Filmozercy.com | Forum
Kirek - kolekcja - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje)
+--- Wątek: Kirek - kolekcja (/watek-kirek-kolekcja)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

RE: Kirek - kolekcja - Wolfman - 06-04-2016

W sumie po co oglądać jedne z lepszych jak Pluton, Urodzony 4 lipca czy Urodzeni mordercy Smile

RE: Kirek - kolekcja - Sokal - 06-04-2016

Napisałem "kupiłem na bd", a nie "oglądałem". Czytaj ze zrozumieniem.

RE: Kirek - kolekcja - Wolfman - 06-04-2016

Sorry, Męska gra nie wyszła z PL na blu? Na dvd było to wydanie typu z 2 dvd (jedno było w kopercie ukryte w tekturce). Niezły film

RE: Kirek - kolekcja - Sokal - 07-04-2016

Nie. W Polsce nigdy nie wyszła na bd. A i tak pewnie daliby theatricala.

RE: Kirek - kolekcja - Kirek - 07-04-2016

Wolfman zakładam, że Twój pierwszy post dotyczący lektora odnosi się do filmu "Pluton". Trochę na ten temat napisałem w temacie o tym filmie ponieważ Gieferg poruszył w nim podobny temat.

Sokal przez chwilę narobiłeś mi nadziei że "Męska gra" dostępna jest na BD z polską wersją językową Smile. Co do posiadanego wydania na DVD to jest wersja reżyserska (postaram się aby ta informacja została dopisana w filmoskopie, obecnie można ją znaleźć przeglądając galerię).

Przy okazji drobne ogłoszenie dotyczące filmu "Męska gra": Jeżeli ktoś posiada wydanie w opakowaniu amaray z polskojęzyczną okładką a wolałby wydanie w snapperze widoczne w tym temacie to niech się odezwie na PW.

RE: Kirek - kolekcja - Kirek - 25-05-2016

PEDRO ALMODOVAR
1978 Rżnij mnie, rżnij mnie, rżnij mnie Tim! (Folle... folle... fólleme Tim!) - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie występuje wydanie BD/DVD z polską wersją językową
1980 Pepi, Luci, Bom i inne dziewczyny z dzielnicy (Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón) - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie występuje wydanie BD/DVD z polską wersją językową
1982 Labirynt namiętności (Laberinto de pasiones) - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie występuje wydanie BD/DVD z polską wersją językową
1983 Pośród ciemności (Entre tinieblas) [DVD L+N]
1984 Czym sobie na to wszystko zasłużyłam? (¿Qué he hecho yo para merecer esto?) [DVD L+N]
1986 Matador [DVD L+N]
1987 Prawo pożądania (La ley del deseo) [DVD L+N]
1988 Kobiety na skraju załamania nerwowego (Mujeres al borde de un ataque de nervios) [DVD L+N]
1989 Zwiąż mnie (¡Átame!) [DVD L+N]
1991 Wysokie obcasy (Tacones lejanos) - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie występuje wydanie BD/DVD z polską wersją językową
1993 Kika [DVD L+N]
1995 Kwiat mego sekretu (La flor de mi secreto) [DVD L+N]
1997 Drżące ciało (Carne trémula) [DVD L+N]
1999 Wszystko o mojej matce (Todo sobre mi madre) [DVD L+N]
2002 Porozmawiaj z nią (Hable con ella) [DVD L+N]
2004 Złe wychowanie (La mala educación) [DVD L+N]
2006 Volver [DVD L+N]
2009 Przerwane objęcia (Los abrazos rotos) [DVD L+N]
2011 Skóra, w której żyję (La Piel que habito) [DVD L+N]
2013 Przelotni kochankowie (Los amantes pasajeros) [DVD L+N]
2016 Julieta [DVD L+N]
2019 Ból i blask (Dolor y gloria)  [DVD L+N]
2021 Ludzki głos (The Human Voice) - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie występuje wydanie BD/DVD z polską wersją językową
2021 Matki równoległe (Madres paralelas) - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie występuje wydanie BD/DVD z polską wersją językową

[Obrazek: thumb-300x300-67424-matador_front.jpg] [Obrazek: thumb-300x300-86335-prawo_front.jpg]  [Obrazek: thumb-300x300-63952-kobiety_front.jpg]  [Obrazek: thumb-lg-91172-zwiaz-mnie.jpg]  [Obrazek: thumb-lg-91169-wszystko-o-mojej-matce.jpg]  [Obrazek: thumb-lg-34310-porozmawiaj-z-nia.jpg]  [Obrazek: thumb-lg-90772-zle-wychowanie.jpg]  [Obrazek: thumb-300x300-87451-volver_front.jpg]  [Obrazek: thumb-lg-81243-skora-w-ktorej-zyje.jpg]  [Obrazek: thumb-lg-34287-przelotni-kochankowie.jpg] [Obrazek: thumb-lg-166762-julieta.jpg] [Obrazek: thumb-300x300-23577-front.jpg]
[kliknij w okładkę a zostaniesz przeniesiony do strony ze szczegółami wydania]

"Porozmawiaj z nią", "Złe wychowanie", "Volver" widoczne powyżej, pochodzą z pakietu:

[Obrazek: thumb-300x300-42202-slip_front.jpg]

"Pośród ciemności", "Czym sobie na to wszystko zasłużyłam?", "Kika", "Kwiat mego sekretu", "Drżące ciało", "Przerwane objęcia" wchodzą w skład wydania w ramach którego dodana jest też płyta z muzyką z filmów Pedro Almodovara (niestety nie jest OST a interpretacja polskiego zespołu La Luna & Rossitta Perez). Płyty zapakowane są w digipacki a całość w solidnie wykonany box.

[Obrazek: thumb-300x300-75254-almodovar_front.jpg]

[Obrazek: thumb-44778-po_front.jpg] [Obrazek: thumb-63130-dc_front.jpg] [Obrazek: thumb-48828-kms_front.jpg] [Obrazek: thumb-45305-kika_front.jpg] [Obrazek: thumb-77441-csz_front.jpg] [Obrazek: thumb-31554-pc_front.jpg] [Obrazek: thumb-64486-almodovar_cd_front.jpg]

Rozszerzeniem kolekcji jest książka "Almodovar. Rozmowy"

[Obrazek: 352x500.jpg]

Wszystkie filmy Almodovara utrzymują podobny poziom i wybranie tych "naj" w obu kategoriach to trudna sprawa. Dlatego przed publikacją tego postu odświeżyłem sobie wszystkie tytuły aby spróbować to ogarnąć bardziej obiektywnie.
Ulubiony film: "Pośród ciemności".
Najmniej lubiany film: "Matador".
Najładniejsze/Najciekawsze wydanie: Pakiet 6 filmów z dołączonym CD

Jeżeli znacie jakieś inne ciekawe wydania filmów Pedro Amodovara posiadające polską wersję językową lub polskojęzyczne książki dotyczące jego twórczości to dajcie znać.
Według opisu na filmweb "Porozmawiaj z nią" powinno posiadać dwie książeczki. Mój egzemplarz zakupiony w pakiecie ich nie ma, możliwe, że tylko pojedyncze wydania je posiadają. Ma ktoś z Was te książeczki w swoim wydaniu?

Tematy na forum o wydaniach: Pedro Almodovar (temat zbiorczy)

RE: Kirek - kolekcja - kryst007 - 25-05-2016

Świetna robota z tym katalogowaniem wydanych filmów wedle twórców. Bardzo dobrze, że znajdują się tutaj tacy użytkownicy, którzy poświęcają na to czas, bo to bardzo pomocne Wink

RE: Kirek - kolekcja - matwiko - 25-05-2016

Dobra robota. Post Almodowara zasługuje spokojne na osobny temat! Proponuje wydzielić.
Są jeszcze wydania gazetowe, mam kilka. Wrzuce wkrotce zdjęcie i specyfikacje.
Z Almodowara wielu nie widziałem. Część nie zachęca mnie z powodu tematyki gender. Ale te które traktują o miłości hetero są znakomite (nawet gdy traktują o pożądaniu do nieboszczyka Wink
Najlepiej wspominam Wszystko o mojej matce, Drzace ciało i Volver.

Opracowanie zrobione bardzo pożądnie. Mała uwaga, nie ma co pisać że prawdopodobnie nie istnieje wydanie dvd z pl. Jak nie znalazles ro po prostu nie wydano Smile
Almodowar ma szczęście do polskich wydań. Wszystkie są to edycje tylko polskie z napisami i lektorem. Chyba nie ma zadnych międzynarodowych. Ciekawe dlaczego taka sytuacja. Ktoś ma wyłącznosc na jego filmy czy są na tyle tanie licencję że opłaca się spolszczyć i wydać?

RE: Kirek - kolekcja - Kirek - 25-05-2016

(25-05-2016, 19:16)matwiko napisał(a):  Post Almodowara zasługuje spokojne na osobny temat! Proponuje wydzielić.
Hej to post dotyczący mojej kolekcji więc może lepiej nie wydzielać Wink. Tak jak pisałem w pierwszym poście postanowiłem robić wpisy tylko w przypadku gdy uda mi się 'zamknąć' jakiś podzbiór dlatego wychodzi z tego opracowanie dla danego reżysera, natomiast nie ma w nim wszystkich wydań a tylko te które ja posiadam.

(25-05-2016, 19:16)matwiko napisał(a):  Mała uwaga, nie ma co pisać że prawdopodobnie nie istnieje wydanie dvd z pl. Jak nie znalazles ro po prostu nie wydano Smile
To na wszelki wypadek, zawsze może się zdarzyć że przeoczę informacje o jakimś wydaniu.

RE: Kirek - kolekcja - Kirek - 21-06-2016

Aktualizacja postu z kolekcją filmów Olivera Stona o wydanie "JFK" na BD w steelbooku.