Filmozercy.com | Forum
Ziarno - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Ziarno (/watek-ziarno)

Strony: 1 2 3 4

RE: Ziarno - lis22 - 01-02-2016

No sorry, ale weźmy taką " Drużynę Pierścienia ", scena przeprawy przez Góry Mgliste. Akurat sprawdzałem tę scenę dla kogoś by sprawdzić, czy posiada zielony filtr ( mam nowsze wydanie ) i przez 80% sceny jest ok ale gdy kamera pokazuje Aragorna to u góry pojawia się ziarno i " rusza się ' kal oszalałe. Gdyby było ono przez cały czas to można by się może przyzwyczaić, ale tak wyrywkowo to jednak przeszkadza.

RE: Ziarno - misfit - 01-02-2016

Zrozumiałbym jeszcze gdybyś wspomniał o Black Swan, Wrestler czy The Grey, ale Drużyna Pierścienia, Królestwo Niebieskie ? Przecież tam ziarno jest malutkie przez niemal cały czas.
Podaj dokładnie czas występowania tego momentu w FOTR to sprawdzę u siebie.

PS. Suwaczek ostrości nie ma prawa nic pomóc, co jedynie tylko zaszkodzić i spotęgować ziarnistość obrazu jeśli się z nim nieodpowiedzialnie bawimy Smile

(01-02-2016, 19:08)misfit napisał(a):  Zrozumiałbym jeszcze gdybyś wspomniał o Black Swan, Wrestler czy The Grey, ale Drużyna Pierścienia, Królestwo Niebieskie ? Przecież tam ziarno jest malutkie przez niemal cały czas.
Podaj dokładnie czas występowania tego momentu w FOTR to sprawdzę u siebie.

PS. Suwaczek ostrości nie ma prawa nic pomóc, co jedynie tylko zaszkodzić i spotęgować ziarnistość obrazu jeśli się z nim nieodpowiedzialnie bawimy Smile

Ja włączyłem sobie tylko tę jedną scenę, jest to scena " Przełęcz Karadhars " i ziarno pojawia się, gdy na ekranie widzimy Aragorna.
Może to kwestia odtwarzacza/ W przypadku " Drużyny Pierścienia " ziarno w tych momentach pojawia się i na PS3 9 dużo 0 i na PS4 ( jest lepiej ale nadal występuje i rusza się ). W przypadku " Braveheart" i " Królestwa Niebieskiego na PS4 jest lepiej.

RE: Ziarno - Gieferg - 01-02-2016

Ja tylko przypomnę, że kolega miał cały szereg dziwnych problemów z różnymi filmami, o których się wypowiadał na jednym innym forum i zasadniczo chyba nikt nigdy nie był mu w stanie pomóc.

Ale wracając do tego Caradhras - faktycznie przy ujęciu z Aragornem widać ziarno bardziej, ale i tak chyba nigdy bym tego nie zauważył, gdybym specjalnie nie szukał.

Aha, ziarno jest bardziej podejrzane jeśli się nie rusza.

Wiesz, chciałbym po prostu wiedzieć, czy tak powinno być, czy to coś nie tak z moim sprzętem. Bo jeżeli u Was ziarno nie tylko występuje nie w całym filmie ale w niektórych scenach i do tego się rusza, to chyba ok.

https://www.youtube.com/watch?v=BuHLeZjYQrg

0:31 - tutaj jest czysty obraz, u mnie u góry latają czarne kropki i jest ich na prawdę sporo. Podobnie w 0:41 i 0:58.

RE: Ziarno - Gieferg - 01-02-2016

Na Youtube to masz skompresowane dziadostwo, gdzie ziarna nie sposób wypatrzyć, bo zostało brutalnie zamordowane Smile

Cytat:Wiesz, chciałbym po prostu wiedzieć, czy tak powinno być, czy to coś nie tak z moim sprzętem.

No to już wiesz, że to nie wina sprzętu, bo u mnie też tak jest. Pozostaje tylko kwestia, czy nie masz zwiększonej ostrości, co sprawi tylko, że będzie bardziej to widać.

(01-02-2016, 20:03)Gieferg napisał(a):  No to już wiesz, że to nie wina sprzętu, bo u mnie też tak jest. Pozostaje tylko kwestia, czy nie masz zwiększonej ostrości, co sprawi tylko, że będzie bardziej to widać.

Ostrość zmniejszyłem z 30 d0 10% i niewiele to dało. Do zera nie warto bo taki obraz też jest nieciekawy, a ziarno i tak nie zniknie.

RE: Ziarno - Sokal - 01-02-2016

Na Extended jest to ziarno i tak jak napisał Gief - nie jest uciążliwe. Sprawdziłem właśnie.

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

RE: Ziarno - Danus - 01-02-2016

Wiadomo ziarno jest ziarnem, ale jest jeden film w którym przesadzono. To Wojna Światów Spielberga. Wiem, że taki był zamysł twórców, ale i tak nie mogę zdzierżyć, że ten film tak wygląda na BDSmile

RE: Ziarno - Sokal - 02-02-2016

300 też ma go sporo :-)

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka