![]() |
|
Polskie produkcje z masterem 4K [lista] - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Polskie produkcje z masterem 4K [lista] (/watek-polskie-produkcje-z-masterem-4k-lista) |
RE: Polskie produkcje z masterem 4K [lista] - Mefisto - 02-03-2026 W Autorze widmo jedyne, co mogło być komputerowe, to w sumie chyba tylko wiewiórka (i może te kartki papieru w ostatnim ujęciu). Twist pewnie ma tego więcej z uwagi na czas akcji, ale szczerze nie wiem, czy byłby to poziom Pianisty. Inna sprawa, że oba te filmy zostały ukończone w 2K. RE: Polskie produkcje z masterem 4K [lista] - misfit - 02-03-2026 Salto na BD to niezły potworek, więc szczególnie w jego przypadku mnie cieszy zapowiadana rekonstrukcja. Tylko niech to wszystko powychodzi na nośnikach, powinien to być jeden z wymogów w przypadku tych dotacji od PISF
RE: Polskie produkcje z masterem 4K [lista] - slavekg - 02-03-2026 (02-03-2026, 17:59)Mefisto napisał(a): W Autorze widmo jedyne, co mogło być komputerowe, to w sumie chyba tylko wiewiórka (i może te kartki papieru w ostatnim ujęciu).I podłożenie widoków za oknem z domu b. premiera. (02-03-2026, 17:59)Mefisto napisał(a): Inna sprawa, że oba te filmy zostały ukończone w 2K.Ale (o ile dobrze interpretuję informacje z IMDB - i o ile są one prawdziwe) oba filmy kręcone były na taśmie 35mm potem zeskanowanej na potrzeby DI. Więc może chcą sięgnąć do negatywów i jeszcze raz zrobić DI, tym razem 4K. Tylko wtedy to miałoby sens. Pytanie, ile w tych filmach jest widoczków komputerowych wykonanych tylko w 2K. To może słabo wyjść. RE: Polskie produkcje z masterem 4K [lista] - piti198 - 03-03-2026 (02-03-2026, 15:37)Mefisto napisał(a): Reich, Szamanka i Ajlawju - super zestaw xD Tak lekką ręką sto innych tytułów bym mógł w to miejsce wymienić.A co chcesz od Reichu? Moim zdaniem to bardzo niedoceniony film Pasikowskiego, na pewno lepszy od Gniewu czy Krugerandów. Szamanka też nie wiem, przecież większość znawców na tym forum od jakiegoś czasu tak się rozpływa nad genialnością filmów Żuławskiego. (02-03-2026, 16:26)adi90a napisał(a): Drzewa (1995) reż. Grzegorz Królikiewicz (ocena 2 na filmwebie sporo mówi o tym dziele)Nic nie mówi. Może nie zrozumieli wymowy tego filmu. A od kiedy filmweb to jakiś fachowy wyznacznik opinii nt filmów? RE: Polskie produkcje z masterem 4K [lista] - adi90a - 03-03-2026 (03-03-2026, 12:06)piti198 napisał(a): A od kiedy filmweb to jakiś fachowy wyznacznik opinii nt filmów?Średnia wyrocznią nie jest, ale całkiem obiektywnie oddaje przeciętny odbiór danego tytułu. Zawsze oczywiście można się zakochać w jakimś dziele, bo akurat świetnie trafia swoim przekazem w nasz aktualny stan ducha, choć nie będzie to dzieło dla wszystkich. Drzew nie oglądałem, ale ciężko mi uwierzyć, że aż tak niska ocena nie wiąże się z żadnymi bolączkami tego filmu. Choć sam nie stronie od tytułów ze średnią 5, to nie da się ukryć, że w przytłaczającej większości te oceny są zasłużone. RE: Polskie produkcje z masterem 4K [lista] - Pan Anatol - 03-03-2026 Akurat "Drzewa" mają taką ocenę pewnie dlatego, że pojechał po nich youtuber Mietczyński w swojej sławnej serii, a ludzie owczym pędem za tym poszli i oceniają na 1, 2. Ten film akurat nie jest może jednym z najlepszych dzieł Królikiewicza, ale taka niska ocena jest zapewne "zasługą" tych, którzy podobnie by ocenili "Wieczne pretensje" czy "Zabicie ciotki", czyli jedne z jego ważniejszych filmów, tylko dlatego, że nie wiadomo o co chodzi i są trudne w odbiorze. RE: Polskie produkcje z masterem 4K [lista] - worost - 04-03-2026 Takie coś znalazłem, Profesjonalna baza informacji o polskich filmach, uruchomiona niecały miesiąc temu: Cytat:Z radością informujemy o uruchomieniu nowego portalu FilmFiles.pl - innowacyjnego serwisu internetowego, który gromadzi i udostępnia dane dotyczące zdigitalizowanych dzieł polskiej kinematografii po rekonstrukcji cyfrowej. Serwis stanowi przejrzystą, profesjonalną bazę informacji o polskich filmach fabularnych, dokumentalnych i animowanych, wspierając cyfrową dostępność dziedzictwa filmowego. RE: Polskie produkcje z masterem 4K [lista] - misfit - 04-03-2026 Przykładowo wg. portalu Faraon i Ziemia obiecana są tylko w 2K - więc co robią te filmy na UHD-BD u mnie na półce po rekonstrukcji do 4K? ![]() Dla sporej części filmów nie zgadzają się czasy trwania, reszty nawet nie sprawdzałem, ale zakładam, że może być podobnie "rzetelnie". Ile na to poszło kasy z KPO? RE: Polskie produkcje z masterem 4K [lista] - slavekg - 04-03-2026 Np. takie filmy jak "Sportowiec mimo woli" i "Dwie Joasie" mają podany format ekranu... 1.85:1... RE: Polskie produkcje z masterem 4K [lista] - adi90a - 04-03-2026 Jak popracują nad rzetelnością i profesjonalizmem to może tam czasem zajrzę Szukając logicznych powodów takich błędów, obstawiałbym sczytywanie danych z plików, do których dostali dostęp (albo i nie dostali). Niekoniecznie wszystkich jakie istnieją. Prezentowanie napisów jako oddzielnych kopii też jest dziwne, ale może ma znaczenie dla dystrybutorów z danych krajów. Nigdzie nie widzę na razie uzupełnionych pełnych informacji o pliku, a to też dużo mówi o stanie prac. Skoro o przepalaniu pieniędzy mowa, to PISF moim zdaniem mogłoby dofinansować więcej wersji językowych. Koszty rzędu mniejsze niż udział w pokazach międzynarodowych, a pozwoliłoby znacząco powiększyć zasięg wydań fizycznych i serwisów VOD. |