![]() |
|
misfit - kolekcja - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: misfit - kolekcja (/watek-misfit-kolekcja) |
RE: misfit - kolekcja - misfit - 21-01-2016 Zakupy grudzień-styczeń. Niemcy: ![]() ![]() Who Am I - jeden z lepszych filmów jakie dane było mi obejrzeć w zeszłym roku. Kto nie widział ten niech żałuje ![]() Obraz 1080/50i, ale innego wedle mojej wiedzy nie ma. Laurence Anyways - zakup w ciemno co zdarza mi się bardzo rzadko. Ostatni film Dolana, Mommy, bardzo mi przypasował więc liczę, że i w tym przypadku nie będzie inaczej. Ryzyko praktycznie żadne biorąc pod uwagę, że film udało się kupić za ~15zł. Enemy - Villeneuve, Gyllenhaal, do tego fabularny mindfuck, jak dla mnie zakup obowiązkowy. Liczbę posiadanych steelbooków mogę w końcu policzyć na wszystkich palcach jednej ręki ![]() I przy okazji moje dotychczasowe Villeneuve'y: ![]() Na Sicario będę polował w wydaniu UHD. Reszta: ![]() ![]() Mr. Holmes - podobny przypadek jak Laurence, zakup w ciemno podyktowany zadziwiająco niską ceną jak na nowość (15zł na allegro), oraz rekomendacją kilku znajomych, którzy mają podobny gust do mojego. Law Abiding Citizen - wydanie USA dwupłytowe Region A, ale to dla mnie nie problem. Na pierwszej płycie jest wersja unrated, a na drugiej wersja kinowa (~9 min. krótsza), która jest też obecna w polskim wydaniu. Poza tym jest OAR 2.40:1 i nieco więcej dodatków w stosunku do PL. RE: misfit - kolekcja - pred895 - 21-01-2016 (21-01-2016, 16:03)misfit napisał(a): Na Sicario będę polował w wydaniu UHD. Masz w ogóle na czym to odtworzyć ?? RE: misfit - kolekcja - misfit - 21-01-2016 Nie mówię, że już lada moment kupię ten film - u mnie standard to zakup po 6-12 miesiącach od premiery interesującej mnie pozycji. I tak dopiero po tym czasie mniej więcej mam ochotę na powtórny seans, a przy okazji film jest wtedy taniej do wyrwania. Odpowiadając jednak na Twoje pytanie: Odtwarzacz - 99% płyt odtwarzam na HTPC więc po cichu liczę na to, że mój dotychczasowy napęd komputerowy, który supportuje płyty BDXL 100GB i 128GB będzie potrafił odczytać UHD BD. Pozostaje też kwestia kiedy Cyberlink lub SlySoft/DVDFab wprowadzą obsługę UHD, wkrótce się okaże jak to będzie. Wyświetlacz - główny cel to projektor 4K z sensownym kontrastem i w ludzkiej cenie, oczywiście z wszelkimi wodotryskami jakie oferuje specyfikacja, czyli Dolby Vision HDR, minimum 90% pokrycie palety DCI P3, itd. Nie sądzę jednak aby stało się to wcześniej niż za dwa lata. W międzyczasie mam w planie zakup TV UHD ~40" z HDR, który pełniłby też rolę monitora. Musiałby też obsługiwać 4K od Netflixa. Może jeszcze w tym roku uda się takowy nabyć. Jeśli nie - trudno, dołączona do wydania UHD BD, zwykła płyta BD będzie w użyciu, niewykluczone też, że płyta UHD BD odtworzona na wyświetlaczu 1080p będzie miała zauważalnie lepszą jakość niż BD 1080p na tym samym wyświetlaczu. Pożyjemy, zobaczymy... ![]() Na ten moment lista filmów, które na 100% chcę mieć w UHD (żadnego z nich nie mam do dziś na BD) jest taka: Bram Stoker's Dracula, Interstellar, The Revenant, The Hateful Eight, Lawrence z Arabii oraz zremasterowane Leon, Spartakus, Chłopcy z ferajny, Edward Nożycoręki i Terminator 2. Waham się jeszcze nad nowym Mad Maxem, ale z uwagi na to, że to będzie częściowy upscal najpierw muszę się upewnić jak to będzie w praktyce z tym HDR-em. RE: misfit - kolekcja - Sokal - 21-01-2016 Ile zaplaciles za to wydanie Law Abiding Citizen? Mam polskie, ale podobnie jak w przypadku Impossible, chcę mieć dublet: polskie napisy ze skopanym AR i dobry AR bez pl. Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka RE: misfit - kolekcja - bartnikp - 22-01-2016 mega kolekcja i ostatnie aktualizacje ! Mommy i Lawrence Anyways Dolana mają polskie (lub angielskie) napisy czy tylko fr. ? Steelbook z Enemy bez PL ? pozdrawiam RE: misfit - kolekcja - misfit - 22-01-2016 (21-01-2016, 21:44)Sokal napisał(a): Ile zaplaciles za to wydanie Law Abiding Citizen? Mam polskie, ale podobnie jak w przypadku Impossible, chcę mieć dublet: polskie napisy ze skopanym AR i dobry AR bez pl. Dałem 17 złociszy, z tym, że za używkę, choć w bardzo dobrym stanie. Wydanie dwupłytowe nie jest już w sprzedaży w amazonach, itd. choć gdzieniegdzie można jeszcze je zdobyć. Co do AR to z ciekawości porównałem screeny 1.78:1 z poral.eu do mojego wydania 2.40:1 i przynajmniej bazując na tych kilkunastu kadrach tragedii z polskim wydaniem nie ma. Film był kręcony w Super 35 więc w 1.78:1 jest zwykle więcej obrazu góra/dół i mniej po bokach, ale jakoś szczególnie zmiana kadrowania nie rzuca się w oczy poza jednym czy dwoma screenami. Większym bólem co do polskiego wydania jest IMO brak obecności wersji unrated, no i dodatki. RE: misfit - kolekcja - Gieferg - 22-01-2016 Ja tam wydania w 1.78:1 (przy OAR 2.40:1) dyskwalifikuję bez względu na to czy pokazują mniej czy więcej. Po prostu - jesli film był w kinach w 2.40:1 to ma być w takim AR no matter what. RE: misfit - kolekcja - misfit - 22-01-2016 (22-01-2016, 10:14)bartnikp napisał(a): mega kolekcja i ostatnie aktualizacje ! Dzięki, bazując po Twoich ostatnich aktualizacjach wydaje mi się, że mamy w większości podobny gust filmowy. Propsy za Brick ![]() Co do Twoich pytań, Mommy i Laurence Anyways w teorii nie mają ani polskich ani angielskich napisów. Enemy z kolei nie ma polskich, ale ma angielskie. W praktyce wszystkie posiadane przeze mnie filmy mają polskie napisy bo je sobie włączam z zewnętrznego pliku na HTPC. W którejś z przyszłych aktualizacji postaram się cyknąć fotki jak to u mnie w praktyce wygląda pod tym względem. (22-01-2016, 10:26)Gieferg napisał(a): Ja tam wydania w 1.78:1 (przy OAR 2.40:1) dyskwalifikuję bez względu na to czy pokazują mniej czy więcej. Po prostu - jesli film był w kinach w 2.40:1 to ma być w takim AR no matter what. Nie inaczej jest u mnie, omijam te wydania bez OAR choćby z zasady bez rozgraniczenia czy to jest kastrat czy open matte, z tym, że jeśli coś mnie interesującego nie ma w OAR nawet zagranicą i nie widzę szans na zmianę tego stanu rzeczy w przyszłości, a przy tym różnica w jakości obrazu jest dość spora na korzyść BD to w takim przypadku gotów jestem zrobić wyjątek. Dotyczy to niektórych seriali, które posiadam np. The Wire czy Alternatywy 4, Kariera Nikodema Dyzmy. Jeśli kiedyś pojawią się wydania tych seriali w OAR to dotychczasowe wystawię na portalu aukcyjnym. RE: misfit - kolekcja - Gieferg - 22-01-2016 Cytat:z tym, że jeśli coś mnie interesującego nie ma w OAR nawet zagranicą Gdybym miał OAR na DVD (nie jakimś bardzo paskudnym), a na blu by nie było to odpuściłbym sobie upgrade. Gdyby to DVD było rzeczywiście fatalne i bardzo by mi zależało to pewnie bym kupił. Kupiłem na DVD telewizyjną wersję Ogniem i mieczem, które ponoć było w kinie w 2.35:1 bo takiej wersji nie da się w ogóle dostać. Trzecia Narnia mnie na szczęście nie interesuje, a więcej takich przypadków jeśli chodzi o filmy kinowe nie znam. Co do docinania 4:3 do 1.78:1 - też tego nie znoszę, ale jednak "Full Frame" to nie 2.35:1 i jestem to w stanie przeboleć (choć mając możliwości wyboru i tak wybrałbym OAR). RE: misfit - kolekcja - misfit - 03-02-2016 Ostatnie zakupy: Trzy kolory - wydanie UK kupione od jednego ze sprzedawców z Amazon Marketplace za £16.50 z wysyłką. I Czechy: W Predestination jest polska wersja językowa. Swoją drogą jeden z moich ulubionych filmów zeszłego roku. Kupione w promocji za 150 koron czeskich. Niekończąca się opowieść to z kolei zakup z sentymentu, który za dzieciaka był u mnie często oglądany razem z Willow. Zaintrygowało mnie te wydanie też z uwagi na jego niedawną premierę w Czechach oraz dopisek, że jest to zremasterowana wersja co jednak w praniu okazało się być nieprawdą bo jest to niemal identyczny transfer co wydanie US od Warnera z 2010r - czyli szału niestety nie ma skromnie rzecz mówiąc :/ Before Midnight - tylko jedno mam do dodania. Brak do dziś wydania na BD Before Sunrise i Before Sunset to skandal. Dzisiejsza rozmowa na forum zdopingowała mnie też do pokazania posiadanych przeze mnie seriali. ![]() Seriale HBO (głównie te emitowane w pierwszej dekadzie XXI) najbardziej trafiają w mój gust. Wciąż brakuje mi Deadwood wydanie US, z którym jakoś cały czas się rozmijam oraz Gra o Tron, miałem trzy pierwsze sezony, ale zdecydowałem się je sprzedać jakiś czas temu i będę polował na zbiorcze wydanie gdy wyjdą wszystkie sezony. Na liście życzeń (o ile kiedykolwiek wyjdą na BD) pozostają też: Oz oraz Carnivale. Lata 80-te. Robin z Sherwood, sezony 1 i 2 z Michaelem Praedem posiadają polską wersję językową. ![]() ![]() House of Cards tylko pierwszy sezon. Kolejne mam w Netfliksie w 4K w podobnej/lepszej jakości w stosunku do BD, może kiedyś je kupię na UHD. Tej pozycji nie trzeba raczej nikomu przedstawiać. Moja absolutna czołówka zaraz obok The Wire i Sopranos. Beczka kusiła, ale zdecydowałem się na zakup po taniości bo obawiam się, że kiedyś szarpnę się na wydanie zremasterowane 4K na UHD. Co nieco sci-fi. Z Brytyjczyków przytuliłbym jeszcze Sherlocka oraz Black Mirror i IT Crowd jeśli kiedyś wyjdą na BD. Nie śmiejcie się, ale nigdy Friendsów nie widziałem w całości. Jeśli mnie pamięć nie myli to kiedyś ich oglądałem gdy pierwszy raz byli puszczani w C+, ale dałem sobie spokój gdy zaczęli ich emitować z dubbingiem, którego całkowicie nie trawię w jakiejkolwiek postaci. Od tamtego czasu już nic nie pamiętam z tego serialu - póki co jestem po czwartym sezonie. TVP. Na Dekalog jednak się nie skuszę bo raz, że polskie wydanie jest skiepszczone pod zbyt wieloma względami, a dwa - mocno liczę, że jednak zagranica poratuje i pojawi się ten serial kiedyś w OAR. ![]() I na koniec przyroda. To jest wydanie specjalne w digi-packu z lepszym obrazem i dźwiękiem.
|