![]() |
|
Remastery - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Remastery (/watek-remastery) |
RE: Remastery - Daras - 23-08-2018 (23-08-2018, 11:51)2.0 napisał(a): (...) Temat jest dyskusyjny. Napiszę z pamięci, a w razie zapytań sięgnę do źródła… „Sanatorium pod klepsydrą” (1973) to jedna z pierwszych, jeśli nie pierwsza, polska rekonstrukcja cyfrowa. Żyjący twórca / współtwórca (?) nie szczędził pochwał nowym technologiom. Stwierdził jednoznacznie, że „martwe” barwy kiepskich klisz „ożyły” dzięki rewitalizacji. Zatem pierwotnie miał być to obraz tryskający feerią barw! Zero pastelów i szarzyzny! Do czego zmierzam. Jeśli żyjący twórcy przyklepią kolorystykę odnowionego działa (bez względu na efekt), to powinny zadziałać prawa autorskie. Zatem poszczególni wydawcy musieliby miesić się w jakichś widełkach definiujących specyfikację techniczną filmu. Do tego zmierzałem w ostatnim poście... RE: Remastery - Mefisto - 23-08-2018 (23-08-2018, 13:39)Daras napisał(a): Do czego zmierzam. Jeśli żyjący twórcy przyklepią kolorystykę odnowionego działa (bez względu na efekt), to powinny zadziałać prawa autorskie. Zatem poszczególni wydawcy musieliby miesić się w jakichś widełkach definiujących specyfikację techniczną filmu. Do tego zmierzałem w ostatnim poście... Z tego co kojarzę, to zdarzyło się tylko raz - w przypadku Francuskiego łącznika. Ale to tylko wyjątek potwierdzający regułę, że niestety troszkę w tych wydaniach i remasterach każdy sobie. Na przywołanego w tym temacie już Bulla Durhama nie mogę po prostu patrzeć - a transfer zatwierdzony przez reżysera. RE: Remastery - 2.0 - 23-08-2018 (23-08-2018, 13:39)Daras napisał(a):(23-08-2018, 11:51)2.0 napisał(a): (...) To ma sens ale mam wrażenie że wtedy producenci mieliby tylko więcej do powiedzenia
RE: Remastery - paniron - 01-09-2018 Mala przestroga dla tych, którzy planują zakup odrestaurowanych filmów ''Jackie Chan's POLICE STORY & POLICE STORY 2'' od Eureki. W przypadku pierwszej części (Police Story part 1), jest tam do wyboru angielski dubbing i dwie kantońskie ścieżki audio; jedna mono i druga 5.1 Ścieżka mono jest ok, ale ta druga 5.1 może być skopana, bo wypuścili wadliwa partie, w niektórych egzemplarzach. Mi się taka kopia przytrafiła; polega to na tym, że co jakiś czas dźwięk znika, albo jest bardzo stłumiony na dosłownie ułamek sekundy w rożnych momentach filmu. Reszta ścieżek wydaje się ok, choć z angielskim dubbingiem nie mam i tak zamiaru oglądać. Facebook Eureki informuje, żeby kontaktować się przez ''customer@eurekavideo.co.uk'' w celu przesłania nowej, porządnej kopii. RE: Remastery - misfit - 01-09-2018 Dzięki za ostrzeżenie. Przy okazji na caps-a-holic są już screeny porównawcze tej odrestaurowanej wersji względem starszego wydania BD. Police Story. Police Story 2. I jako ciekawostka - niemiecki wydawca pochwalił się wagą plików źródłowych w 4K. ![]() Swoją drogą ciekawe czy któryś z dystrybutorów zdecyduje się wydać te filmy na UHD BD
RE: Remastery - paniron - 01-09-2018 (01-09-2018, 12:12)misfit napisał(a): Przy okazji na caps-a-holic są już screeny porównawcze tej odrestaurowanej wersji względem starszego wydania BD.WoW, nie posiadałem tych filmów wcześniej na żadnym nośniku, wiec nie moglem ''doznać szoku'' :-) podczas seansu, ale te screeny porównawcze, normalnie wow. RE: Remastery - Mefisto - 16-09-2018 Producenci Auć! RE: Remastery - Mierzwiak - 07-10-2018 Beetlejuice w 4K wraca do kin z okazji 30. rocznicy: https://ew.com/movies/2018/10/01/beetlejuice-returning-theaters-30th-anniversary/amp/ Oby wydanie UHD było tylko kwestią czasu, o Batmanach Burtona nie wspominając
RE: Remastery - misfit - 07-10-2018 Byłoby miło gdyby zawitał na nośniki fizyczne. Szanse na to byłyby większe gdyby ten rzekomy sequel Beetlejuice doszedł do skutku... Z okazji 30 rocznicy został też zaprezentowany na festiwalu w Cannes m.in. odrestaurowany Le Grand Bleu Luca Bessona. Też byłoby miło go zobaczyć. Czekam też np. na Paris, Texas czy Chungking Express, wystarczy sięgnąć do szafy i wydać te remastery choćby na BD - jeśli ten drugi dojdzie do skutku to zmieniam avatara
RE: Remastery - Mateusz - 07-10-2018 Myślę, że o wydanie 4K UHD z Sokiem z żuka możemy być spokojni. Lepszej okazji niż 30. rocznica prędko nie będzie, a i sam film ma dużą rzeszę fanów. |