![]() |
|
Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13) +--- Wątek: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) (/watek-czarownica-bajka-ludowa-z-nowej-anglii-the-witch) Strony:
1
2
|
RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - Gieferg - 05-02-2021 Gdybym przy pierwszych seansach XXI wiecznych filmów włączał lektora, to bym ci powiedział, czy jest kiepski. Niestety nie włączam, a drugiego seansu nie będzie, więc musisz sobie sam sprawdzić. Miłośnikom ładnie opakowanych niby-horrorów i motywów diabelsko-opętańczych (sam ich kompletnie nie trawię i nie robią na mnie wrażenia), zwłaszcza tym którym przemyślany scenariusz z satysfakcjonującym zakończeniem nie jest potrzebny do szczęścia, może podejdzie. Eggers serwuje tutaj banalne rozwiązania i skleja szereg oklepanych motywów na taśmę samoprzylepną, jak na improwizowanej sesji RPG. Może trzeba się było skupić na reżyserii, a scenariusz powierzyć komuś kompetentnemu? RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - piti198 - 05-02-2021 Film, dla zakamuflowania prawdziwej treści nazwany bajką ludową, z satanistycznym przekazem pozbądź się/poświęć w ofierze rodzinę, przejdź inicjację w czarownicę i służ Szatanowi (w filmie pod postacią kozła). RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - fire_caves - 05-02-2021 (05-02-2021, 12:01)piti198 napisał(a): Film, dla zakamuflowania prawdziwej treści nazwany bajką ludową, z satanistycznym przekazem pozbądź się/poświęć w ofierze rodzinę, przejdź inicjację w czarownicę i służ Szatanowi (w filmie pod postacią kozła).Napisz jeszcze koniecznie ile osób zostało wiedźmami lub służy Szatanowi przez ten film. Na pewno znajdziesz gdzieś statystyki XD RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - Uatu_TheWatcher - 05-03-2021 "Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch)", to o tyle specyficzny film, że (i jest to moje zdanie tudzież opinia) tym, co i jak w odniesieniu do zakorzenionego w świadomośći ludzi mitu, legendy czy tej całej mistyki związanej z czarownicami, gusłami, marami, wiedźmami etc. przedstawia, robi to tak, że inne produkcje kinowe tego typu [spoiler]traktuje jak zużytą, przetartą ścierą. To dość surowy film; to mająca inny wymiar mroczna baśń, szatkująca nerwy widza do apopleksji. Jest pełna krzykliwej, jazgoczącej muzyki, jakby wtłoczona do obrazu w celu podprogowym. A ujęcia kamer w filmie: naturalne, z większym niedoświetleniem niż doświetleniem, co, mówiąc krótko, dodaje to głębi atmosferze i napięciu tej produkcji. W "The Witch" w jakiś sposób wyczuwalny jest ten specyficzny ,,osad zła", zgnilizny i rozkładu. Oceniłem ten film wysoko: 8/10 RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - shaman72 - 05-03-2021 Kapitalny film!! Nie ma tu praktycznie żadnych klasycznych straszaków, nie ma chlapiącej na prawo i lewo krwi, nie ma rzucających się do gardeł bestii. Groza narasta stopniowo, malutkimi kroczkami, kawałek po kawałku mrocząc obraz i wbijając kolejne igiełki w trzewia, budując wielki, posępny gmach, który w całej swej budzącej dreszcze okazałości można dojrzeć dopiero na sam koniec, dosłownie na kilka minut przed końcowymi napisami.Świetny RE: Zapowiedzi wydań z filmami 4k uhd - zagraniczne wydania - Gieferg - 26-02-2022 Cytat:Film chujowy I wszystko w temacie. (ale wydanko fajne) RE: Zapowiedzi wydań z filmami 4k uhd - zagraniczne wydania - Glaeken - 27-02-2022 slepy51 napisał(a): Film chujowy [...]Aż tak źle? Nie oglądałem ale z tego co czytałem ten film jest zaliczany do czołowki najlepszych horrorow ostatniej dekady obok takich tytułów jak "Babadook", "Midsommer" czy "Hereditary"... (ktore też mam na liście to watch) więc takie wydanie tego filmu mnie nie dziwi. Tak na marginesie... trochę ostatnio cierpię na niedosyt dobrych horrorow a "Lighthouse" też Eggersa strasznie mnie rozczarował pomimo świetnego duetu. RE: Zapowiedzi wydań z filmami 4k uhd - zagraniczne wydania - Mateusz - 27-02-2022 (27-02-2022, 12:47)Glaeken napisał(a): Aż tak źle? Wręcz przeciwnie. Film spokojnie można zaliczyć do czołówki horrorów poprzedniej dekady, o ile oczywiście stawiasz na budowanie klimatu, a nie wylewającą się z ekranu krew i brutalność. I nawet jeśli „Lighthouse” Ci nie podeszło, to warto sprawdzić, bo to mimo wszystko inny film. RE: Zapowiedzi wydań z filmami 4k uhd - zagraniczne wydania - Gieferg - 27-02-2022 Tu są opinie o filmie: https://forum.filmozercy.com/watek-czarownica-bajka-ludowa-z-nowej-anglii-the-witch?highlight=czarownica Dla mnie przeładowana banałem słabizna ze scenariuszem klejonym na taśmę samoprzylepną, nigdy do tego nie wrócę (no ale horror to nie mój gatunek, więc...) RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - pearlzfan - 27-02-2022 (27-02-2022, 12:47)Glaeken napisał(a): "Hereditary"......jest świetne! Fenomenalnie budowane napięcie i umiejętne wykorzystanie calego sztafarzu środków wyrazu horroru z przed lat 80. Niestety Czarownica, to już imho wpadka. Nuda, zero emocji i ciarek na plecach, choć punkt wyjścia intrygujący. |