![]() |
|
Oglądanie filmów w kinie - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Ogólnie o kinie (https://forum.filmozercy.com/dzial-ogolnie-o-kinie) +--- Wątek: Oglądanie filmów w kinie (/watek-ogladanie-filmow-w-kinie) |
RE: Oglądanie filmów w kinie - Juby - 20-07-2026 Ja większość jego filmów uwielbiam (wszystkie widziałem co najmniej dwa razy - a może nawet co najmniej trzy - i 9 z nich mam na półce), ale tutaj pierwszy raz muszę być mocno krytyczny. Jak widzę jakie ten film zebrał recenzje i oceny widzów i to, co o nim piszą/ mówią, to naprawdę wydaje mi się, że obecnie nawet gdyby nagrał jak przez 2h koleś siedzi na krześle i patrzy na schnącą na ścianie farbę, i tak by został chwalony, a w box office sukces murowany. Odyseja to najbardziej przehajpowany film roku, a może i dekady. RE: Oglądanie filmów w kinie - Gieferg - 20-07-2026 Zobaczę jak nie będę musiał za to płacić. Może. Ostatni raz na filmie Nolana w kinie byłem w 2012 roku i jakoś nie tęsknię (był to też ostatni jego film na jaki wydałem jakąkolwiek kasę). btw, co do twojego top filmów Nolana - w pierwszej czwórce mam dokładnie te same filmy. Kolejność w sumie też by mogła być ta sama. Dunkierka najgorsza, ale nie widziałem Tenet, Oppenheimera, Following i Odysei. RE: Oglądanie filmów w kinie - fire_caves - 20-07-2026 (20-07-2026, 08:18)Juby napisał(a): Powrotu Odyseusza z 2024Z ciekawości - jaką masz opinię na temat tego filmu? Spośród wymienionych przez Ciebie adaptacji tylko o niej się nie wypowiedziałeś, choćby skrótowo. Osobiście przyznam, że zrobił na mnie dobre wrażenie, aczkolwiek chyba nie za wiele z niego pamiętam. Być może zatem opinie, które teraz widzę na necie (między 5 a 7 na 10) są uzasadnione. RE: Oglądanie filmów w kinie - Juby - 20-07-2026 Po obejrzeniu wystawiłem na filmwebie tylko 5/10, bo średnio mi podeszło odmitologizowanie tej historii (zrobiono tu z nią to samo, co z Iliadą w Troi Petersena), film ma dość telewizyjne zdjęcia i jeśli ktoś myśli, że to Nolan zatrudnił na Greków dużo czarnych i innych kolorów skóry, to tutaj jest jeszcze gorzej... Ale od wczoraj włączam sobie clipy z finału i chyba jednak podniosę ocenę, bo wątek ciemiężonej Itaki, podstępu Penelopy i zalotników wypada tu nieporównywalnie lepiej niż u Nolana, a casting Odyseusza, Penelopy i Telemacha to w ogóle przepaść. (20-07-2026, 15:34)Gieferg napisał(a): nie widziałem Tenet, Oppenheimera, Following i Odysei.Following możesz nadrobić w full hd nawet na youtube i trwa tylko 70 minut. Bdb debiut. RE: Oglądanie filmów w kinie - piti198 - 20-07-2026 (20-07-2026, 08:18)Juby napisał(a): Po dzisiejszym seansie zrobiłem też ranking wszystkich filmów Nolana, do którego link podaję poniżej:Żeby Batmany dawać wyżej niż np:. Memento, czy Bezsenność. Ale z drugiej strony Nolan nic takiego wielkiego nie nakręcił, to nie ma za bardzo z czego wybierać. Zresztą i tak niektórych jego filmów nie widziałem i jakoś nie zamierzam ich oglądać. RE: Oglądanie filmów w kinie - Juby - 20-07-2026 Widzisz kogo mam w awatarze? Fan Batmana z Batmanami na pierwszych miejscach to coś dziwnego? Kolejną listę robię dla Camerona, ale najpierw chcę powtórzyć ostatniego Avatara, bo kupiłem niedawno polskie wydanie UHD. RE: Oglądanie filmów w kinie - adi90a - 20-07-2026 Odysei miałem nie oglądać oczekując, że powtórzy sukces Napoleona, ale przypadkowo zobaczyłem pozytywne opinie na twitterze, więc nie mając innych planów skoczyłem w sobotę do kina. 3 czy 4 osoby na sali w Heliosie, idealnie. Film od początku był wciągający, ale też zaraz po pierwszych scenach miałem zgrzyt, że pieśniarz macha łapami bardzo współcześnie (potem się dowiedziałem, że to raper...). Już w tej scenie kinowe nagłośnienie dało o sobie pozytywnie znać. W kilku scenach głośność tworzy atmosferę i oceniłbym, że dobrze być w kinie. Nie spojlerując za dużo, jest w tym filmie trochę z horroru i te sekwencje wypadają dobrze, najgorsza jest chyba część z cyklopami (chaotyczna i bezsensowna), koło środka powolna narracja zaczęła mnie nużyć (chyba przez sceny z Kalipso), ale końcówka znowu ma w sobie trochę ładunku emocjonalnego i przynosi satysfakcjonujące rozwiązanie pewnych wątków. Film zleciał mi całkiem nieźle i choć przez większość seansu skłaniałem się do 7, za końcówkę dałem 8 (samą walkę oceniam na minus). Ludzie często narzekają na muzykę, ale chyba tylko w Hadesie nuta mi kompletnie nie pasowała. Także ja osobiście polecam dać filmowi szanse. Zgadzam się z przedmówcami, że jeden dobry seans wystarczy (choć lekko mnie jeszcze IMAX kusi), bo już w trakcie oglądania czułem, że szybko do niego nie wrócę przez tą ciężką wolno snującą się narrację. Atmosfera filmu kojarzyła mi się trochę z Diuną, a sekwencje horroru dodatkowo z The Witch (2015). Zbroje generalnie mi nie przeszkadzały, poza tą Agamemnona i tym, że nosili je w trakcie rejsu statkiem. Wydaje mi się, że te kostiumy jak i kolorową obsadę można potraktować jako wybieg, aby nie szukać w tym filmie prawdy historycznej. Trochę jak z zabytkami, których się nie odbudowuje żeby nie wpajać fałszywej wizji historii i nie wypełniać niewiedzy zmyśleniami, a zamiast tego dokleja się nowoczesne frankensteiny. Trochę szkoda, bo nie sądzę by film na innym kierunku artystycznym stracił. Dziwi mnie brak ostrzeżenia o epilepsji zważywszy na wypalającą oczy scenę sztormu. W HDR będzie chyba osiągała szczyt możliwości telewizorów
RE: Oglądanie filmów w kinie - fire_caves - 21-07-2026 Polecam dyskusję w jaką wdało się Cinema City z użytkownikami Facebooka na temat braku prawdziwego iMaxa w Polsce https://www.facebook.com/100064606637137/posts/1438597961637078/ RE: Oglądanie filmów w kinie - HAL 9000 - 21-07-2026 Domaganie się kina IMAX 70 mm w Polsce to jednak "odklejenie". Tych kin będzie ubywać, a nie przybywać - dopiero co czytałem że są problemy z przegrzewaniem, przy obecnym popycie https://medianewsjournal.com/2026/07/when-the-magic-flickers-70mm-imax-projector-issues-during-the-odysseys-opening-weekend Wszystko przez Nolana
RE: Oglądanie filmów w kinie - Mefisto - 21-07-2026 Co nie zmienia faktu, że brak choćby jednego kina w kraju 70 mm (niekoniecznie IMAX) przez tyle lat, to tak trochę siara. |