Filmozercy.com | Forum
Zagadnienia związane z płynnością i FPS: HFR / 48 fps, motion flow itp. - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Zagadnienia związane z płynnością i FPS: HFR / 48 fps, motion flow itp. (/watek-zagadnienia-zwiazane-z-plynnoscia-i-fps-hfr-48-fps-motion-flow-itp)

Strony: 1 2 3 4

RE: Zagadnienia związane z FPS: HFR / 48 fps, motion flow itp. - Gieferg - 20-12-2016

W kinie jest płynniejszy? Nie wiem o co chodzi. W TV można sobie poprawiać płynność na różne sposoby, w kinie nie za bardzo.

Ja nie widzę różnicy, przy określonej szybkości przesuwania kamery i w kinie i u mnie na TV płynność tak samo szwankuje.
Niektóre upłynniacze obrazu w telewizorach są w stanie temu zaradzić, czasami z lepszym skutkiem, a czasami z gorszym - wtedy wychodzi z tego "efekt teatru TV".

RE: Zagadnienia związane z płynnością i FPS: HFR / 48 fps, motion flow itp. - misfit - 20-12-2016

Kondziel - pytanie podstawowe na czym oglądasz filmy i w jakich ustawieniach obrazu dla 24p. Jeśli np. w 60Hz z 3:2 pulldown to tu tkwi przyczyna płynniejszego obrazu w kinie.

RE: Zagadnienia związane z płynnością i FPS: HFR / 48 fps, motion flow itp. - Kondziel - 20-12-2016

(20-12-2016, 15:27)misfit napisał(a):  Kondziel - pytanie podstawowe na czym oglądasz filmy i w jakich ustawieniach obrazu dla 24p. Jeśli np. w 60Hz z 3:2 pulldown to tu tkwi przyczyna płynniejszego obrazu w kinie.

Na tv odtwarzam z ps3 lub komputera w 60hz na monitorze moge do 144hz, na obu ekranach nie ma różnicy w klatkowaniu. Nie wiem o co chodzi z 3:2 pulldown. Jak to zmienić?

RE: Zagadnienia związane z płynnością i FPS: HFR / 48 fps, motion flow itp. - misfit - 21-12-2016

Zbyt ogólna odpowiedź. W kinie jak i na BD, poza nielicznymi przypadkami, filmy są zrobione w ~24 fps. Domowe wyświetlacze dostając taki sygnał 24p mogą różnie go potraktować w zależności od możliwości jak i ustawień danego modelu:

1) W 60Hz z 3:2 pulldown = megaśny judder.
2) W 48Hz, 72Hz, 96Hz, itd. (czyli wielokrotność 24) - każda z klatek jest powtarzana 2, 3 czy 4 krotnie. Oglądamy wtedy tak jak chcieli tego twórcy filmu, jednak z wynikającymi temu ograniczeniami 24 fps co do płynności obrazu.
3) Poprzez interpolację klatek, w zależności od producenta różnie się to zowie: Motionflow, Inteligent Frame Creation, itp. Możliwe niepożądane konsekwencje włączenia tych opcji to efekt teatru oraz artefakty obrazu.

W kinach oczywiście stosowana jest opcja 2. Aby u siebie zastosować podobny efekt to najpierw musisz się upewnić, że odtwarzacz wypluwa 24p (w PS3 w ustawieniach wideo masz odpowiednią opcję), a następnie odpowiednio ustawić TV.

RE: Zagadnienia związane z płynnością i FPS: HFR / 48 fps, motion flow itp. - matwiko - 22-12-2016

O proszę, dzięki misfit, odpowiedziałeś na moje pytanie które jakies rok temu też zadawałem.
Miałem to samo wrażenie. Mój telewizor ma tylko tryb 50Hz lub 60Hz i każdy BD odtwarza mi się z lekkim stroboskopem. Przyjemniej mi się ogląda DVD bo jest ta płynność 25x2 i widzę tą różnice. Mam prosty telewizor 32cale bez żadnych dodatkowych funkcji upłyniania.
Z tego wynika że nie mając w telewizorze opcji wielokrotności 24 klatek to nigdy nie obejrzę płynnego obrazu BD...

Co do kina. Wydaje mi się że fizyka światłą rzuconego i odbitego od ekranu inaczej działa niż wyświetlany na ekranie. Mimo że obraz w kinie jest wyświetlany dokładnie 24fps to jest płynniejszy niż 24fps puszczone na ekranie choćby komputera bez żadnych "wspomagaczy".

Testowałem kiedyś lustrzankę cyfrową i nagrywam z różną płynnością 24, 25, 30, 60fps. Naprawdę każdy klatkaż się inaczej ogląda. W zasadzi 24 nie szło oglądać bez jakiś funkcji upłynniaczy, dopiero 30fps dawał komfort płynności a 60fps było mega realistycznie.

RE: Zagadnienia związane z płynnością i FPS: HFR / 48 fps, motion flow itp. - misfit - 22-12-2016

A jaki masz model TV, jeśli to nie tajemnica ? Smile

RE: Zagadnienia związane z płynnością i FPS: HFR / 48 fps, motion flow itp. - Gieferg - 22-12-2016

U siebie nie widzę w TV żadnych ustawień, które by się tyczyły tego problemu. Są tylko w odtwarzaczu i te zdecydowanie robią różnicę.

RE: Zagadnienia związane z płynnością i FPS: HFR / 48 fps, motion flow itp. - Kondziel - 23-12-2016

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz misfit. Nigdzie w internecie nie mogłem znaleźć odpowiedzi, teraz wiem jak szukać. W moim starym 8 letnim sharpie nie ma funkcji z punktu 3, ale bede o nich pamiętał zmieniając telewizor na nowszy.
Pozdrawiam.

RE: Zagadnienia związane z płynnością i FPS: HFR / 48 fps, motion flow itp. - misfit - 23-12-2016

Pisałeś wcześniej coś o kompie, więc tak btw:

Jeśli wyświetlacz nie obsługuje odświeżania 48Hz, 72Hz, 96Hz itd., albo gdy mimo tego, że ma - to ma problemy z płynnym wyświetlaniem 24p to z pomocą przychodzi madVR, w którym należy aktywować opcję "smooth motion". Zdarza się czasami, że obejrzę jakiś serial 24 fps na monitorze, który ma tylko 60Hz i ta opcja robi fajną robotę z redukcją juddera.

A jeśli kręci Cię funkcja interpolacji klatek to możesz zainteresować się SmoothVideo Project -> https://www.svp-team.com/wiki/Download

RE: Zagadnienia związane z płynnością i FPS: HFR / 48 fps, motion flow itp. - matwiko - 23-12-2016

Posiedziałem i ogarnąłem trochę opcje mojego TV i faktycznie jak pisał Gieferg ustawienia Hz jest jedynie w odtwarzaczu nie w telewizorze. I jednak znalazłem i mogę ustawić 24hz Wink Płynność lekko się poprawiła, nie ma szarpań tylko jest leciutki stroboskop. Podejrzewam jakby telewizor mógł wyświetlić 48hz czy więcej byłoby jeszcze lepiej Wink