Filmozercy.com | Forum
Indiana Jones (seria) - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13)
+--- Wątek: Indiana Jones (seria) (/watek-indiana-jones-seria--951)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Indiana Jones (seria) - Mateusz - 08-11-2016

Trójka zdecydowanie najlepsza, ale mam też duży sentyment do dwóch pierwszych części.

edit: Hehe widzę pierwszy głos na czwórkę właśnie padł. Big Grin

RE: Indiana Jones (seria) - Gieferg - 08-11-2016

Już ktoś zagłosował, jakoś mnie nie dziwi, że akurat on, a uzasadnienia raczej bym się nie spodziewał Tongue

Wolfman napisał(a):W środowisku fanów są zdania podzielone jedni uważają jedynkę , a drudzy dwójkę. Sam mam mieszane zdanie

A w "środowisku widzów" (IMDB) dwójka odstaje oceną w dół od 1 i 3, jedyne co się nie zgadza to wyższa ocena dla Raidersów niż Krucjaty.

RE: Indiana Jones (seria) - Sokal - 08-11-2016

Zaglosowalem - oczywiście Krucjata.

A kto wybrał 4 i 2? Przyznawać się proszę? I dlaczego? [WHITE SMILING FACE]

Ankieta jest publiczna, chyba każdy powinien móc sprawdzić wyniki.

RE: Indiana Jones (seria) - Sokal - 08-11-2016

A zgadza się. Tylko z Tapatalka trzeba przejść na przegladarkę.

Poral i Legolas do tablicy [WINKING FACE]

RE: Indiana Jones (seria) - Wolfman - 08-11-2016

Najlepsze są 1 i 2. Powtarzając seans po latach i oglądając trójkę stwierdziłem, że już to gdzieś było. Plus głupawe sceny bitewne z Bonda jak w akcyjniaku. Nadnaturalne rzeczy mi nie przeszkadzały w tym filmie bo to część integralna serii , która opierała się na klimacie, a nie strzelaniu, którego w trójce jest najwięcej.
Końcówka w jedynce niepotrzebna ? Bajdurzysz Gief do bólu, właśnie ta scena podniosła klimat i wniosła trochę grozy do filmu. Klimat ten był utrzymany i podtrzymywany w dwójce do samego końca.
Poza happy endem za słodkim ,ale to problem każdej części.

RE: Indiana Jones (seria) - kryst007 - 08-11-2016

Oryginalną trylogię to ja uwielbiam, dwójkę troche mniej ze względu na irytujących towarzyszy Indiego, ale też zawsze chętnie wracam. Części 1 i 3 zdecydowanie najlepsze - szczególnie trójka ze względu na te relacje ojca z synem  i najlepszy humor - autograf od Hitlera, położenie nazisty za "brak biletu". Nie będę oryginalny, ale za czwórką też nie przepadam, głownie przez tandetne efekciarstwo i całe to zabicie klimatu serii, więc także jej nie zaliczam do serii. Pierwsze trzy części za to darzę olbrzymim sentymentem.

Cytat:Końcówka w jedynce niepotrzebna ?

Gdzie coś takiego napisałem? Końcówka Raidersów jest słaba, bo głowny bohater jest w niej do niczego niepotrzebny i w zasadzie nic nie robi. Jakby w ogóle nie szukał arki, skończyłoby się tak samo Tongue

A na dwójce to w ogóle przysypiam, może poza końcówką.

RE: Indiana Jones (seria) - Wolfman - 09-11-2016

(08-11-2016, 22:23)Gieferg napisał(a):  A na dwójce to w ogóle przysypiam, może poza końcówką.

Chyba lektor musiał mieć smętny głos, bo to jedyne dla mnie wytłumaczenie.
Oglądałem ten film mając 10 lat i zbierałem szczękę z podłogi, będąc lekko przerażony. Momenty jak, wodospad, pościg wagoników, wkraczanie do dżungli, robale, rytuał na długo zapadły w pamięć.

RE: Indiana Jones (seria) - Gieferg - 09-11-2016

Oglądałem ostatnim razem z zajebistym lektorem (Andrzej Matul), ale nawet on w niczym nie pomógł.