![]() |
|
Głośniki do kina domowego - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Głośniki do kina domowego (/watek-glosniki-do-kina-domowego) |
RE: Głośniki do kina domowego - Jaszczomp89 - 27-10-2014 (27-10-2014, 15:55)igoriev napisał(a): Natomiast później planuję dokończyć zagospodarowywanie salonu 28m2 a do niego myślę, że już ładniejszy zestaw się dobierze 28m2 to już naprawdę sporo na taki metraż to już będzie trzeba pomyśleć o mocniejszych kolumnach, a to już niestety wiąże się z większym wydatkiem. No i co najmniej 5.1. No i jeśli masz dużą odległość od ekranu to może warto pomyśleć o projektorze? ![]() A salon to zależy jak masz wydzielone te dwie części - wypoczynkową i jadalną (czy są jeszcze jakieś ścianki czy nie), no i jaki jest dokładnie rozkład pokoju. Żeby osiągnąć jak najlepszy efekt to kolumny powinny być rozłożone zgodnie z wytycznymi w całym pomieszczeniu odsłuchowym, a nie tylko np. w przedniej części pokoju. Zakładaliśmy kiedyś z kolegą kolumny w pokoju 30m2 i najlepszy efekt dało właśnie rozłożenie na całej powierzchni - tylko w tym wypadku był to zestaw 7.1, a centrum czyli kanapa znajdowała się idealnie na środku. (27-10-2014, 15:56)mati007kom napisał(a): Głośniki grają na moich ogromnych.. 12 m2. Więc mi jak najbardziej wystarczają. Na 12m2 to może nawet są za mocne
RE: Głośniki do kina domowego - igoriev - 27-10-2014 No to muszę powiedzieć, że mnie zmartwiłeś, myślałem że wystarczy ustawić głośniki tylne tuż za kanapą Projektor raczej by odpadał - za dużo kombinowania z tym wszystkim ![]() W załączniku rzut jak ten salon wygląda. Z drugiej strony mati007kom mnie rozweselił ze swoimi 12m2 i głośnikami, zaczynam wierzyć że w moim mniejszym pokoju by się coś takiego zmieściło
RE: Głośniki do kina domowego - Jaszczomp89 - 27-10-2014 W systemie 5.1 właśnie głośniki efektowe są mylnie nazywane tylnymi, one nie powinny być za głową tylko z boku - na wysokości uszu, najlepiej 40-80 cm nad głową, ewentualnie minimalnie za głową i zwrócone w stronę słuchacza. Chodzi o coś takiego. Rozkład salonu dosyć problematyczny dźwięk powinien się rozchodzić równomiernie po całym pomieszczeniu, ale jeśli zainstalujesz kolumny tylko w tym wydzielonym fragmencie tv-kanapa to tez nie znaczy odrazu, że efekt nie będzie zadowalający ![]() A co do 12m2 to w Twoim mniejszym pokoju na pewno by się zmieściło tylko kwestia jak to będzie grało ale oglądając kina domowe amerykanów oni potrafią do pomieszczeń 10-12m2 upchnąć systemy 7.1 i 9.1. No ale u nich nie zawsze chodzi o zdrowy rozsądek. A wątpię żeby pomiary i kalibracja w tak małych pomieszczeniach dawała dobry efekt. Więcej nie zawsze znaczy lepiej
RE: Głośniki do kina domowego - misfit - 27-10-2014 Mój sprzęcik: - amplituner Denon AVR-1910 - przód B&W 602 S3 2szt. - tył B&W 601 S3 2szt. (w kolorze czarnym, nie jak na poniższym zdjęciu jasny dąb) - głośnik centralny B&W LCR60 - subwoofer B&W ASW 600 Jeśli dobrze liczę to głośniki użytkuję już 12 latek, ale jak na moje wymagania wciąż dają radę i brak mi impulsu do ich wymiany. RE: Głośniki do kina domowego - igoriev - 27-10-2014 No cóż wszystko okaże się w swoim czasie Hm z angielskiego te głośniki efektowe zwane są chyba "rear" czyli tylne ![]() Całe szczęście, że sufit nie jest lany. W płycie gk wytnie się otwory i w sam raz będzie miejsce na Dolby Atmos
RE: Głośniki do kina domowego - Jaszczomp89 - 27-10-2014 Nazywane są różnie, ale najlepszy efekt dają jak są na wysokości uszu. Dużo też zależy od upodobań słuchacza, jak dla niego lepszy efekt daje jak są z tyłu to też dobrze ![]() A jak już coś kombinować z sufitem to lepiej podwiesić projektor
Odp: Głośniki do kina domowego - igoriev - 27-10-2014 Salon chybs za jasny na projektor poza tym TV 55' stoi i póki co świetnie się spisuje w tym kąciku telewizyjnym ![]() Misfit a jakiej wielkości masz pokój? Docelowo przeznaczony do oglądania czy do wszystkiego?
RE: Głośniki do kina domowego - bananek - 27-10-2014 U mnie gra zestaw Onkyo TX-SR608 Kolumny Jamo 608 S Półka jak najbardziej budżetowa. Przydałby się jakiś subek, ale developer przyoszczędził na materiałach izolacyjnych w moim bloku i obawiam się, że dobry bass = więcej wizyt policji Mam działkę pod miastem, w końcu pewnie dorosnę do budowy domu, tam będzie można zaszaleć ![]() Co do ww zestawu jest jak najbardziej ok. Jedyny minus to raczej średni dźwięk tyłów, często ginie przy mocno grającym przedzie. Nie wiem czy to specyfika tych głośników czy moja wina (ciulowe ustawienia, kiepskie kable)... RE: Głośniki do kina domowego - Dusia - 27-10-2014 Jeżeli giną przy mocno grającym przodzie, to tyły wystarczy podkręcić w ustawieniach amplitunera.
RE: Głośniki do kina domowego - bananek - 28-10-2014 No shit sherlock ![]() Mimo podbicia tyłów gdzieś ten efekt surround sound niezawsze jest odczuwalny. Na każdym filmie to wygląda trochę inaczej i szczerze mówiąc już przestałem przestawiać paski dB. |