Filmozercy.com | Forum
kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje)
+--- Wątek: kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD (/watek-kryst007-moja-kolekcja-dvd-i-bd)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD - Daras - 15-10-2017

Dzięki za szybką odpowiedź, Kryst.
„Czarnego pirata” kupiłem aby przyjrzeć się kolorom. To jeden z pierwszych filmów barwnych. Z tamtego okresu mam też na BD „Tabu” 1931. Powodem nabycia była kobieta… Po prostu chciałem zobaczyć w ruchu egzotyczną żonę Eugeniusza Bodo – Reri. W serialu „Bodo” (2016) postać ta dość mocno intrygowała.

(15-10-2017, 19:04)wolfman napisał(a):  Wszystko ciekawe, ale Grawitacja na dvd? Nawet za darmo bym nie wziął, ten film to głównie efekty dźwiękowe i obraz o wartości ekspedycji na księżyc Big Grin. Koniecznie obejrzyj na blu, jak masz możliwość to w 3D. Nie pożałujesz, niezwykle efektowne kino Smile

Ja z kolei nie polecam w 3D. To nie jest prawdziwy trójwymiar, tylko konwersja z 2D. Raz jeden obejrzałem pseudo 3D i na tym koniec.

RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD - kryst007 - 02-12-2017

Ostatnio zdjęcia z początku maja zostały usunięte przez tinypic. Akurat nie miałem ich nigdzie zapisanych wcześniej, więc zrobiłem je od nowa i wstawiłem w miejsce starych linków. A oto moje wyjątkowo skromne zakupy z ostatniego czasu:

[Obrazek: zbKxBqV.jpg?3]
Pakiety Felliniego i Kurosawy. Fellini to te dwa rzadsze pakiety z filmami z lat 1953-1960 i 1962-1965, obydwa kupione w foli łącznie za około stówę na OLX. Kurosawa też od OLX i to w naprawdę okazyjnej cenie, 30-40 zł za jeden z BOX-ów. Szczególnie ten pakiet z "Tronem we krwi" to niesamowita okazja, bo zazwyczaj chodzi za ponad 200 zł Tongue
[Obrazek: T3GGAua.jpg?2]

[Obrazek: WSbQ2Hc.jpg?2]
BD, promocje w MM i Saturnie. "Wszystko o Ewie" jest jednym z nielicznych filmów, który jest dostępny w Polsce tylko na blu, więc tym bardziej warto się załapać na niebieski krążek.

[Obrazek: UE03NxR.jpg?2]
Kino radzieckie. "Białe słońce pustyni" z OLX za dyszkę, ponoć niezły klasyk u ruskich. Tarkowski z Allegro - "Solaris" to wydanie z wypożyczalni, są ślady po naklejkach, ale sam stan krążka rzeczywiście znakomity jak na wielokrotną używkę. "Dziecko wojny" to też przyzwoity bacykl dla kolekcjonera.

[Obrazek: v8Minc4.jpg?1]
Kino polskie. "Nic śmiesznego" z MM za 10 zł, natomiast dwupłytówka "Wołynia" to promocja z Empika - udało mi się załapać na to wydanie za 25 zł. Film w dwóch wersjach: festiwalowej i kinowej.

[Obrazek: wFuNEB9.jpg?1]
Allen i Anderson. "Wszystko gra" wygrany w licytacji za 3 zł Wink , a "Steven Zissou" kupiony za 15 zł razem z "Solaris", choć naklejki lepiej zeszły. Na tym drugim wydaniu kilka ciekawych dodatków.

RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD - Filmożerca Alan - 02-12-2017

Wow, gratuluję Podwodnego życia, sam poluję

RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD - matwiko - 02-12-2017

Wszystko o Ewie wydanie międzynarodowe dvd ma polskie napisy. Sam mam w kolekcji. Czemu nie znalazł się dystrybutor aby postawić ja na polskich półkach to zagadka. A film klasyk!
Gratuluje fajnych zakupów

RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD - Ethan - 04-12-2017

Ten Fellini to chyba ode mnie Smile , a Kurosawy z Tronem zazdroszczę, bo tylko tego mi brakuje. Co do Felliniego to ostatnio analizowałem te wszystkie boxy i tam chyba brakuje La Strady?

RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD - kryst007 - 04-12-2017

No faktycznie, na Filmożercach wystawiałeś takie samo ogłoszenie i to w tych samych cenach Wink
Z tą "La Stradą" to rzeczywiście jest ciekawie, bo te pakieciki Felliniego mają po 3 filmy za wyjąkiem tego z filmami z lat 1978-1986, gdzie są 4 krążki. Mogli w sumie jeszcze do jednego wcisnąć czawrtą płytę i nie rozumiem co ich to mogło poważniej kosztować. Z drugiej strony mam wydanie gazetowe od "Zwierciadła", które w porównaniu do innych jego gazetówek ma przyzwoity obraz i napisy, więc nie narzekam za bardzo.

RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD - kryst007 - 31-01-2018

[Obrazek: VzNQSaA.jpg?2][Obrazek: fdoOVrH.jpg?2]
BOX ośmiu filmów Antonioniego. Trafiony prezent spod choinki Smile Z jego twórczości widziałem tylko "Powiększenie", więc jest okazja by nadrobić trochę więcej jego twórczości. Co ciekawe, to fakt, że z jego słynnej trylogii są wydane jedynie "Przygoda" i "Noc", a "Zaćmienia" to już nie ma. Nie rozumiem, jaki był problem by tego filmu też nie włączyć do pakietu.
[Obrazek: YP3W5hu.jpg?1][Obrazek: RpZrCk6.jpg?2]

[Obrazek: bJgOUcz.jpg?2]
Fellini i Godard. Z Felliniego mam już wszystkie cztery pakieciki od Mayfly'a. Co Ciekawe pakiecik z "Nocami Cabirii" zamiast trzy częściowej rozkładówki, to ma dwuczęściową, z czego po jednej stronie, na jednej tacce jest druga wysuwana. Od Godarda widziałem tylko "Do utraty tchu", które trochę średnio mi się podobało, ale słyszałem, że jego późniejsze filmy są bez drażniącego montażu i bełkotliwych dialogów.

[Obrazek: ClLTIIY.jpg?1]
Polska szkoła dokumentu. Empik, po 36 zł. Dosyć ciekawa seria warta postawienia na półce.

[Obrazek: FXk4EYI.jpg?2]
"Trzy kolory". Z serii digipacków Kieślowskiego brakuje mi jedynie "Podwójnego życia Weroniki". Kiedyś dokupię.

[Obrazek: jUHuIkZ.jpg?2]
"Październik" kupiony w promocji Empiku -90%, czyli za 5 zł Smile Polański ze sklepu internetowego Empiku. Co ciekawe, zazwyczaj jest tak, że "Wstręt" i "Matnia" w komplecie kosztują taniej, niż z osobna xD

[Obrazek: tWV71ri.jpg?2]
Disney. Wydania z całkiem fajnymi dodatkami, szczególnie "Śpiąca królewna" i "Mysi detektyw" wyróżniają się pod tym względem.

[Obrazek: poewdk6.jpg?1]
"Róża" - drugi Smarzowski w kolekcji, promocja w Empiku. "Białą wstążkę" Hanekego to z kolei trzeci jego film u mnie na półce. Od dłuższego czasu poluję również na "Funny Games" w austriackiej wersji.

[Obrazek: l65Kpha.jpg?2]
"7 psychopatów" nie widziałem, ale ponoć ma pozytywne opinie, więc obejrzę. Szkoda, że "Kocham kino" bez etiud Lyncha i Coenów, więc liczę, że ktoś się w Best Filmie ocknie i wyda w końcu na krążku dopełnioną wersję.

[Obrazek: T8HlgNT.jpg?2]
BD. "Uciekaj" z Empiku za 40 zł, a "Apollo 13" z Saturna za 25 zł.

[Obrazek: SUCZqnK.jpg?1]
"Nowy początek" za 15 zł z Empiku. Widziałem ten film z okazji zeszłorocznych Oscarów i zrobił na mnie wrażenie. Film kupiłem dwa razy. Za pierwszym dostałem płytę z powierzchownymi ryskami i nie chcieli przyjąć zwrotu, więc tą pierwszą sprzedaję na Allegro za kilka zł (jak ktoś jest zainteresowany to śmiało). W przypadku "Toniego Erdmanna" to jeszcze nie oglądałem, ale zainteresowały mnie zachwyty na całym świecie.

[Obrazek: IC2ub0m.jpg?1]
Dwa klasyki z dzieciństwa. "Kto wrobił Królika Rogera" upolowane na Allegro, a samo wydanie pełne fajnych dodatków. "The Thing" z kolei liche, ale za to ta rzadsza wersja z napisami. Obydwa filmy pod względem efektów do dzisiaj mnie powalają.

[Obrazek: 7ZcmTpZ.jpg?1]
Snappery. "Sławę" pierwotnie kupowałem będąc przekonany, że to zwykły amaray, a przyszło jednak w snapperze, co mnie mile zaskoczyło. Do tego jeszcze koncercik Elvisa - dla fanów rzecz obowiązkowa.

RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD - matwiko - 01-02-2018

Zazdroszczę Antonioniego. Też muszę sobie sprawić kiedyś ten box. Skąd i za ile snappery?

RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD - kryst007 - 01-02-2018

"Sława" za 30 zł z DVDMAXA, a Elvis z Allegro - ok. 20 zł z wysyłką.

RE: kryst007 - Moja kolekcja DVD i BD - kryst007 - 30-04-2018

Przez te 3 miesiące trochę się u mnie zmieniło. Był mały remont i zniknęły te obcisłe półki, w wolnym czasie zrobię zdjęcia i wrzucę wtedy zdjęcia obecnego stanu kolekcji w miejsce tych starych z 2015 r, które zresztą niespecjalnie mi wyszły. Doszła też masa zakupów, z których jestem bardzo zadowolony.

[Obrazek: RkXBCsg.jpg?2]
"Dekalog" Kieślowskiego, wydanie BD+DVD z UK kupione jako prezent urodzinowy od kolegów z Anglii. O ile wiem, to polskie wydanie BD posiada przycięty obraz, a u mnie z kolei są oryginalne proporcje (wyjątkiem jest V i VI odc., które są w proporcjach 16:9 z racji tego, że powstały one ze ścinek "Krótkich filmów..,"). Do tego całkiem ciekawe dodatki, w tym dokumenty i kilka krótkich metraży Kieśla.
[Obrazek: WIQG8NK.jpg?1]

[Obrazek: XkonBna.jpg?2]
Blu-ray. "Leon zawodowiec" i "Wilk z Wall Street" są z promocji w MM - 20 zł za BD od Monolithu, z kolei "La La Land" kupiony w Empiku z dodatkowym rabatem. Wstyd przyznać, ale Leona dopiero teraz obejrzałem, naprawdę kawał świetnego, emocjonalnego kina. Ogólnie ten film jest goły pod względem dodatków, a pozostałe dwa wydania już dużo lepiej się pod tym względem prezentują. Zarówno Wilk, jak i LLL to podmianka z DVD.

[Obrazek: KUiy9em.jpg?2]
Trzy wydania z kolekcji "Mistrzowie kina". Wszystkie za grosze na Allegro.

[Obrazek: uWO7wxd.jpg?2]
Filmoteka PKO Banku Polskiego. Ogólnie ta seria była ściśle limitowana i właściwie"rozdawana" w placówkach PKO z tego co wiem, w żadnym normalnym sklepie się takich wydań nie kupi. Mnie się udało "Brzezinę", "Zmruż oczy" i "Wesele" upolować na OLX za 10 zł za sztukę. Co ciekawe, to wydanie "Wesela" Smarzowskiego jako jedyne posiada obraz anamorficzny, w przeciwieństwie do tego od SPI.

[Obrazek: NuE9tkb.jpg?2]
Trudniej dostępny Jarsmuch. "Noc na Ziemi" i "Mystery Train" - 6 zł za sztukę, OLX. Seans obydwu filmów bardzo udany, choć "Noc..." jest z obrazem nieanamorficznym.

[Obrazek: kwSLvmQ.jpg?2]
"Fargo" miałem już wcześniej w kolekcji w tanim slimie, jednak ostatecznie zdecydowałem się na podmianę na zwykłego amaray'a. "Labirynt" Villeneuve'a już trudno dostępny i jakimś cudem upolowałem w Empiku chyba ostatnią sztukę na terenie województwa Big Grin

[Obrazek: oAjyOPk.jpg?2]
Disney i Miyazaki. "Spiritied Away" dopiero niedawno obejrzałem i jestem tym filmem wręcz zachwycony, jak i ogólnie cudowną kreatywnością, która się leje z każdego kadru. Z chęcią bliżej się zapoznam z twórczością Miyazakiego.

[Obrazek: gOScRbp.jpg?2]
"Porozmawiaj z nią" - Empik, 10 zł. "Rozstanie" i "Fanny i Alexander" z internetowego sklepu Gutka.

[Obrazek: ncCbbiG.jpg?2]
"Zjawa" i "Służąca" z promocji Empika - słyszałem świetne opinie o tym drugim tytule, więc się skusiłem.

[Obrazek: 6YRAFle.jpg?2]
"Podwójne życie Veroniki" to ostatni film Kieślowskiego z serii białych digipacków, jaki mi brakowało na półce. Prawie cała jego dyskografia uzupełniona. Metalbox "Labiryntu Fauna" zdobyty na OLX dosłownie za kilka starych książek dla dzieci Smile Obejrzałem jakiś czas temu i jestem wręcz pod wrażeniem tego filmu. Na dodatkowej płycie sporo dodatków z planu.
[Obrazek: SQ1HTMa.jpg?2]
[Obrazek: CYFV7ea.jpg?1]

[Obrazek: 3aYUnvW.jpg?1]
Dwa wyjątkowo rzadkie unikaty. "Oto Spinal Tap" z wymiany na OLX. Ponoć ciekawe kino, więc wstyd było tym bardziej nie skorzystać Wink "Tym wspaniałym życiem" Capry już się chwaliłem w temacie o unikatach. Wydanie jeszcze od ITI, na grzbiecie okładki zarówno logo Paramountu, jak i Universalu. Jakość obrazu może i nie jest za dobra, a do tego podział na sceny dosyć kiepski, ale i tak jestem bardzo zadowolony z tego zakupu.

[Obrazek: jSXcIgy.jpg?1]
Na digipack "Rejsu" z okładką Raczkowskiego trochę czasu polowałem, aż w końcu dostałem go na OLX. Co prawda mogłem się załapać już na wznowienie po rekonstrukcji z serii "Studio Tor - 50 lat", tym bardziej że digipack posiada obraz nienamorficzny, ale żadne ze wznowień nie ma takich ciekawych dodatków - chociażby oryginalny reportaż z planu czy wywiad z Piwowskim wydobyty z jakiś archiwów TVP. Zdecydowanie warto było polować.
[Obrazek: 5g2Nxei.jpg?1]

[Obrazek: yHZ9nNq.jpg?1]
Z "Kilera" jestem też bardzo ucieszony, jednak bardziej ze względu na autograf samego Jerzego Stuhra, który udało mi się zdobyć podczas spotkania autorskiego w Galerii Bałtyckiej. Akurat, że nie miałem na czym go mieć, a jego nowej książki za bardzo nie chciało mi się kupować, to podpisał mi się na okładce kupionego na szybko filmu, w którym zresztą grał. Co prawda sam film moim zdaniem mocno się zestarzał i nie robi po powtórce takiego wrażenia, ale dla tego autografu z pewnością zachowam sobie go w kolekcji. Ogólnie samo spotkanie to było wielkie przeżycie, jak na zobaczenie kogoś kto towarzyszył mi w poznawaniu kina przez całe życie (począwszy od Osła ze "Shreka", poprzez "Seksmisję", kończąc na kinie Kieślowskiego). Teraz nie wystarczy mi nic innego jak zdobyć podpis Pazury Big Grin

[Obrazek: 0lCKipf.jpg?3]
Na koniec gazetówki. Bareja kupiony jako pakiet za ok. 30 zł. Ogólnie obraz wyraźnie przed rekonstrukcją, ale w sumie to i tak lepsze niż przycięty obraz z wydań od DMMS Tongue