Filmozercy.com | Forum
Telewizory LG OLED seria 8 - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Telewizory LG OLED seria 8 (/watek-telewizory-lg-oled-seria-8)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - pearlzfan - 09-07-2024

Pewnie płonne moje nadzieje, ale zapytam, bo może o czymś nie wiem? Smile
Czy jest jakaś opcja na wybór napisów, które są zaszyte w pliku mkv (na kompie mogę wybrać różne subtitulki), kiedy odtwarzam plik z dysku podpiętego do tv?
TV rozpoznaje format napisów, bo wyświetla "pierwsze" napisy w kolejności czyli zwykle angielskie, a w ustawieniach napisów w odtwarzaczu telewizora opcja "track" jest nieaktywna.

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - Mister Tadeo - 29-07-2024

LG OLED 77C3 już stoi u mnie na komodzie. Przeprowadziłem wstępną kalibrację (wg https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c3-oled/settings; misfit, wielkie dzięki za linka). Został mi jeszcze tryb Dolby Vision; w ustawienia do gier nie będę się bawił, bo nie gram.
Mam takie dwa pytania, które nie dają mi spokoju:
1) Po jakim czasie ściągnęliście ze swoich telewizorów folię ochronną? U mnie jest ona trochę zabrudzona - widać to z bliska. Z większej odległości niczego nie widać. Poza znacznikiem w prawym dolnym rogu. Zrobiłem sobie zdjęcie, żeby wiedzieć z jakiego punktu zacząć ściąganie folii z wyświetlacza.
2) Proporcje obrazu
Puściłem Batmana 89 na UHD, który ma obraz w formacie 1.85:1. Nie zauważyłem cienkich, czarnych pasów u góry i dołu.
Wypróbowałem różne opcje. Ostatecznie zostawiłem takie ustawienia: oryginał i skanuj (wł.). Jak dałem 16:9 i i skanuj (wł.) to efekt był taki sam. Jak powinno być poprawnie, żeby film leciał w oryginalnych proporcjach obrazu?

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - Mierzwiak - 29-07-2024

(29-07-2024, 09:21)Mister Tadeo napisał(a):  Po jakim czasie ściągnęliście ze swoich telewizorów folię ochronną?
Od razu po odpakowaniu TV Smile

Cytat:Jak powinno być poprawnie, żeby film leciał w oryginalnych proporcjach obrazu?
Jestem poza domem, ale z tego co pamiętam to oryginał + skanowanie wyłączone.

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - prodarek - 29-07-2024

(29-07-2024, 09:21)Mister Tadeo napisał(a):  Jak powinno być poprawnie, żeby film leciał w oryginalnych proporcjach obrazu?
Tak żeby obraz nie był "przybliżony" Smile

Sugerowałem się też logotypami w TV. Przy opcji skanowanie wł. logo jest bliżej górnych krawędzi, przy wył. - jest obniżone.
Dlatego zaznaczyłem oryginał + skanowanie wł.

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - misfit - 29-07-2024

Just scan ma być włączony.

Jeśli mimo tego pasów brak w 1.85:1 to może w odtwarzaczu masz włączony overscan - nie mam Panasa, więc nie wiem gdzie ew. tego szukać.
Inna opcja to, że może włożyłeś płytę BD ze starym transferem, a nie UHD, ale to raczej niemożliwe? Big Grin

Na 100% to była płyta UHD. Czyli pozostaje szukanie w ustawieniach odtwarzacza.

Sprawdziłem, i faktycznie w ustawieniach odtwarzacza UHD Panasonic, który Ty też masz, nie ma opcji wyłączenia overscan.
Czyli coś trzeba podziałać z tv. Jak pisałem, w proporcjach obrazu zaznaczyłem oryginał + skanuj wł. A tych pasów dla 1.85:1 w Batmanie 89 nie ma, albo trudno je dostrzec, bo film jest ciemny. Spróbuję z innym tytułem.
Coś u mnie jest nie tak w ustawieniach OLEDA, skoro u Was wszystko jest w porządku. Jakieś porady?

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - Mierzwiak - 29-07-2024

Nie wiem z czym masz problem - włączasz film, wciskasz pauzę i obserwujesz obraz włączając i wyłączając skanowanie. Zmiana jest tak wyraźna, że nie ma możliwości niezauważenia jej Smile

PS. Pisałem z pamięci i napisałem błędnie, misfit ma oczywiście rację - prawidłowa jest kombinacja oryginał + skanowanie włączone.

RE: Telewizory LG OLED seria 8 - misfit - 29-07-2024

(29-07-2024, 19:20)Mierzwiak napisał(a):  prawidłowa jest kombinacja oryginał + skanowanie wyłączone.

Wciąż źle Big Grin

Mister Tadeo, nawet przy wyłączonym skanowaniu powinny być widoczne pasy w 1.85:1, chociaż mniejsze niż przy włączonym. Najlepiej sobie puścić planszę overscan, czy to na youtube czy pobierając na pena. Pełno tego w sieci. Więc jeśli faktycznie ucina Ci obraz przy prawidłowym ustawieniu, czyli skanowanie włączone, to masz coś srogo nie tak.