![]() |
|
Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD (/watek-screenshoty-porownania-obrazu-4k-uhd-blu-ray-dvd) |
RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 31-07-2025 Zakładam, że Mefisto pisze o różnicach w obrazie BD vs UHD, pewnie tych w SDR, a jeśli tak to nie dziwi mnie reakcja w tym przypadku ![]() Co do różnic w jasności i kolorach - grading HDR DV od Second Sight był zatwierdzony przez reżysera, a Warner to może samoróbka jednego z ich kolorystów, bez obecności Shane'a Blacka. A co do pozaobrazowych różnic pomiędzy UK UHD, a US UHD to przypomnę mojego wcześniejszego posta: (03-07-2025, 13:35)misfit napisał(a): Jest inna korekcja barwna, a także jasność, poziomy czerni, metadane dla DV, itd. itp. Pod tym względem oba wydania zapewne będą miały swoich zwolenników i przeciwników, wedle własnych preferencji. Poza tym odnoszę wrażenie, że w UK szczegółowość obrazu jest troszkę lepsza. Jest też ciut inny AR - 2.39:1 vs 2.40:1 RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - HAL 9000 - 31-07-2025 (31-07-2025, 15:57)misfit napisał(a): Zakładam, że Mefisto pisze o różnicach w obrazie BD vs UHD, pewnie tych w SDR, a jeśli tak to nie dziwi mnie reakcja w tym przypadku Mnie jednak dziwi, bo to nie jest "świeżak" i ma możliwość oglądać nie tylko w SDR
RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 31-07-2025 Taa, w SS wykorzystanie WCG ładne i jak widać nieraz wychodzi poza DCI-P3 - swoją drogą przy takiej ilości baboli UHD od Warnera, nie wykluczałbym, że także może machnęli się z przestrzenią kolorów... Ale nie oszukujmy się, zdecydowana większość osób podnieca się HDR i/lub wyższą rozdziałką, a tutaj mamy dość niewielką poprawę w szczegółowości obrazu względem BD, a HDR to głównie wyższa jasność, a w takiej sytuacji na screenach SDR (co innego screeny HDR) się tego prawie nie odczuje. PS. Też nie żałuję upgrade z BD na UK UHD
RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mefisto - 31-07-2025 (31-07-2025, 15:57)misfit napisał(a): Zakładam, że Mefisto pisze o różnicach w obrazie BD vs UHD, pewnie tych w SDR, a jeśli tak to nie dziwi mnie reakcja w tym przypadku Jak najbardziej. I tak, biorę też pod uwagę brak HDRa na screenach. Ale jednak meh - zwłaszcza, gdy zestawić to z wrzuconym w tej samej puli UNCLE. Oba to upscale, ale w tym drugim jednak różnicę widać gołym okiem już na screenach, a Nice guys to wzruszenie ramion i tyle. RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mierzwiak - 31-07-2025 Polecam ten kanał, odpalać oczywiście na TV: RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Dusia - 31-07-2025 Rozumiem… telefon , tablet odpada , a na projektorze można ?? czy tylko TV ?
RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mierzwiak - 31-07-2025 Inaczej: oglądać w trybie HDR
RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 24-08-2025 Dodane: 40-Year-Old Virgin, The / 40-letni prawiczek (2005) Amerykańskie UHD-BD z 2025 roku (Universal) vs niemieckie BD z 2010 roku (Universal). HDR. Amerykańskie UHD-BD z 2025 roku (Universal) vs niemieckie BD z 2010 roku (Universal). Anora (2024) Amerykańskie UHD-BD z 2025 roku (Criterion) vs niemieckie UHD-BD z 2025 roku (Capelight) vs niemieckie BD z 2025 roku (Capelight). HDR. Amerykańskie UHD-BD z 2025 roku (Criterion) vs niemieckie UHD-BD z 2025 roku (Capelight) vs niemieckie BD z 2025 roku (Capelight). Heatmapy i WCG. Erin Brockovich (2000) Amerykańskie UHD-BD z 2025 roku (Universal) vs brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (Sony Pictures) vs brytyjskie BD z 2008 roku (Sony Pictures). Hidden Fortress, The / Kakushi-toride no san-akunin / Ukryta forteca (1958) Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (BFI Video) vs japońskie UHD-BD z 2025 roku (Toho) vs hiszpańskie BD z 2015 roku (A Contracorriente Films). Human Traffic (1999) Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (BFI Video) vs niemieckie BD z 2012 roku (Sunfilm Entertainment). HDR. Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (BFI Video) vs niemieckie BD z 2012 roku (Sunfilm Entertainment). Master and Commander: The Far Side of the World / Pan i władca: Na krańcu świata (2003) UHD-BD z 2025 roku (Disney) vs BD z 2008 roku (Fox). HDR. UHD-BD z 2025 roku (Disney) vs BD z 2008 roku (Fox). Meet the Parents / Poznaj mojego tatę (2000) Amerykańskie UHD-BD z 2025 roku (Universal) vs niemieckie BD z 2011 roku (Paramount). HDR. Amerykańskie UHD-BD z 2025 roku (Universal) vs niemieckie BD z 2011 roku (Paramount). Zombie Flesh Eaters / Zombi 2 / Zombie pożeracze mięsa (1979) Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (Arrow Video) vs amerykańskie UHD-BD z 2020 roku (Blue Underground). Screeny wykonał asacmurr z forum.blu-ray.com. Erin Brockovich i Hidden Fortress nie wiem czyje screeny, dodałem do nich screeny z BD. W przypadku Erin dobrze, że natknąłem się na nie, bo miałem już zamówione wydanie UHD od Sony w pre-orderze, ale chyba trzeba będzie je zamienić na Universala - na 100% jeszcze sprawdzę na ile odczuwalne przeze mnie jest to filtrowanko szczegółów o wysokiej częstotliwości, itd. w Sony i wtedy podejmę ostateczną decyzję. 40 letni prawiczek na BD to był IMO jeden z najgorszych transferów w historii tego formatu, więc cieszy, że Universal go odratował na UHD. Poznaj mojego tatę też elegancka poprawa względem dotychczasowych BD. W obu przypadkach nie mam większych zastrzeżeń do wyglądu ziarna w ruchu. RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mefisto - 24-08-2025 Forteca robi wrażenie, już się nie mogę doczekać
RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Ash-9001 - 28-08-2025 Popsuli mi szyki z Erin Brockovich bo też miałem zamawiać, co prawda wydanie nordyckie, ale z tego co widzę ono też jest od Sony... Shit. |