![]() |
|
Miasto 44 - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13) +--- Wątek: Miasto 44 (/watek-miasto-44) |
RE: Miasto 44 - Gieferg - 28-09-2014 (28-09-2014, 13:31)Teabing napisał(a): Jednakże czuć pewien niedosyt, gdyż film trwał jedynie 2 godziny, przez to nie udało się zbliżyć do bohaterów czy chociażby ich polubić. Myślę że nawet 3 i pół godziny byłoby na to za mało. Ogólnie wrażenia i emocje zbliżone do tego co czułem będąc w liceum w kinie na Titanicu, ale właśnie fajnie by było dostać jakąś wersję rozszerzoną, nawet gdyby było to rozszerzenie wyłącznie tej części przedpowstaniowej. W zwiastunach zdaje się były jakieś ujęcia własnie z takich scen, które ostatecznie w filmie się nie znalazły. RE: Miasto 44 - TomaszG - 29-09-2014 "Miasto 44" znacznie przerosło moje oczekiwania. To naprawdę mocne kino - i wizualnie, i na poziomie emocji. Oglądając "Miasto" wciąż miałem na drugim planie dokumentalne "Powstanie Warszawskie", którego jednym z pomysłodawców był również Jan Komasa. I jeżeli porównać tamten wycinek kronik powstańczych z "Miastem 44", to film Komasy prezentuje się jako imponująca wizualnie rekonstrukcja. Jest tu tylko jeden główny bohater - Powstanie Warszawskie, pokazane jak nigdy przedtem. W tej konwencji dobrze sprawdzają się młodzi aktorzy, którzy grają bez fałszywej nuty. Świetne kino. Wbrew temu, co pisał tu jeden z kolegów, film nie ma nic wspólnego z tvnowską papką i widać tu w scenografii każdą wydaną złotówkę. Jeżeli się ukaże na BD to zakup obowiązkowy. RE: Miasto 44 - PonuryShepard - 02-10-2014 Cytat:zastanawiam się teraz tylko czy Kino Świat w ogóle wydaje filmy na blu? Wczoraj zakupiłem książkę "Miasto 44", do której była dołączona płyta z materiałem "Making Of" i na końcu dokumentu pojawiła się plansza z napisem "więcej o realizacji filmu już wkrótce na płytach dvd i blu-ray", więc BD jest pewne, tym bardziej przy takiej frekwencji w kinach. Sam film dla mnie również filmem roku. Dwie wizyty w kinie + właśnie zakup książki tylko mnie w tym utwierdzają. RE: Miasto 44 - faccalto - 02-10-2014 Już też jestem po jednym seansie tego filmu w kinie i zastanawiam się nad kolejnym, choć nigdy wcześniej mi się to nie zdarzało ![]() Tak to oznacza tylko jedno film był REWELACYJNY. Mianowicie film niesie ze sobą ogromny ładunek emocjonalny, przez co cały seans byłem spięty, wyniku czego gęsia skórka i łezka w oku w momentach kluczowych jest jak najbardziej na miejscu Mimo kilku zbędnych "fajerwerków" wizualnych, obraz jest zrealizowany technicznie na bardzo wysokim poziomie. Nie ma mowy o niedociągnięciach, film wydaje się trzymać równy poziom. Historia pochłania bez reszty i pozwala się wczuć w role młodych polaków walczących o wolność i przyszłość. Wielkie brawa dla Zofii Wichłacz za rolę Biedronki.Cóż być może tyle zachwytu dlatego, że jestem polakiem i wydarzenia z okresu powstania warszawskiego poruszyły moje serce, ale wreszcie mogę głośno powiedzieć "Dobre, bo Polskie". 8/10 Podpisuje się pod gorącą prośbą o wersje blu-ray nawet z "kilkoma" dodatkami, bo na steelbooka nie ma co liczyć
RE: Miasto 44 - Gieferg - 03-10-2014 Zwolennicy - Przeciwnicy - 5:1 I tak trzymać
RE: Miasto 44 - hakuu - 03-10-2014 6:1 Chyba po raz pierwszy zgadzam się Giefergiem
RE: Miasto 44 - Gieferg - 03-10-2014 Cytat:Wczoraj zakupiłem książkę "Miasto 44", do której była dołączona płyta z materiałem "Making Of" Podziel się wrażeniami Ile w ogóle trwa ten making of? Więcej niż 15 minut? RE: Miasto 44 - matwiko - 08-10-2014 7:1 Byłem, widziałem, podobał mi się. Świeże spojrzenie na powstanie w przystępnej nowoczesnej formie. Z chęcią sięgnąłbym po making of. RE: Miasto 44 - PonuryShepard - 08-10-2014 (03-10-2014, 15:07)Gieferg napisał(a): Podziel się wrażeniami Książki jeszcze nie zacząłem czytać (praca, praca, praca...), ale wydanie prezentuje się okazale: twarda okładka, kredowy papier i dużo fotosów. W making ofie mówione jest trochę o efektach specjalnych (robionych przez Czechów), nieco o premierze filmu na stadionie czy o lokacjach, gdzie kręcono film. Ogólnie ogląda się to jak skrót prawdziwego dokumentu, który pojawi się dopiero przy wydaniach dvd/blu-ray, więc oby też tak było
RE: Miasto 44 - whiteHussar - 08-10-2014 na youtube jest trochę materiałów z " making of Miasto 44 " |