![]() |
|
Filmy z najlepszym 4K/HDR (i Atmos/X) - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Filmy z najlepszym 4K/HDR (i Atmos/X) (/watek-filmy-z-najlepszym-4k-hdr-i-atmos-x) Strony:
1
2
|
RE: Filmy z najlepszym 4K/HDR (i Atmos/X) - Wolfman - 05-05-2021 Scieżka dźwiękowa? Hulk z 2008 rozsadzi chatę i wywali okna. Podobnie też BR 2049 włączysz początek po kilku minutach podobny efekt. Drżą okna. Ale Hulk przebija chyba wszystko RE: Filmy z najlepszym 4K/HDR (i Atmos/X) - Dziel - 05-05-2021 Nic nie przebije Aquaman pod względem obrazu i dźwięku. Moim zdaniem w obu przypadkach jest to referencja. Jeśli chodzi o najlepiej wyglądające filmy 4K z 2020 roku to moje top 3 wygląda następująco: 1. 1917 2. Joker 3. Rogue One RE: Filmy z najlepszym 4K/HDR (i Atmos/X) - Mierzwiak - 05-05-2021 (05-05-2021, 18:45)Dziel napisał(a): Nic nie przebije Aquaman pod względem obrazu i dźwięku. (...)Pod względem obrazu akurat te trzy kładą go na łopatki. Ja wiem że Aquaman ma ładne kolorki i w ogóle, ale bez przesady ![]() Jeśli chodzi o takie typowy dyski-dema to od siebie dodałbym przede wszystkim filmy w natywnym 4K: - Passengers - Blade Runner i kontynuacja, z tym że ta druga jako demo rozdzielczości i kolorów a nie HDR - Star Wars: The Force Awakens - finałowa walka na miecze w lesie to jest wizualny obłęd na OLEDzie - The Dark Knight i The Dark Knight Rises dla scen w formacie IMAX Warto też sprawdzić animacje: - Pixar: Toy Story 4 i Soul - Trylogia How To Train A Dragon, z naciskiem na trzecią część RE: Filmy z najlepszym 4K/HDR (i Atmos/X) - Mefisto - 05-06-2022 Podbijam temat - co ciekawego doszło, co mieć trzeba? Plus w pierwszym poście umieściłbym jakąś gotową listę z podziałem na dźwięk/obraz i potem ją sukcesywnie edytować, np. raz w miesiącu. RE: Filmy z najlepszym 4K/HDR (i Atmos/X) - funditto - 05-06-2022 Na 25 filmów w 4K, które mam (oprócz wymienianych przez Was tytułów) wyróżnił bym trzy: Lego Batman, Le Mans 66 i The Batman RE: Filmy z najlepszym 4K/HDR (i Atmos/X) - HAL 9000 - 05-06-2022 (05-06-2022, 20:07)Mefisto napisał(a): Podbijam temat - co ciekawego doszło, co mieć trzeba? High Dynamic Range, to w sumie dość szeroki termin i jeden kinomaniak będzie się zachwycał większą ilością szczegółów, drugi oczekuje świetlnej nawalanki Warto byłoby to doprecyzować w ramach konkretnego tytułu. Jeżeli nie boisz się "jarmarcznej" rozrywki, masz mocny sprzęt i chcesz sprawdzić ile wytrzymają twoje oczy, to polecam "Godzilla: King of the Monsters" ![]() https://youtu.be/Un2XJ9Ok0So?t=268
RE: Filmy z najlepszym 4K/HDR (i Atmos/X) - Dziel - 05-06-2022 Ostatnio oglądałem The Green Knight wydanie od Lionsgate i ten film wygląda rewelacyjnie w 4K. Szczegółowość obrazu i HDR robią wrażenie. Jeśli miałbym wybrać 5 najlepiej wyglądających filmów 4K z zeszłego roku to byłyby to: 1. The Green Knight 2. Dune 3. The Suicide Squad 4. Godzilla vs Kong 5. Elysium RE: Filmy z najlepszym 4K/HDR (i Atmos/X) - misfit - 06-06-2022 (05-06-2022, 23:27)HAL 9000 napisał(a): High Dynamic Range, to w sumie dość szeroki termin i jeden kinomaniak będzie się zachwycał większą ilością szczegółów, drugi oczekuje świetlnej nawalanki Szczególnie, że ten drugi przypadek może być niepożądany dla projektorowiczów, a zwłaszcza tych, którzy nie mają dynamicznego mapowania tonów - wtedy takie pozycje z ekstremalnie wysoką jasnością szczytową i w sumie nic więcej to jest dodatkowe źródło problemów, które może skończyć się tym, że finalnie obraz wyjdzie gorzej niż odpowiednik w SDR ![]() Cosik ode mnie czego jeszcze nie wymieniałem w natywnym 4K, z wyraźnie lepszą rozpiętością tonalną i z nieprzesadną jasnością szczytową, czyli co powinno się sprawdzić na każdym sprzęcie vs odpowiednik na Blu-ray: - Midsommar - Parasite (napisałbym, że najlepiej z Francji, ale już wyprzedany). - Doctor Sleep - 1917 (zagranica) i cała masa remasterów klasyków, szczególnie tych które na BD są wyłącznie w starych transferach, ale to już raczej dyskusja na inny temat. RE: Filmy z najlepszym 4K/HDR (i Atmos/X) - HAL 9000 - 02-12-2025 Z gatunku tych efekciarskich: Empik miał to kiedyś za 15 PLN i jak traficie na taką cenę to warto
RE: Filmy z najlepszym 4K/HDR (i Atmos/X) - sebas - 02-12-2025 @HAL 9000 Skoro już odświeżyłeś temat, to ja mogę polecić Riddicka od Shout! Factory. OK, to tylko upscale, ale to co się dzieje w temacie WCG i HDR w tym wydaniu to coś pięknego. Film ma specyficzną kolorystykę i jest to uwidocznione. Mamy akcję w pełnym słońcu, ale i w nocy. Wszystko pięknie podkreślone HDRem, ale ze stosownym umiarem. Świetnie prezentują się różne święcące elementy broni, czy pojazdów. |