Filmozercy.com | Forum
Dźwięk przestrzenny - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Dźwięk przestrzenny (/watek-dzwiek-przestrzenny)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

RE: Dźwięk przestrzenny - misfit - 02-07-2024

(02-07-2024, 22:18)pred895 napisał(a):  "W tej chwili czas realizacji zgłoszeń płatnych/pogwarancyjnych wynosi około 1,5 miesiąca od daty przyjęcia sprzętu do serwisu."

Ja taki okres oczekiwania od Horna miałem nawet przy naprawie w ramach gwarancji, z tym, że było to kilkanaście lat temu. Od tamtego czasu nigdy więcej nie kupiłem Denona z polskiej dystrybucji.

RE: Dźwięk przestrzenny - Daras - 03-07-2024

Pred napisał:
Trzymać kciuki, bo przeraża mnie tylko jedna rzecz >>
"W tej chwili czas realizacji zgłoszeń płatnych/pogwarancyjnych wynosi około 1,5 miesiąca od daty przyjęcia sprzętu do serwisu."

Rozumiem Twoje przerażenie. Też nie lubię jak mi siada sprzęt i nikomu tego nie życzę.
Na takie sytuacje trzymam w szafie (raczej) budżetowy zestaw 5.1, który podczas ewentualnych napraw / wymian tego co stoi, zapewnia mi kino domowe.

RE: Dźwięk przestrzenny - pred895 - 04-07-2024

Tak więc waliłem się wczoraj z przeorganizowaniem okablowania przez bite 4 godziny. Najwięcej czasu zajął mi proces odłączenia wszystkiego, odkurzenia i spięcia kabli  trytytkiami w odpowiednej kolejności. Zrobiłem dodatkowe otwory w półce medialnej ( jeden na kabel zasilający , drugi na złącza HDMI a trzeci na przewody audio), bo do tej pory wstyd przyznać wszystko było wciśnięte w jedną wąską dziurę... Każdy kabel został odłączony , wyczyszczony a w przypadku audio na nowo zarobiony. Przyznam że nie spodziewałem tego jak fajnie prezentują się te wtyki bananowe. Ryzyko wypięcia i ewentualnego spięcia spadaja do zera, no i wygląda to bardzo estetycznie. Na razie zamontowałem je do testów na przednie kolumny, ale docelowo zainstaluje je przynajmniej na wtykach bezpośrednich z ampli.  Tak więc na ten moment wszystko działa, ale odczekam jeszcze kilka dni, aby nie popaść w samo zachwyt i znowu się zjebie...

[Obrazek: MEUGXMN_t.jpeg] [Obrazek: MEUGXMP_t.jpeg] [Obrazek: MEUGXMU_t.jpeg] [Obrazek: MEUGXMW_t.jpeg] [Obrazek: MEUGXMZ_t.jpeg] [Obrazek: MEUGXN1_t.jpeg]

Wtyki bananowe zakupiłem >> TUTAJ <<. Solidnie wykonane i fajnie się prezentują. Montowałem je do kabla audio 2x1.5 mm i pasują idealnie.

RE: Dźwięk przestrzenny - kulcikriu - 04-07-2024

Graty za akcję, 4 godziny i to tak chyba niezły wynikWink Oby działało!

Dźwięk przestrzenny - vandel - 04-07-2024

Super

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

RE: Dźwięk przestrzenny - Daras - 04-07-2024

Trzymam kciuki.
Jednak daj zna za kilka / kilkanaście* dni, że wszystko jest OK.

P.S,
Nawet kilkadziesiąt dni*. Wink

RE: Dźwięk przestrzenny - pred895 - 10-07-2024

Tak więc niestety problem powrócił i znowu zaczęło odcinać mi frontowe kolumny P i L. Postanowiłem zrobić reset fabryczny i już na samym starcie konfiguracji głośników znowu zaczął wariować, brzdękać co poskutkowało kolejnym odcięciem frontów. Na chwilę obecną podłączyłem pod niego dwie mniejsze kolumny zamiast tych dużych i jak zacznie je odcinać to już będzie na 100 % wina ampli. Mam w planach jeszcze go porządnie przedmuchać sprzężonym powietrzem i jak to już nie podziała to mam dwie opcje:

1. Zabawa z wysłaniem tego do serwisu ( pewnie sama wysyłka wyniesie jakieś 100 - 150 pln  w jedną stronę - 11 kg z oryginalnym kartonem ), następnie czekanie 1,5 miecha + ekspertyza na 150 pln a naprawa powyżej 1000 pln praktycznie mi się nie opłaca.
2. Kupno nowego Ampli - AVR-X2800H a stary sprzedać na OLX jako uszkodzony, aby zniwelować dodatkowe koszty.

EDIT:
[Obrazek: MEULANM_t.jpeg] [Obrazek: MEULANN_t.jpeg] [Obrazek: MEULANO_t.jpeg] [Obrazek: MEULANP_t.jpeg] [Obrazek: MEULANQ_t.jpeg] [Obrazek: MEULANR_t.jpeg] [Obrazek: MEULANS_t.jpeg] [Obrazek: MEULANT_t.jpeg] [Obrazek: MEULANU_t.jpeg]
Otworzyłem go i to zastałem w środku..., ale syf ja pier... Mimo przecierania, dość regularnie takie coś się tam na gromadziło, widocznie uroki posiadania psa i dwójki dzieci nie służą dla Jego... Tak, czy inaczej porządnie go przedmuchałem i wyczyściłem. Trzymać kciuki.

RE: Dźwięk przestrzenny - Mefisto - 10-07-2024

No nieźle xD Natury nie oszukasz. Ale żeby przecieranie tylko? Jak żyję to każdy sprzęt elektroniczny się odkurza (oczywiście nie włączony), bo inaczej nie ma przebacz.

RE: Dźwięk przestrzenny - pred895 - 11-07-2024

I swojego Panasa UB9000 też raz w miesiącu otwierasz i odkurzasz w środku ? Staram się dbać o swój sprzęt i odkurzam go dostępnymi sposobami, ale otwieranie i odkurzanie go od środka raczej liczy się z utratą gwarancji ( nie zawsze, ale istnieje takie zagrożenie ).Tutaj byłem w szoku, że aż taki syf się tam nazbierał i niestety po dokładnym wyczyszczeniu wada następnego dnia wróciła... Jednak będę zmuszony do zakupu nowego amplitunera, bo paraliż kina na 1,5 miesiąca z kosztami naprawy i wysyłki, które wyniosą 2/3 nowego sprzętu zupełnie mija się z celem..

RE: Dźwięk przestrzenny - Mefisto - 11-07-2024

LOL, jakie w środku? Z zewnątrz, pysiu, z zewnątrz Smile