![]() |
|
Alien - seria (Goldsmith/Horner/Goldenthal/Frizzell) - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Muzyka filmowa (https://forum.filmozercy.com/dzial-muzyka-filmowa) +--- Wątek: Alien - seria (Goldsmith/Horner/Goldenthal/Frizzell) (/watek-alien-seria-goldsmith-horner-goldenthal-frizzell) |
RE: Alien - seria (Goldsmith/Horner/Goldenthal/Frizzell) - NWWStation - 10-07-2017 Ktoś brał OST-y na winylach? Z Mondo różnie bywa i nigdy nie wiadomo, co odstawią pod względem jakości (bo okładki mają zawsze udane, mimo ze zmienione)
RE: Alien - seria (Goldsmith/Horner/Goldenthal/Frizzell) - Mister Tadeo - 26-04-2018 (11-10-2016, 18:05)Gieferg napisał(a): Nie mam w kolekcji żadnych wydań soundtracków z Obcego (ale mam Blu-ray zawierający Isolated Score Smile) ale być może kiedyś to uzupełnię. W takim wypadku zacząłbym od zakupu płytki z muzyką z Alien 3.Już niedługo możesz nadrobić braki. Lala ogłosiła rozszerzone wydanie score'u z Obcego 3. Tracklista: CD 1 The FILM SCORE 1. 20th Century Fox Trademark (Alien Version) / Main Title 4:53 2. Status Reports 2:59 3. The Survivor Is a Woman 1:59 4. The Wreckage 2:08 5. Lullaby Elegy (Extended Version) 5:28 6. The Cremation 4:04 7. Chow Down With the Boys 2:28 8. How Do You Like Your New Haircut? 1:46 9. The First Attack (Film Version) 1:18 10. Appreciative of Your Affections 1:45 11. That’s His Boot 2:29 12. A Mark, A Burn 0:57 13. Wreckage and Rape 2:43 14. Candles in the Wind 3:24 15. Bishop Turned On 2:29 16. You’re Going to Die Too 2:01 17. It’s a Long Sad Story / Clemens Dies 4:21 18. Andrews’ Sting / What Are We Going to Do? 4:53 19. Explosion and Aftermath (Extended Version) 3:13 20. I Have to Get to the Ship 4:17 21. In the Basement 1:33 22. Alien’s Lair 3:33 23. The Beast Within 3:12 24. Visit to the Wreckage 2:05 25. Bait and Chase (Extended Version) 4:56 Total Time – Disc One: 75:05 CD 2 THE FILM SCORE (Continued) 1. It’s Started 3:36 2. More Bait and Chase 2:21 3. Trap the Alien / Dillon’s Deliverance 2:04 4. Gotcha / Hello, I Must Be Going 2:29 5. Adagio 4:18 Total Score Time: 89:53 ALTERNATES 6. The Cremation (Alternate) 4:34 7. You Can Still Have a Life (Alternate) 4:04 8. 20th Century Fox Trademarks / Alien Version 1:15 The Original 1992 MCA Album 9. Agnus Dei 4:29 10. Bait and Chase 4:42 11. The Beast Within 3:10 12. Lento 5:49 13. Candles in the Wind 3:21 14. Wreckage and Rape 2:44 15. The First Attack 4:20 16. Lullaby Elegy 3:41 17. Death Dance 2:17 18. Visit to the Wreckage 2:04 19. Explosion and Aftermath 2:21 20. The Dragon 3:07 21. The Entrapment 3:42 22. Adagio 4:16 Total Time – Disc Two: 75:03 Total Time: 150:08 Info o wydaniu: http://www.lalalandrecords.com/Site/Alien3.html RE: Alien - seria (Goldsmith/Horner/Goldenthal/Frizzell) - Gieferg - 26-04-2018 Biorąc pod uwagę ich ceny (+wysyłka)... nie wiem czy mi aż tak zależy. Raczej nie. RE: Alien - seria (Goldsmith/Horner/Goldenthal/Frizzell) - Mister Tadeo - 26-04-2018 Cena ceną, to się raczej nie zmieni. Ale koszty wysyłki są zabójcze, to fakt. Pewnie wezmę to wydanie. Być może będzie dostępne także na FMF w Krakowie - wtedy koszty wysyłki odpadają. Będzie jak znalazł do podpisu - jednym z gości festiwalu będzie Goldenthal. W poprzednich latach edycje Lali były do kupienia po kursie dolara. Czyli wychodziło ok. 120 zł za 2CD. A przy zakupie np. dwóch soundtracków udało mi się wynegocjować 10% rabat. Zobaczymy jak będzie w tym roku. RE: Alien - seria (Goldsmith/Horner/Goldenthal/Frizzell) - Gieferg - 26-04-2018 Jakbyś miał okazję za tyle kupić, możesz mi wziąć dodatkowy egzemplarz ![]() Płacenie za wysyłkę przy ich cenach odpada. RE: Alien - seria (Goldsmith/Horner/Goldenthal/Frizzell) - Marioo - 26-04-2018 (26-04-2018, 20:54)Mister Tadeo napisał(a): Będzie jak znalazł do podpisu - jednym z gości festiwalu będzie Goldenthal.Czy na spotkania z twórcami, m.in. z Agnieszką Holland, trzeba mieć jakieś dodatkowe bilety? RE: Alien - seria (Goldsmith/Horner/Goldenthal/Frizzell) - Mister Tadeo - 27-04-2018 (26-04-2018, 21:52)Gieferg napisał(a): Jakbyś miał okazję za tyle kupić, możesz mi wziąć dodatkowy egzemplarzOk, jeśli tylko będą sprzedawać wydania Lali i będzie Alien 3. (26-04-2018, 22:18)Marioo napisał(a): Czy na spotkania z twórcami, m.in. z Agnieszką Holland, trzeba mieć jakieś dodatkowe bilety?Nie, wstęp wolny. Warto być trochę wcześniej, by zająć sobie lepsze miejsce. Z reguły nie wpuszczają też spóźnialskich. Chociaż na spotkanie z H. Zimmerem w 2014 wcześniej trzeba było odebrać wejściówkę po okazaniu jednego z biletów na dowolny koncert festiwalu. Krótko: nie powinno być problemu z dostaniem się spotkania z twórcami. RE: Alien - seria (Goldsmith/Horner/Goldenthal/Frizzell) - ILSA FAUST - 16-08-2024 ALIEN ROMULUS rządzi w kinach a inwazja Obcych - Facehuggerów opanowała Nowy York, więc szybko "wyklują" się Xenomorphy na Planecie Ziemia. Tymczasem dzisiaj, 16.08.2024 o godzinie 18 CT Londyn będzie premiera wydania fizycznego na kolorowym winylu dla ALIEN ROMULUS W stosunku do wersji cyfrowej podwójny placek zawiera 26 kawałków (o 6 więcej) Jestem po projekcji wszystkich 14 filmów z Uniwersum Alien-Predator, także po odsłuchu wszystkich soundtracków, także kilka razy tylko miałem okazję posłuchać ALIEN ROMULUS i jest tam złożony Hołd dla Alien 1 oraz Aliens, wsadzam kij w mrowisko i poniżej mój ranking soundtracków (nie filmów) na razie bardzo krótko, tylko score z uniwersum ALIEN: (1) Alien (2) Aliens (3) Alien Coventant (4) Alien 1.5. Romulus (5) Alien 3 (6) Alien Prometheus (7) Alien 4 (8) AvP 1 (9) AvP 2 EDIT: wystartował PRE-ORDER: https://www.madebymutant.com/release/468582-benjamin-wallfisch-alien-romulus-original-soundtrack RE: Alien - seria (Goldsmith/Horner/Goldenthal/Frizzell) - Mefisto - 17-08-2024 Jezusie, co za hałas. Nazywać to muzyką, to pomyłka, a wręcz abominacją jest wrzucanie tego do rankingu i stawianiu ponad 3 i 4. Nie zapraszam do dyskusji, bo nie ma o czym. RE: Alien - seria (Goldsmith/Horner/Goldenthal/Frizzell) - ILSA FAUST - 17-08-2024 Skoro nie ma dyskusji to pozostaje mi jedynie obrona na atak. Jestem już po około 30 razach, odsłuchach score do ALIEN ROMULUS, w tym w tej właśnie chwili leci, na razie kalekie mp3 dopóki nie przyjdzie vinyl z Mutanta - powinny być już STEELBOOKI 4K w tym czasie, więc pewnie w okolicy świąt będzie uczta ALIEN ROMULUS - ta soniczna oraz ta wizualna. To jest raczej zdecydowanie "Abomination of Desolation" porównując dokonanie muzyczne do klasyka Morbid Angel. Benjamin Walfisch niszczy sonicznie to co pozostaje po truchłach obcych, które serwuje RAIN. Bombastyczne połączenie ciężkiej elektroniki drome z klasyką, przy jednoczesnym hołdzie dla prawie wszystkich soundtracków z serii Alien (o ile nie wszystkich ALIEN 1-6, w tym także dla ALIEN 3) daje mi obowiązek, a nie prawo do umieszczenia tego dzieła w rankingu score, który jest tak naprawdę mój i tylko mój. Ranking muzyki tworzyłem także mając na świeżo odsłuchy wszystkich ścieżek oraz po kilku przesłuchaniach Alien Romulus na kilka godzin przed pra-premierą w kinach. No przyznaję się, nie mogłem się doczekać kina. Alien 1 w wydaniu 4LP króluje, potem Aliens - tak samo jak filmy, ale w odwrotnej kolejności u mnie. Ale już score do Covenanta, który jest lepszy od samego filmu, tak hipnotyzuje sonicznie, że bardziej przybliża Promka 1-2 do Alien 1 niż same filmy. To właśnie muzyka z Covenanta łączy Alien 1-2 z Promkiem 1-2 tak samo jak statek inżynierów, który pojawia się w tych 4 produkcjach. Niestety score do Alien 3 jest na tyle fenomenalny, ale musi ustąpić miejsca, bo ma 2 wady - jest zbyt symfoniczny pomimo swojego geniuszu oraz zbyt opisowy w stosunku do akcji w filmie (nie stanowi muzyki samej w sobie tylko opisuje poszczególne sceny), bez tej genialności Alien 1 oraz motywów znanych z Aliens. Drugą wadą jest sam film, który jest także gorszy od score oraz dla mnie brak wydania na vinylu, dlatego z czystej ludzkiej ułomnej złośliwości pozostaje w rankingu po Alien Romulus. Jeśli Disney wyda Alien 3 na 4KUHD oraz Score na Vinylu, to jeszcze raz podejdę do rankingu swojego, może to się uda przy okazji Romulus 2? Bo nomen omen sukces Alien Romulus, który dzieje się na naszych oczach może doprowadzić do wydania Alien 3-4 w wysokiej jakości 4K oraz na vinylu (tylko te filmy są ułomne jakościowo w stosunku do innych z franczyzy głównej, nie licząc AvP oczywiście). Jeszcze gorzej wypada score do Alien 4, który tylko kopiuje motywy z poprzednich części nie wnosząc nic nowego, niczym niepotrzebna Ripley w filmie. Gdyby nie Call oraz ekipa Betty to film byłby tuż za AvP2 nawet. Zupełnie inaczej prezentuje się score do Alien 3 jako back-sampling w muzyce polskiego TENEBRIS - Only Fearless Dreams, który chłopaki z Łodzi nagrali tuż po premierze Alien 3, w studiu nagrań na Planecie LV-426. Album Tenebris jest lepszy od samego score, który uwaga, jest fenomenalny, ale to za mało aby był wyżej od score do Alien Romulus. Dlaczego? Po pierwsze Ben oddał hołd całej franczyzie, w szczególności w kawałku pn. XX121 motywem z Alien 1 jak Ash przemawia po restarcie (inni widzą kłujące w oczy CGI w tle jednak mamy do czynienia z prezentacją Hymnu całej franczyzy, który omal nie powoduje wstania na baczność na sali kinowej), jak Alvarez to zrobił w filmie, choć Ben nie musiał, bo mógł napisać zupełnie nową muzykę. Kawałek pn. "There is sometning in the water" kładzie na łopatki ludzi na sali kinowej, którzy konają w sonicznej ekstazie. Polecam do samodzielnej oceny i posłuchania (nie słyszenia od kogoś), bez zatyczek w uszach. ps. to ten sam Ben co na score BR2049, soniczna rozpierducha. |