmie, do którego wyglądu to pasuje, to co innego od wyblakłych, pozbawionych kontrastu, szaroburych filmów superhero o kolorowo ubranych superbohatrach.

Poza tym, na tych screenach różnica w Potopie jest minimalna, zarówno pod względem nasycenia barw jak i ziarna. Ciekawe czy w ruchu dostrzeże się jakąkolwiek różnicę.

PS
Potwierdzisz mi coś co i tak wiem - 316 minut z okładki to mit? Obie części trwają 287 minut, c'nie?

(14-12-2017, 15:18)Gieferg napisał(a):  Kula w płot. Mówiłem o kupowaniu skopanych wydań.
Było doprecyzować. Odpisałbym ,że te płyty typu Leon, Piąty, Uprowadzona, Rambo 1&4 i itp w 80% wyleciały na alledrogo. Reszta czeka w kolejce
(14-12-2017, 15:18)Gieferg napisał(a):  Tu się nie ma nawet nad czym zastanawiać, bo tylko jedna z dwóch opcji ma jakikolwiek sens.
Pozwolę się nie zgodzić. Jeśli chciałeś dwa z czterech to wciąż to ma sens. Sprzedajesz oba + box i jesteś do przodu.
(14-12-2017, 15:18)Gieferg napisał(a):  Osobiście mam zresztą gdzieś arcydzieła kinematografii. Kupuję tylko i wyłącznie to co lubię bez względu na czyjekolwiek zdanie na ten temat
Ja mam podobnie i tu się zgodzę.
(14-12-2017, 15:19)Juby napisał(a):  Troszkę mniej nasycone kolory w starym filmie, do którego wyglądu to pasuje
Mi również one pasują i uważam , że pod tym względem nie ma co zmieniać. Stare polskie filmy kojarzą mi się z bardziej wyblakłymi kolorami.