Filmozercy.com | Forum
Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13)
+--- Wątek: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) (/watek-gwiezdne-wojny-seria-spoilery)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - sebas - 06-01-2019

(06-01-2019, 13:19)Gieferg napisał(a):  Wszystkie opinie są subiektywne. Po co więc jakiekolwiek wyrażać?
Nie neguję samego wyrażania opinii, tylko fakt, że to ma to miejsce w wątku o SW. Tak się jakoś dziwnie składa, że jak jest rozmowa SW to zawsze pojawiają się porównania do IW (czy ogólnie  MCU) w wykonaniu fanów tego ostatniego. Ja się w tema tematach o MCU nie udzielam. Nie widzę potrzeby, żeby pisać tam o tym, że pierwszych Avengersów to zmęczyłem raptem jakieś 30 minut, a na Civil War zwyczajnie usnąłem.
Jako osoba tak dbająca o "czystość" tematyczną wątków powinieneś to zauważyć.
Twoje posty, choć "barwne" od właściwego tylko Tobie słownictwa, zwyczajne nie wnoszą nic nowego do tematu. Po raz kolejny podkreślasz, że

(06-01-2019, 12:02)Gieferg napisał(a):  znów mam wyje...walone.

Sądzisz, że jeszcze nie wszyscy to wiedzą?

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Gieferg - 06-01-2019

Cytat:Tak się jakoś dziwnie składa, że jak jest rozmowa SW to zawsze pojawiają się porównania do IW (czy ogólnie MCU) w wykonaniu fanów tego ostatniego

Pewnie dlatego, że SW to ostatnio przykład jak skutecznie zarzynać znaną markę i zniechęcać fanów, podczas gdy Marvel jest najlepszym istniejącym przykładem na to, jak znaną markę skutecznie rozwijać.

To, że ja jestem zniechęcony do SW to nic takiego, nigdy nie byłem fanem, ale każdy jeden znajomy fanem będący na przestrzeni kilku ostatnich lat wypowiada się o SW coraz gorzej - na VII wszyscy lecieli do kina, potem zrzędzili, że remake New Hope i najgorsza część, na TLJ w kinie był już mało kto z moich znajomych (jedna para bodajże), a ci co potem obejrzeli wieszali na tym psy. Mój brat (nie fan) chodził z ekipą znajomych na każde kolejne SW aż do TLJ, na Solo już nie było ekipy, z którą mógłby się wybrać, więc nie poszedł.

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Mierzwiak - 06-01-2019

(06-01-2019, 13:10)sebas napisał(a):  @mierzwiak Przeczytaj uważnie, co napisałem. Wyraźnie dałem do zrozumienia, wyniki finansowe nie mówią nic o jakości filmu, o tym czy było dobry, czy nie.
Analogicznie. Wyniki finansowe Epizodu 9 nie będą odzwierciedlać tego, jaki to będzie film.
Dzięki Kapitanie Oczywistość. Tylko co to ma wspólnego z cytowanymi tu spekulacjami na temat wyniku finansowego EIX, gdzie nie było słowa o jakości samego filmu?

(06-01-2019, 14:27)Mierzwiak napisał(a):  Tylko co to ma wspólnego z cytowanymi tu spekulacjami na temat wyniku finansowego EIX, gdzie nie było słowa o jakości samego filmu?
No właśnie. Nic. Spekulacje na temat potencjalnych wyników finansowych nie mają nic wspólnego z jakością samego filmu i dlatego nie warto o nich dyskutować. To chciałem przekazać.

Nic nie mają wspólnego?
Ciekawe więc dlaczego TLJ zarobiło dużo mniej niż TFA. Jak dla mnie ma to całkiem sporo wspólnego z jakością filmu.
Porównania z Blade Runnerem są bez sensu, bo to nie jest marka typu SW, ale już w ramach jednej serii wyniki kasowe bardzo często w jakiś sposób odzwierciedlają jakość, choć nie zawsze wprost proporcjonalnie, a czasami jakość filmu odbija się dopiero na wynikach kolejnego.

Dlaczego ostatnie Transformers zarobiło najmniej?
Dlaczego Justice League zarobiło najmniej w serii?
Dlaczego Batman & Robin zaliczył klapę?

Nie czasem dlatego, że były uważane za najsłabsze filmy serii?
Gdy ludzie wychodzą z kina i potem mówią znajomym, że film jest cienki, a ci rezygnują z wizyty w kinie, gdy recenzje wskazują, że film jest cienki i ludzie po ich przeczytaniu (przynajmniej niektórzy) rezygnują i idą na coś innego, to nie ma to żadnego wpływu na wyniki kasowe?

[Obrazek: raw]

Cytat:i dlatego nie warto o nich dyskutować.

Jeśli uważasz, że nie warto - nie dyskutuj, pozwól jednak, że, skoro widzimy w tym sens, będziemy o tym dyskutować dalej.

Też liczę na to, że EIX nie przeskoczy miliarda Tongue

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Mierzwiak - 06-01-2019

(06-01-2019, 14:59)sebas napisał(a):  No właśnie. Nic. Spekulacje na temat potencjalnych wyników finansowych nie mają nic wspólnego z jakością samego filmu i dlatego nie warto o nich dyskutować. To chciałem przekazać.
Box office to istotna część przemysłu filmowego i jak najbardzien warto o nim dyskutować, możesz sobie twierdzić inaczej.

Wydania filmów, jakość obrazu i dźwięku na płycie, dodatki i opakowanie też nie ma nic wspólnego z jakością samego filmu a jednak jesteś tu i o nich rozmawiasz, zgadza się?

(06-01-2019, 15:03)Gieferg napisał(a):  Ciekawe więc dlaczego ostatnia część Star Wars zarobiła dużo mniej niż poprzednia.
Masz rację, dużo mniej. Była ewidentnie gorsza. Nie zmienia to jednak faktu, że:
- zarobiła około 1,3 mld dolarów, a więc obiektywnie bardzo dużo i znalazłoby się w minionym roku kilka filmów, których wytwórnie chciałyby wykręcić taki wynik,
- oczywiście nie idzie to w parze z jakością samego filmu, porównując go z Solo (z bardzo słabym jak na SW wynikiem finansowym), czy innymi filmami z minionego roku, które zarobiły dużo mniej, a były dużo lepsze.

Reasumując, przenieśmy ciężar dyskusji na to, czy filmy są dobre, czy złe, a nie czy dużo zarabiają. Te wyniki finansowe nie są tak do końca miarodajne.
Ostatecznie, co byś wolał: badziewie z świetnymi wynikami finansowymi, gwarantującymi kontynuację (czyli potencjalnie kolejny zły film), czy dobry film, który mało zarobił i być może nie będzie kolejnej części?
W przypadku TLJ mamy to pierwsze. Pan Rian dostał zielone światło na tworzenie scenariusza do swojej własnej, kolejnej trylogii SW...

(06-01-2019, 15:21)Mierzwiak napisał(a):  Wydania filmów, jakość obrazu i dźwięku na płycie, dodatki i opakowanie też nie ma nic wspólnego z jakością samego filmu a jednak jesteś tu i o nich rozmawiasz, zgadza się?
Zgadza się, ale jak film mi się nie podoba, to nie ważne, jak ładnego ma steelbooka, jak znakomita jest jakość obrazu i dźwięku - nie kupię go. Nie rozmawiam w wątkach o filmach, które mnie zwyczajnie nie interesują, choć są wspaniale wydane - chociażby wspomniane wcześniej IW (czy inne filmy z MCU).

(06-01-2019, 15:14)Gieferg napisał(a):  pozwól jednak, że, skoro widzimy w tym sens, będziemy o tym dyskutować dalej.
Przepraszam, a czy ja gdzieś komuś zabroniłem to robić? Napisałem co o tym myślę, zwłaszcza w odniesieniu do jakości filmów. I tyle.

RE: Gwiezdne wojny - Seria (spoilery) - Bender - 06-01-2019

Kilka złych decyzji to jeszcze nie zarzynanie marki. Marka sobie całkiem nieźle radziła przez prequelami i przed ostatnią trylogią i nawet jeśli Epizod 9 będzie klapą to i tak będzie się mocno trzymać. A co do samego filmu, to KK robi dobrą minę do złej gry ale pewnie wyciągnie lekcję z porażki TLJ. Miliard pęknie lekko, co do tego nie ma obaw. A pewnie i 1,5. To jednak coś innego Star Wars Stories i no będzie pewnie nacisk na finał Skywalker saga etc.
Co do tego rozwoju MCU to nie byłbym takim bezkrytycznym optymistą. Bo wg mnie to jest peak. IW korzysta z kilku czynników, podanych na talerzu, które ładnie się układają na jego sukces. Ale ten karabin trzeba będzie przeładować już za moment.
Co do porównania franczyzn to oczywiście czas pokaże. Ale, choć dobrze się na nich bawiłem, na ten moment filmy przed IW obchodzą mnie już tyle co zeszłoroczny śnieg.

(06-01-2019, 15:14)Gieferg napisał(a):  Gdy ludzie wychodzą z kina i potem mówią znajomym, że film jest cienki, a ci rezygnują z wizyty w kinie, gdy recenzje wskazują, że film jest cienki i ludzie po ich przeczytaniu (przynajmniej niektórzy) rezygnują i idą na coś innego, to nie ma to żadnego wpływu na wyniki kasowe?
Teraz mamy sytuacje, gdy jeszcze przed premierą filmu są spekulacje, czy mało czy dużo zarobi i na podstawie tego ludzie już wyrabiają sobie o nim opinie i ma to wpływ na to, czy ostatecznie pójdą, czy nie pójdą do kina.
(06-01-2019, 15:14)Gieferg napisał(a):  Dlaczego ostatnie Transformers zarobiło najmniej?
Dlaczego Justice League zarobiło najmniej w serii?
Dlaczego Batman & Robin zaliczył klapę?

Nie czasem dlatego, że były uważane za najsłabsze filmy serii?
Pierwszych dwóch nie widziałem, to się nie wypowiem. Ten Batman natomiast faktycznie najgorszy.
Z drugiej strony
(06-01-2019, 12:02)Gieferg napisał(a):  Nawet zdecydowanie najlepszy epizod III, który sprawił, że po latach olewania dałem tej serii drugą szansę.
Zemsta sithów zarobiła dużo mniej niż Mroczne Widmo i trochę więcej niż Atak klonów, a jest zdecydowanie najlepsza z tej trylogii. Do tego zmierzam. Ta kasa to nie wszystko.

Sebas napisał(a):Masz rację, dużo mniej. Była ewidentnie gorsza. Nie zmienia to jednak faktu, że:
- zarobiła około 1,3 mld dolarów, a więc obiektywnie bardzo dużo i znalazłoby się w minionym roku kilka filmów, których wytwórnie chciałyby wykręcić taki wynik,

Zarobiła dużo, ale Solo już dużo nie zarobił. EIX na pewno zarobi więcej, ale spodziewam się dużych spadków, głównie za sprawą jakości TLJ, które zwyczajnie zabija zainteresowanie. Ja osobiście nie wiem po co miałbym to oglądać - postacie, które mnie interesowały zostały uśmiercone (tzn Leia zostaje, ale aktorka nie żyje więc to nie będzie pełnoprawna rola tylko raczej fastryga, kombinowanie w celu pokazania jej na ekranie). Nie został nikt, kto by mnie obchodził. Jestem w tym odosobniony? Nie sądzę.

Cytat:Ostatecznie, co byś wolał: badziewie z świetnymi wynikami finansowymi, gwarantującymi kontynuację (czyli potencjalnie kolejny zły film), czy dobry film, który mało zarobił i być może nie będzie kolejnej części?
Nie da się na to wprost odpowiedzieć. Kontynuacja tego badziewia teoretycznie może być lepszym filmem niż ten film, co mało zarobił Tongue Vide: Fast& Furious 4 i 5 - jakby (bardzo słaba) czwórka była klapą, nie zrobiliby piątki - najlepszego filmu serii.
Cytat:Teraz mamy sytuacje, gdy jeszcze przed premierą filmu są spekulacje, czy mało czy dużo zarobi i na podstawie tego ludzie już wyrabiają sobie o nim opinie i ma to wpływ na to, czy ostatecznie pójdą, czy nie pójdą do kina.
W moim przypadku to akurat nie ma wpływu na to czy pójdę do kina.

Cytat: Pan Rian dostał zielone światło na tworzenie scenariusza do swojej własnej, kolejnej trylogii SW...
To już raczej nieaktualne.

Cytat:Zemsta sithów zarobiła dużo mniej niż Mroczne Widmo i trochę więcej niż Atak klonów, a jest zdecydowanie najlepsza z tej trylogii. Do tego zmierzam. Ta kasa to nie wszystko.
Pozycja filmu może być podkopana przez poprzedników - pierwszy film w trylogii (TPM czy potem TFA) zarabia dużo bo jest... pierwszy po długiej przerwie, wszyscy są ciekawi i chcą obejrzeć. Ale jeśli on rozczaruje, to zainteresowanie spada, kolejny zarabia mniej. Jeśli też jest słaby, może to polecieć bardziej w dół. Oczywiście pozostaje czynnik "finału" - który zazwyczaj daje jakiś dodatkowy boost, choć nie zawsze (vide: nowa trylogia Planety Małp - ostatnia część zarobiła mniej od poprzednika - ja się nie dziwię, w tej serii był wyłącznie spadek jakości).

Bender napisał(a):Kilka złych decyzji to jeszcze nie zarzynanie marki. Marka sobie całkiem nieźle radziła przez prequelami i przed ostatnią trylogią i nawet jeśli Epizod 9 będzie klapą to i tak będzie się mocno trzymać
[Obrazek: giphy.gif]