![]() |
|
rosyjskie superprodukcje - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13) +--- Wątek: rosyjskie superprodukcje (/watek-rosyjskie-superprodukcje) |
RE: rosyjskie superprodukcje - sebas - 02-02-2020 (26-06-2019, 12:05)Pai-Chi-Wo napisał(a): T-34 (2018) - reż. Aleksey Sidorov Już po seansie T-34. Warto było obejrzeć. Więcej o filmie w tym poście -> (link). Opis francuskiego wydania na Filmoskopie -> (link). ![]() W podobnych klimatach jest film "Żołnierze Panfiłowa" ("28 soldiers"). Napisałem o nim parę słów w tym poście -> (link). Dodałem opis niemieckiego wydania na Filmoskopie -> (link). ![]() Wreszcie, warto też sięgnąć po "Bitwa o Sewastopol" ("Rerd Sniper")-> (link). Dodałem opis niemieckiego wydania na Filmoskopie -> (link). rosyjskie superprodukcje - Glaeken - 23-02-2020 Rosyjska wariacja nt. Incepcji: https://youtu.be/ki6RGwkjrk0 Wysłane z Samsung Galaxy S8+ przy użyciu Tapatalka RE: rosyjskie superprodukcje - sebas - 26-03-2020 ![]() Superprodukcja s-f z Rosji - Attraction. Reżyseria - Fiodor Bondarczuk. Film trochę nierówny. Z jednej strony bardzo stara się upodobnić do amerykańskich superprodukcji (to są słabsze momenty), z drugiej prezentuje rosyjskie spojrzenie na s-f i właśnie wtedy właśnie robi się ciekawie. Bardzo dobra strona wizualna. CGI na wysokim poziomie. Bardzo ładny design "obcych" i ich technologii. Film można kupić na niemieckim amazonie. Wydanie od Capelight ma bardzo dobry obraz i dźwięk. (Filmoskop). Kontynuacja powinna pojawić się w tym roku na BD. Trailer już jest: RE: rosyjskie superprodukcje - Glaeken - 26-03-2020 Oglądałem 1 część i uważam, że jest to słaba superprodukcja. Rosjanie mają pewien problem: gdy próbują naśladować hollywoodzkie superprodukcje pod względem rozmachu i efektów specjalnych to im się sypią filmy. Ale jeżeli robią film np. o swojej historii, z nikim się nie ścigając to im te filmy wychodzą i to nawet całkiem nieźle. RE: rosyjskie superprodukcje - sebas - 23-06-2021 Parę ciekawych, nowych produkcji: V2 - Escape from hell (Devyataev 2021) Tutaj krótki clip z filmu: Widać pewne podobieństwo do filmu "T-34", gdzie więźniowie postanowili zwiać zdobycznym T-34. Superdeep Tutaj widać pewne podobieństwo do Underwater, z tą różnicą, że akcja dzieje się pod ziemią Litvyak Dopiero w produkcji (crowdfunding). To studio zrobiło wcześniej "Żołnierze Panfiłowa" - udany film wojenny pokazujacy historię odziału Panifiłowa broniącego jednego z podejść do Moskwy. Ta historia była wielokrotnie manipulowana dla celów propagandowych w czasie Drugiej Wojny Światowej jak i po wojnie. Film przedstawia ja całkiem obiektywnie. Po cichu liczę, że ich nowa produkcja będzie na podobnym, dobrym poziomie technicznym i historycznym. RE: rosyjskie superprodukcje - prodarek - 26-06-2021 Super wątek wszystkim autorom postów z propozycjami filmów do obejrzenia wielkie dzięki, dzięki wam dowiedziałem się o wielu ciekawych tytułach. RE: rosyjskie superprodukcje - sebas - 27-06-2021 (26-06-2021, 19:08)prodarek napisał(a): wszystkim autorom postów z propozycjami filmów do obejrzenia wielkie dzięki,Dzięki. Fajnie, że są forumowicze, którzy mają szerokie horyzonty filmowe i poszukują ciekawych produkcji s-f w różnych krajach, nie tylko w USA. Podbije temat, bo nie maw nim zwiastunów dwóch filmów, które są szczególnie warte uwagi, a były wspominane w innych wątkach. Coma Produkcja z pogranicza fantasy i s-f. Znakomity wizualnie. Historia też bardzo dobra i tylko zakończenie trochę zawodzi. Wydanie z Niemiec jest dobre technicznie. Sputnik Film polecali też Glaeken i djgromo. Jestem już po seansie. Może nie jest jakoś specjalnie spektakularny, ale za to ma fajny klimat. Trzyma w zaciekawieniu do samego końca. Dodatkowo jeszcze dwie produkcje - słabsze, ale warte uwagi. Chernovik (A rough draft) Mam w swoim Archiwum - trochę rozczarowujące połaczenie s-f, fantasy z elementami steampunka. Świetny początek, ale z czasem film traci tempo, zwłaszcza przez słabo poprowadzony wątek miłosny. Dodatkow, zamiast skupić się na głównym bohaterze i umotywować jego działanie w finale, reżyser funduje przeskoki z jednego świata równoległego do innego, które nie wprowadzają niczego interesującego do fabuły, a tylko niepotrzebne zamięszanie. Trzeba jednak przyznać, że poszczególne światy są ciekawie zaprojektowane i wizualnie film prezentuje się nieźle. Na koniec jeszcze jeden s-f. Jeszcze go nie widziałem, a opinie jakie znalazłem są mięszane. Blackout PS. Poprawiłem tez linki w poprzednim poście - brakowało zwiastuna Superdeep. RE: rosyjskie superprodukcje - prodarek - 27-06-2021 Dokładnie o to chodzi człowiek jest już zmęczony tym hollywoodzkimi "hitami". Jestem po seansach T-34 i Mojin ten pierwszy ojcu dałem go oglądania to tak mu się spodobał ... ![]() Mam teraz też zagwozdkę bo T-34 mam od włochów niby czas 129min a twoja wersja francuska uncut ma niby 139min, międzynarodowa wersja z tego co czytam powinna być krótsza od tej co ja mam więc sam nie wiem... najszybciej będzie jak poszukam u ruskich i porównaj ze swoją
RE: rosyjskie superprodukcje - sebas - 27-06-2021 (27-06-2021, 13:25)prodarek napisał(a): twoja wersja francuska uncut ma niby 139min,Taką samą mają Niemcy: https://www.amazon.de/gp/product/B07TNVX8LP?ie=UTF8&tag=bdde-130-100-21&linkCode=xm2&camp=1638&creative=6742&creativeASIN=B07TNVX8LP Problemem wydania francuskiego, jest to, że obie wersje filmu, w osobnych plikach, wcisnęli na jeden dysk BD50. Czasami to widać w jakości obrazu. Wydanie niemieckie ma jedną wersję, na BD25, więc też szału nie ma, ale zawsze trochę lepiej. O włoskim wiem niewiele, ale ten wydawca (Eagle Pictures) dawał zwykle chyba BD50. Film widziałem tylko w wersji "uncut" i powiem szczerze, nie wiem co by mogli wyciąć. Wszystko pasuje, nie widzę jakichś ewidentnie zbędnych scen. Tutaj chyba nie ma idealnego rozwiązania... Co do Mojin to też mam i tutaj chyba nie ma co dywagować tylko brać wydanie niemieckie do Alive. RE: rosyjskie superprodukcje - prodarek - 27-06-2021 Sprawdziłem odkładnie jak okazuje się włoskie wydanie jest na płycie BD25 a długość filmu to 2:19 czyli na okładce jest błąd, natomiast tak wygląda rosyjskie wydanie jeśli chodzi o parametry techniczne Cytat:DISC INFO: |