Filmozercy.com | Forum
Amazon Prime - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach)
+--- Dział: Ogólnie o kinie (https://forum.filmozercy.com/dzial-ogolnie-o-kinie)
+--- Wątek: Amazon Prime (/watek-amazon-prime)

Strony: 1 2 3 4

RE: Amazon Prime - Piotrek P - 09-01-2022

(12-10-2021, 22:44)MiMiK napisał(a):  Jak to jest z tym Amazon Prime, mamy filmy z oznaczenie w Amazonie Prime jako "UHD" z "HDR" oraz mamy filmy z samym tylko oznaczeniem "HDR".
Czy filmy z samym oznaczeniem HDR są to 1080p+HDR czy ktoś popełnił błąd przy oznaczaniu (mamy np Indiane Jones w HDR i nie mogę rozkminić czy to jest w 4k czy 1080p)?

Ja w sumie mam trochę podobne pytanie: przy kilku filmach (konkretnie to na razie znalazłem takie dwa: "Mauretańczyk" i "Greenland") są oznaczenia UHD i HDR a mimo wszystko mój TV nie "wchodzi w tryb HDR". Takiego problemu nie miałem przy wielu innych produkcjach (np. seriale "All Or Nothing", filmy: "Dźwięk metalu", "7500" czy "Wojna o jutro") i teraz zastanawiam się czy to są po prostu błędy w opisach? Czy ktoś byłby w stanie sprawdzić na przykładzie dwóch wyżej wymienionych tytułów czy ma w nich dostępny HDR? Z góry dzięki Blush

RE: Amazon Prime - marciniozo - 09-01-2022

Mauretańczyk - mam opis UHD, HDR - TV nie wykrywa HDR. Greenland to samo. Także są to błędy w opisie. Te filmy są w HD.

RE: Amazon Prime - Piotrek P - 09-01-2022

(09-01-2022, 15:40)marciniozo napisał(a):  Mauretańczyk - mam opis UHD, HDR - TV nie wykrywa HDR. Greenland to samo. Także są to błędy w opisie. Te filmy są w HD.

Dzięki wielkie za potwierdzenie Smile

Jeszcze w temacie statystyk dla apki Amazon Prime Video (bo też mnie w sumie to nurtowało):
(12-10-2021, 22:44)MiMiK napisał(a):  Kolejna kwestia która mnie nurtuje w Netflix wciskałem "i" na pilocie i "widziałem" czy leci 1080/2160p tutaj istnieje coś podobnego?
Na reddicie znalazłem kombinację: Left Right Up Down Up Down (którą nawet potwierdza sama appka Amazonu, tylko że u mnie na Android TV na Sonym ta kombinacja z jakiegoś powodu nie działa - albo robię coś źle/za wolno), natomiast działa kombinacja:
Czerwony Zielony Niebieski Żółty
i w rezultacie można zobaczyć coś takiego (są 3 zakładki: App, Playback UX, Weblabs & Capabilities):
[Obrazek: ME6876Y_t.jpg]

Do przechodzenia między stronami służą kolejne kombinacje które są widoczne na fotce.

RE: Amazon Prime - pearlzfan - 09-01-2022

Potwierdzam, działała kombinacja czerwony, zielony, niebieski, żółty, testowane na LG C9.
Wychodzi na to, że Amazon Prime dla FHD 1080p ma bitrate 9 Mb/s (test na The Office, Mr Robot i Greenland) a dla UHD 2160p HDR ma 15Mb/s (The Expanse, Without Remorse, Tomorrow War), czyli praktycznie to samo co Netflix dla UHD HDR (15,25 Mb/s - Wiedźmin S2, Punisher S2) i lepiej niż N dla FHD, który ma zmienny bitrate (testowałem każdy po kilka minut np. 6,45 Mb/s - LA Confidential, 5,66 Mb/s na Paul czy dziwnie niskie 1,36 Mb/s dla Invisible Man i 3,24 Mb/s na Terminator 2).

RE: Amazon Prime - Mierzwiak - 09-01-2022

Oglądałem Greenland 1 listopada i był w 4K HDR.

RE: Amazon Prime - lukee - 14-02-2022

Mam dość dziwną przypadłość a mianowicie serwis nie przełącza mi jakości na UHD. Oglądam na komputerze i do tej pory nie miałem takich problemów na innych serwisach. Łącze mam 70-80 które działa mi bez problemu. Sprawdzałem już na dużej ilości seriali i niestety tylko 1080. To samo ma miejsce zarówno przy odpaleniu przez www jak z zainstalowanej aplikacji. Może spotkał się ktoś z podobnym kłopotem lub ma jakąś radę? Jakość mam ustawioną na maxymalną.

RE: Amazon Prime - kentis - 15-02-2022

Jest to błąd Amazona - nic z tym nie zrobisz . Na Apple TV 4K mam to samo . Bez HDR . Pojawiło się po ostatniej aktualizacji , pozostaje czekać na poprawkę . Wstyd by taka podstawowa funkcje popsuć .

RE: Amazon Prime - Mierzwiak - 03-09-2022

Działa Wam na Prime Dolby Vision? U mnie na Apple TV nie.

RE: Amazon Prime - misfit - 03-09-2022

Na moim C7 działa przez aplikację w TV.

RE: Amazon Prime - michal806 - 03-09-2022

U mnie działa na TV Sony 49XH8505.