Filmozercy.com | Forum
The Abyss (Otchłań/Głębia) - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: The Abyss (Otchłań/Głębia) (/watek-the-abyss-otchlan-glebia)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Mierzwiak - 13-11-2023

Wiem że oświetlenie jest inne i w ujęciu z Abyss działa na korzyść, ale mimo wszystko można coś tam porównać.

Oba screeny z trailera 1080p z YT:

[Obrazek: Screenshot-2023-11-13-22-17-55-215-com-g...outube.jpg]
[Obrazek: Screenshot-2023-11-13-22-19-55-724-com-g...outube.jpg]

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - pred895 - 13-11-2023

Problem w tym że T2 można dostać bez woskowiny w starym masterze BD, a tutaj nie mamy nic ( jakiś tam fanowskich przeróbek z sieci nie wliczam), więc w moim przypadku jakoś to przeboleję. Nie chce mi się już czekać i rzucę się na ten ochłap brzydko mówiąc. Premiera Titanic tuż za miedzą, więc łatwo stwierdzimy w jakim stopniu Cameronowi odwaliło jeśli chodzi o wygładzanie i użycie AI. To ostatnie, to nie wiem po co jest używane w tych przypadkach, bo przecież Abyss i Titanic były kręcone na taśmie filmowej to po kiego chu... dodawać tam jakąś sztuczną inteligencje do odmładzania naturalnego filmu...

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Gieferg - 13-11-2023

Cytat:jakiś tam fanowskich przeróbek z sieci nie wliczam

Spójrzmy prawdzie w oczy - jest całkiem spora szansa, że fanowskie przeróbki będą jedyną nadającą się do czegokolwiek opcją Tongue
Mam nadzieję, że jednak nie.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - misfit - 13-11-2023

Nie wiem, może youtube mi się zepsuł, ale u mnie to wygląda tak:

[Obrazek: MEQ51N7_t.png] [Obrazek: MEQ51NC_t.png] [Obrazek: MEQ51NF_t.png]
[Obrazek: MEQ51NM_t.png] [Obrazek: MEQ51NO_t.png] [Obrazek: MEQ51NR_t.png]
[Obrazek: MEQ51NU_t.png] [Obrazek: MEQ51NX_t.png] [Obrazek: MEQ51O0_t.png]

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że youtube'owa komprecha dała tutaj mocno do pieca, ale aż takiej tragedii się nie spodziewałem...
Jeśli się okaże, że na płycie też są tony woskowiny + obraz wyostrzony AI (po Cameronie niczego innego się nie spodziewam) to najwyżej zostanie się przy fanowskich robotach bazujących na tym poprzednim remasterze z HDTV.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Gieferg - 13-11-2023

Rzygowina absolutna.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - pred895 - 13-11-2023

Plakat kinowy:
[Obrazek: W2uaQfC.jpg]

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Juby - 13-11-2023

W ruchu na moim tv nie wyglądało to aż tak, a ujęcie wrzucone przez Mierzwiaka było zdecydowanie najlepszym, ale jeśli to rzeczywiście będzie wyglądać podobnie do tych zrzutów (+nie będzie nigdzie z PL) to chyba wolę te pieniążki przeznaczyć na coś innego.

(13-11-2023, 22:47)misfit napisał(a):  najwyżej zostanie się przy fanowskich robotach bazujących na tym poprzednim remasterze z HDTV.
Problem w tym, że jest on tylko w wykastrowanej po naciskach FOXa wersji kinowej, w której brakuje 30 minut ważnych scen. Mam też wersję 170-minutową w znacznie gorszej jakości (niby 1080p, ale bardziej jak 720p), w 16:9 zamiast OAR i w innej kolorystyce, ale na bezrybiu i to ryba, przynajmniej są napisy i za darmo.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - Mierzwiak - 13-11-2023

(13-11-2023, 22:47)misfit napisał(a):  Jeśli się okaże, że na płycie też są tony woskowiny + obraz wyostrzony AI (po Cameronie niczego innego się nie spodziewam) to najwyżej zostanie się przy fanowskich robotach bazujących na tym poprzednim remasterze z HDTV.
Oczywiście jeśli ostatecznie UHD będzie wygładzoną kupą to nikt nikogo do kupna przekonywać nie może, ale osobiście patrzę na to inaczej - jeśli oczekuję od Disneya innych filmów z katalogu Foksa, to jednak powinienem na to zagłosować swoim portfelem.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - pearlzfan - 14-11-2023

Jak zobaczyłem wrzucone tu przez was zdjęcia to przyznam, że trochę zwątpiłem, ale obejrzałem zwiastun na tv i... w ruchu nie jest aż tak źle. Youtubowa kompresja dodaje swoje 3 grosze, więc jest szansa, że z płyty UHD będzie to wyglądać nieco lepiej. Oby nie było takiej ftopy jak z Avatarem.

RE: The Abyss (Otchłań/Głębia) - misfit - 14-11-2023

(13-11-2023, 23:47)Mierzwiak napisał(a):  jeśli oczekuję od Disneya innych filmów z katalogu Foksa, to jednak powinienem na to zagłosować swoim portfelem.

Przy takim podejściu wypadałoby też nabyć Avatara na UHD... Wink

(13-11-2023, 22:47)misfit napisał(a):  najwyżej zostanie się przy fanowskich robotach bazujących na tym poprzednim remasterze z HDTV.
(13-11-2023, 23:09)Juby napisał(a):  Problem w tym, że jest on tylko w wykastrowanej po naciskach FOXa wersji kinowej, w której brakuje 30 minut ważnych scen. Mam też wersję 170-minutową w znacznie gorszej jakości (niby 1080p, ale bardziej jak 720p), w 16:9 zamiast OAR i w innej kolorystyce, ale na bezrybiu i to ryba, przynajmniej są napisy i za darmo.

Zdaję sobie z tego sprawę i jakoś przeżyję te 30 minut doklejone z tego nowego tworu, oczywiście wcześniej "wyleczone", na ile będzie się to dało, z gównianych pomysłów Camerona. Może się zdarzyć też tak, że BD/UHD (jeśli faktycznie w końcu wyjdzie Wink ) okaże się pod względem DNR/wyostrzania na podobnym poziomie co ten remaster HDTV i będzie gitara, ale szczerze mówiąc na ten moment jest to dla mnie bardzo mało prawdopodobne.