![]() |
|
Buduję nowy kącik KD - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Buduję nowy kącik KD (/watek-buduje-nowy-kacik-kd) |
RE: Buduję nowy kącik KD - Daras - 27-10-2018 Ludzie! Miałem nad ranem sen i pamiętam sporo detali… Odwiedziłem z Marianem Sokala. Mieliśmy posłuchać jego nowego zestawu audio. Sprzęt był jeszcze zapakowany. Potem nastąpił jakby przeskok czasowy. Przednie kolumny zrobione z drewna (palisandrowego?) zawisły dość wysoko, na poziomie przytwierdzonego do ściany telewizora. Były spore. Głośnik centralny leżał na komodzie poniżej uszu siedzącej osoby. Obok, chwilowo, spoczywały kolumienki efektowe. Sokal odpalił sprzęt. W mojej ocenie nazbyt nachalnie grały tony wysokie. Sub ledwie pobrzmiewał. Powiedziałem kolegom o swoich odczuciach. Odniosłem wrażenie, że znajduję się w sali koncertowej, a nie w kinie. Ale o tym za moment. Marian w zasadzie milczał. Nie miał melonika. Nie miał też włosów. To dobry moment abym odpowiedział koledze Pai Chi Wo na pewną wątpliwość z innego tematu. W wątku o słuchawkach Pablo napisał: (...) W muzyce też się raczej nie spełniają. Grają równo ale bez wzlotów i upadków. Żeby zobrazować to o czym piszę, narysuj sobie na kartce od linijki linię. Jest idealnie prosta. I tak właśnie słyszę muzykę w tych słuchawkach, nic mnie w nich nie porywa. Płasko i równo. (...) http://forum.filmozercy.com/watek-sluchawki-do-tv?page=6 Sprawa dotyczyła słuchawek SONY MDR-DS6500. Podobnie napisałbym o modelu MDR-HW700DS . W home cinema sprawdzają się one idealnie. Można poczuć klimat sali kinowej. Natomiast do słuchania muzyki sugeruję wprosić się do wyśnionego salonu Sokala. Dobranoc.
RE: Buduję nowy kącik KD - Sokal - 29-10-2018 (25-10-2018, 15:43)pred895 napisał(a): Warto też zastanowić się nad amplitunerem z dwoma wyjściami Video aby przyszłościowo mieć problem z głowy jeśli chodzi o projektor no i musi być koniecznie kompatybilny z 4k HDR oraz Dolby Vision Dolby Atmos. Na celowniku przyszłościowo zadowolibym się tym >> Amplitunery, które mnie interesują, wszystkie mają dwa wyjścia HDMI, więc problemu nie będzie - aczkolwiek projektora nie planuję. Co do kompatybilności z video (np. HDR) też nie widzę problemu. Zawsze kupuję odtwarzacze z dwoma wyjściami HDMI. Jednym idzie obraz bezpośrednio do TV, drugim sam dźwięk do amplitunera. Na koniec kwestia marki amplitunera - tak jak pisałem, zamierzam pozostać z Onkyo. Dziś użytkuję model 616. (26-10-2018, 07:59)Pablo0909 napisał(a): Ja używam TX-RZ820, bo między nim, a TX-RZ830, różnic prawie nie ma, poza... ceną. Przy zakupie RZ820, może zaoszczędzić jakieś 800- 1000 PLN. W marcu kupowałem RZ820 za 4000 PLN, więc teraz z pewnością cena może być niższa. Głośniki sufitowe? Ok, ale są one wtedy już "na amen" Sprzęt kupował będę gdzieś za rok najwcześniej (a jak na urządzenie pójdzie więcej kasy - co się zwykle dzieje - nawet i później), więc czasu trochę jest. Zobaczymy jakie wtedy będą ceny. Głośniki sufitowe na pewno będę montował. Projekcyjne (te stawiane na frontach) to ostateczność dla tych, którzy sufitówek montować nie dadzą rady. (26-10-2018, 15:26)Daras napisał(a): Sokal, brawo! Aranżując swoje kino także kreśliłem mapki, choć odręcznie. Na 99% będzie to 65" OLED. Tylko jeszcze nie wiem który. Kupiłbym oczywiście większy, ale to już będzie zależało od ceny. Dziś korzystam z Sharpa fullHD 60" (najwyższy model tego producenta w roku zakupu). Zakładam, że poprawa jakości będzie ogromna. (26-10-2018, 20:43)MarianPaz napisał(a):(25-10-2018, 13:31)Sokal napisał(a): Obszar kina domowego urósł do prawie 13 m2.To ja miałem i chyba do tej pory mam lekki dylemat czy w 16 metrach zmieszczę Zensory 7, a tymczasem Ty upchniesz jeszcze większe kolumny na mniejszej przestrzeni. Ciekaw jestem jak to będzie brzmiało, ale sam chyba na dniach zaryzykuję i kupię już zestaw audio do swojego kina. Na szczęście w amplitunerach KD można to i owo wyregulować już choćby na etapie samej kalibracji. Kolumny zabieram z aktualnego mieszkania. Owszem, małe nie są (fronty JBL Studio 190), ale raczej się nie uduszą. Z jednej strony tylko 13m2 samego kina, ale z drugiej sporo otwartej przestrzeni po bokach. Aktualny salon ma 20-22 metry. Nowy będzie miał około 26. Użytkuję je już jakieś 4 lata i jestem mega zadowolony. Do muzyki pewnie bym nie polecał (wycofana średnica), ale do filmów są kozackie. (26-10-2018, 21:21)Daras napisał(a): Cały czas uważam, że kolumny nie muszą być większe od ekranu. Swój zestaw 5.1 mam od około 4 lat i nie zamierzam go zmieniać: Głośniki (kable): JBL Studio - 190 (2x4,0mm; Bi-Amp), 120C (2x2,5mm), 130 (2x2,5mm) Subwoofer: JBL Studio 550p Tak jak pisałem w pierwszych postach, dodaję tylko głośniki sufitowe. Pytanie 2 czy 4. I jaki amplituner. (26-10-2018, 21:34)ifeelveryblah napisał(a):(25-10-2018, 13:31)Sokal napisał(a): Panowie, bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi - będą pomocne, ale to zapewne na etapie montażu. Tymczasem zmieniła się koncepcja samego pomieszczenia - załączam rzut poglądowy. Obszar kina domowego urósł do prawie 13 m2. Zakładam jednak, że nadal optymalnym rozwiązaniem będzie syetm 5.1.2 - jak uważacie? Chyba że rzucić 4 głośniki na sufit?Przy 5.1.2 głośniki sufitowe prawie nad słuchaczem. To wiem, plan jest tylko poglądowy. Instalacja będzie jak już dostaniemy klucze do mieszkania (za rok). Poza tym jest opcja, że pozycja oglądacza będzie dwojaka: 1. rodzinnie lub w parze z kanapy, 2. samotnie z fotela ustawianego na czas filmu przed kanapą Zobaczymy - w każdym razie referencyjne ustawienia ze strony Dolby znam
RE: Buduję nowy kącik KD - Daras - 29-10-2018 (29-10-2018, 11:08)Sokal napisał(a): (...) Rozumiem, że celujesz w UHD (?). Zastanawiam się nad odległością widza od ekranu. Czy aby nie będzie ona zbyt duża? Ja zawsze zaczynam analizy od stosownych tabel, potem dochodzę do własnych rozwiązań. https://hdtvpolska.com/kalkulator-odleglosci/ Przykładowo – w przypadku rozdziałki Full HD i jednakowej wielkości ekranu projekcyjnego oraz telewizyjnego, bliżej można usiąść przy tym pierwszym. Może kiedyś napiszę kilka uwag w wątku o projektorach, które to urządzenia jakby lepiej „rysują” obraz niż odbiorniki (cały czas mam na uwadze Full HD). Bardzo sobie cenię Twój perfekcjonizm (patrz mapka KD). Przy okazji zdradzę, że wkrótce wymienię meble w pokoju gościnnym aby zwiększyć możliwości swojego home cinema. I w zasadzie to jedyny powód dobrze przemyślanego (z miarką w rękach) zakupu nowego wyposażenia wnętrza. P.S. Gdyby ktoś pytał… Opisany wcześniej sen to nie żarcik. Zrelacjonowałem te „wizje” specjalnie, bo pierwszy raz zdarzyło mi się śnić o forumowej dyskusji. Inna sprawą jest fakt, że od kilku tygodni szkicuję mapki z nową aranżacją swojego KD. Siedzi mi to po prostu w głowie.
RE: Buduję nowy kącik KD - Nie_zbieram_ale_lubie - 29-10-2018 Sokal. IMHO Twój optymalny układ to 5.x.2 Nie zawracaj sobie głowy większą ilością głośnikow. Lepiej wydaj pieniądze mądrze, wymień glośniki, nie baw się w bi-amping. Zwłaszcza że musiałbys zdublować klocki, a dzisiejsze AVR to raczej nie są elektrownie, więc celując w średnią półkę, wyjdziesz na swoje. Tak jak Ci już napisałem i na co też zwracała Ci uwagę księżniczka na ziarnku grochu, to nie jest 12, 16, czy 20 metrów, tylko ponad 40. Przy tych 45 metrach otwartej przestrzeni, kluczową kwestią będzie ulokowanie suba i jesli chcesz poczuć ciśnienie bez łomotu, czy grania kieliszków u sąsiada w szafie, prawdopodobnie potrzeba bedzie skompromitować feng shui wnętrza, badź pomyśleć nad drugim subem, aby zapewnić równy poziom doznań reszcie widzów. Tymczasem pracuj nad druga połową w kwestii zasłon na te okna i sciany. Chyba że wolisz do optimum dochodzić małymi kroczkami
RE: Buduję nowy kącik KD - Daras - 29-10-2018 Od lat preferuję 5.1 i najpewniej tak mi pozostanie. O pozornych źródłach dźwięku generowanych z niewielkiej liczby głośników pisałem już w innym miejscu. No, ale każdy lubi to co lubi. RE: Buduję nowy kącik KD - Nie_zbieram_ale_lubie - 29-10-2018 Daras. Jakich pozornych?!? Dzisiejsze mixy maja 9 niezaleznych kanałow i obiekty. Sorry Winetou, zatrzymałeś się gdzieś w ubiegłej dekadzie. W powyższym poście jedynie napisałem co wydaje mi się sensownym w konkretnym pomieszczeniu i jego warunkach. Sam używam 7+4 i jestem całym sercem za imersywnym audio, a rozwiązania overhead (typu Dolby Atmos) uważam za zbawienie dla tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na optymalne warunki dla klasycznego ukladu 5 czy 7 kanałow. RE: Buduję nowy kącik KD - Wolfman - 29-10-2018 (29-10-2018, 13:37)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a): księżniczka na ziarnku grochuCzyżby Daras? ![]() Sokal, a nie chcesz takiego zestawu jaki proponowali mi koledzy w innym wątku dotyczącym dźwięku? RE: Buduję nowy kącik KD - Sokal - 29-10-2018 Panowie, dzięki za wszystkie uwagi i propozycje, jednak przypominam: moje 5.1 zostaje. Nie wymieniam go póki co. Po pierwsze jestem z tego zestawu zadowolony. Po drugie muszę urządzić mieszkanie i zakupić tv 4k z amplitunerem w atmosie. A to jest kasa. Pytanie brzmi: 1. Czy sufitowych dać 4 czy może 2 wystarczą? 2. Które Onkyo będzie najodpowiedniejsze - przy czym "przepłacać" też bym nie chciał. Z tego co widzę, generalnie: A. sugerujecie, że 2 sufitowce wystarczą (ewentualnie kable pociągnąć na 4 na wszelki wypadek), B. albo Onkyo NR686 (odpowiednik mojego, z tym że mój jest jeszcze bez Atmosa) albo od razu RZ830, C. obawiacie się o otwarte przestrzenie. I tak: ad A. najprawdopodobniej zrobię tak, że pociągnę kable na 2 sufitowce, ale w peszelach i z dodatkową "linką", aby w każdym momencie można było dołożyć jeszcze 2 dodatkowe, ad B. Czemu nie polecacie nic pośredniego? Chodzi mi o rzeczowe argumenty. Chyba że chodzi o względnie małe różnice w cenie tych 4 droższych. ad C. Aktualnie mam podobny układ i udało się to dobrze poustawiać. Zobaczymy. Jak będzie problem, wdrożymy rozwiązanie z kotarami. Do etapu planowania wnętrza jeszcze nie doszliśmy. Na pewno będą ciężkie, grube kotary w oknach w salonie. (29-10-2018, 13:29)Daras napisał(a):(29-10-2018, 11:08)Sokal napisał(a): (...) Daras, ale co mi po kalkulatorze? Przy tej odległości planowany 65" telewizor i tak w każdym kalkulatorze dostanie wskazanie, że jest za mały dla 4K. Tylko, że ja większego nie kupię. No chyba że trafię na jakąś kosmiczną promocję - w co wątpię. (29-10-2018, 13:37)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a): Sokal. Na ten moment myślę o opcji ekonomicznej: - 5.1 podłogowe zostaje bez zmian, - sub zostaje bez zmian, - amplituner Onkyo 686 (7 kanałów, więc już bez Bi-Amp) - 2 sufitowce (kompletnie nie wiem jakie). Co do akustyki, to kotara od strony holu nie stanowi problemu. Ta od strony stołu to już byłaby... pokaźna. Pomyślę. (29-10-2018, 15:28)wolfman napisał(a):(29-10-2018, 13:37)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a): księżniczka na ziarnku grochuCzyżby Daras? Jak pisałem, ja kupię wyłącznie sufitowce, amplituner i telewizor. RE: Buduję nowy kącik KD - Nie_zbieram_ale_lubie - 29-10-2018 (29-10-2018, 15:28)wolfman napisał(a):(29-10-2018, 13:37)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a): księżniczka na ziarnku grochuCzyżby Daras? Nie. Nie Daras. On nie ma nic z księżniczki, a już zwłaszcza delikatnej, czyt chorej na punkcie krytyki swego stanowiska, czy ego. To wątek multiforumowy. Jesli adresat tu też bywa, to niech się moczy. @Sokal. Nie ma nic pośredniego. IMHO nie ma sensu ładować 4 sufitowych, kiedy nie ma na nie miejsca i żadnego benefitu. Wiesz o tym, że są TYLKO 2 kanały sufitowe, zaś reszta to "matrix" procesora i czy ich bedzie 4, 6, czy 24, to i tak niczego wiecej Ci nie dadzą. Większa ich liczba w założeniu ma slużyć rozciagnietej wzdłuż sali widowni. Gdybyś mial dodatkowe miejsce z tyłu i dodatkowa pare surroundów, to możnaby było je rozważać. W twoim przypadku to jedynie martnotrawieniu mocy, zagłuszanie surroundow i utrata precyzji. Wyskocz z innym układem pomieszczenia, to dostaniesz inne propozycje. Ja, po latach zabaw, doceniam powiedzenie "Less is more". Precyzja. Dynamika. Moc. Nic wiecej, ewentualnie poza Preferencją, która jest ponad tym, w KD się nie liczy. RE: Buduję nowy kącik KD - Sokal - 29-10-2018 O właśnie o takie opinie mi chodzi Dzięki
|