![]() |
|
Spider-Man Uniwersum - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Spider-Man Uniwersum (/watek-spider-man-uniwersum) |
RE: Spider-Man Uniwersum - Nietoperz - 07-05-2019 (27-04-2019, 21:53)Mierzwiak napisał(a): Właśnie skończyłem seans w Dolby Vision.Z jakiego źródła oglądałeś? Cieszę się, że Ci się podobało - pewnie oględnie mówiąc, bo film jest cudowny. Chciałem kupić hiszpańskiego steelbooka BD, bo tam jest jeszcze płyta z bonusowym wideo i 48-stronicowy miniartbook, ale niestety na Amazonie był on ciągle wykupiony. Dlatego, póki co, skończyłem z niemieckim wydaniem BD z dodatkową płytą 3D w takim samym steelbooku (niestety bez bonusowego BD i bez minialbumu). Pewnie w swoim czasie dokupię rodzime wydanie, bo zawsze lubię mieć wersję polską na ew. seans ze znajomymi lub dla siebie, a nie zanosi(ło) się u nas ani na steelbooka, ani na płytę 3D, ani na dodatkowy dysk BD. RE: Spider-Man Uniwersum - Mierzwiak - 07-05-2019 Widziałem na iTunes oczywiście. RE: Spider-Man Uniwersum - Nietoperz - 29-05-2019 Dokupiłem polskie wydanie Blu-ray z wyżej wymienionych powodów (fajne mieć opcjonalnie polskie napisy i dubbing) oraz dlatego, że Niemcy przetłumaczyli na swój język teksty z komiksowych dymków i ramek pojawiających się w filmie. Odkryłem coś jeszcze, tym razem na polskiej płytce. Czy tylko ja mam taki kiks, czy komuś jeszcze się to trafiło: W niemieckiej edycji na napisach końcowych pojawiają się (i w wersji kinowej, i alternatywnej) ramki z nazwiskami czołowych gwiazd obsady, zaś po hołdzie dla Stana Lee i Steve'a Ditko pojawia się lista z obsadą. Tak było też, gdy byłem w polskich kinach. W wydaniu Blu-ray z Polski na napisach końcowych nie ma ramek z obsadą ani w ogóle listy aktorów. Po to kupiłem polską wersję, aby mieć wszystko, jak w kinie, a tu zonk... EDIT: Odpaliłem polską płytę i zauważyłem ww. braki. Potwierdziłem na niemieckiej płycie ramki i listę z obsadą oraz różnice kilkunastu sekund w obu wersjach filmu względem polskiej płyty. Po czym znowu uruchamiam nasz dysk BD, a tam... pojawiły się i ramki, i napisy, a czasy trwania obu wersji filmów zrobiły się z krótszych o kilkanaście sekund względem niemieckiego Blu-raya do... dłuższych o 1 sekundę. Dodam, że wszystko sprawdzam wyłącznie na konsoli PS4. Komuś się zdarzały podobne problemy techniczne? Tj. znikające ramki i sekundy filmu (obsada). Film produkcji Sony na konsoli produkcji Sony. Czy to ma jakiś związek? Czy może chwilowo wszedłem do Strefy Mroku??? EDIT2: Jak wyżej, odpaliłem na polskiej płycie obie wersje filmu. Okazuje się, że znowu ramki i lista obsadowa zniknęły, aż musiałem to sobie nagrać jako potwierdzenie. Możliwe, że pomyliłem się w czasie trwania filmów, bo po zniknięciu wyświetla mi teraz te wyniki dłuższe o sekundę. Ale znowu wspomniane dane z obsadą znikają. Serio - czy to jakaś Strefa Mroku??? Komu się zdarzyły takie problemy? RE: Spider-Man Uniwersum - Uatu_TheWatcher - 27-02-2020 Rzecz się rozchodzi o "Spider-Man: Uniwersum", film animowany z 2018 roku, zrealizowany w przełomowej technologii przez "SONY Pictures Animation", który jako jego wielki miłośnik zamierzam kupić w wersji Blu-Ray lub Blu-Ray 4K. Rzecz jasna, co dla mnie najlepsze, w pierwszej kolejności wybrałbym opcję UHD animacji, z polskimi napisami (co najmniej) lub z dubbingiem i napisami, jednakże ta o szczytowej jakości wersja jest średnio o 120 do 150 zł droższa od spolszczonego wydania Blu-Ray produkcji! Jeśli mam wydać około 200 zł lub coś koło tego za "Spider-Man: Uniwersum", to mówiąc krótko, chcę mieć absolutną pewność tego, czy jest wyraźna (a nie minimalna) różnica w jakości obrazu i dźwięku między edycją 4K a edycją Blu-Ray "Spider-Man: Uniwersum". Głównie tą sugestię kieruję do kogoś z Was, kto widział na płycie 4K tę animację, w rozdzielczości i formacie zapisu UHD. RE: Spider-Man Uniwersum - Mr.Hankey - 27-02-2020 Różnica jest ogromna. Wersja UHD wygląda znakomicie. RE: Spider-Man Uniwersum - Uatu_TheWatcher - 28-02-2020 (27-02-2020, 13:21)Mr.Hankey napisał(a): Różnica jest ogromna. Wersja UHD wygląda znakomicie. Dobrze wiedzieć, że różnica między opcją zapisu "Spider-Man: Uniwersum" w Blu-Ray a Blu-Ray 4K jest znaczna; myślę, że na moim odbiorniku tv "OLED LG E8 65", po kupnie filmu w wersji dysku 4K z polskimi napisami czy dubbingiem, gdy go obejrzę, dostrzegę te odpowiednie różnice między rozdzielczością, a co za tym idzie, innymi składowymi obrazu i dźwięku. "Spider-Man: Uniwersum", oprócz walorów graficznych - tą nowatorską zastosowaną tu technikę SONY powinno opatentować - będących czymś jak kamień milowy dla współczesnych animacji wysokobudżetowych, ma urzekającą linię fabularną i świetnie rozrysowane postacie. Produkcja ta potrafi przemówić do serducha fana adaptacji komiksowych światów! Miles Morales i nietuzinkowy Peter Parker... w 4K? A czemu nie? Warto wydać te 170 - 190 zł za dysk UHD, na którym będzie zapisany tak niesamowity film! O tak! Kwestia czasu i zakup będzie dokonany! RE: Spider-Man Uniwersum - pmmazz - 28-02-2020 Tu akurat rozdzielczość nie jest najważniejsze, szeroka paleta barw i HDR to jest to co daje efekt. A wydanie 4K swego czasu było dostępne z Grecji w okolicach niecałych 100pln (z PL wersją oczywiście na 4K) RE: Spider-Man Uniwersum - Dziel - 28-02-2020 Na filmarena jest dostępny steelbook 4K za 47,86 € + koszt wysyłki. Sporo ale też mam zamiar kupić ten film i myślę, że warto jest go mieć w możliwie jak najlepszym wydaniu. https://www.filmarena.cz/blu-ray-3d-spider-man-paralelni-svety-resin-magnet-3d-2d-steelbook-limitovana-sberatelska-edice-darek-folie-na-steelbook RE: Spider-Man Uniwersum - Mierzwiak - 19-09-2023 Dobrze widzę, że Sony w żadnym wydaniu Across the Spider-verse nie umieścilo polskiej wersji nie tylko na UHD, ale i na BD? Mocno to niepokojące. RE: Spider-Man Uniwersum - MasterThief - 19-09-2023 Dokładnie na to wygląda, nawet Czechy nie mają swoich wydań (wysłałem niedawno zapytanie do Filmareny, ale jeszcze nie odpisali). |