Filmozercy.com | Forum
Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje)
+--- Wątek: Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD (/watek-pearlzfan-kolekcja-uhd-bd-dvd)

RE: Pearlzfan - kolekcja BD/DVD - sebas - 04-03-2021

(04-03-2021, 11:17)pearlzfan napisał(a):  Tak, przed zakupem porównałem m.in. na caps-a-holic i bardzo do mnie przemówiła zmiana kolorystyki także ja jestem kontent
Dla mnie ważniejszy tu był fakt, że to wersja rozszerzona, a miałem tylko kinówkę... A że to nie jest bardzo dobre wydanie UHD, czego było można oczekiwać, bo BD było co najwyżej przyzwoite, to rzeczywiście, może dla niektórych być jakiś minus... Trudno, co zrobić...

RE: Pearlzfan - kolekcja BD/DVD - pearlzfan - 12-03-2021

W przerwie od zakupu płytek zasilam moją półkę z artbookami. Tym razem up okołofilmowy.

Na pierwszy ogień prezent od partnerki na rocznicę podtrzymujący nadzieję, że może jeszcze w tym roku uda się po raz kolejny odwiedzić kraj chryzantemy i miecza. Rewelacyjny album, twarda oprawa, kredowy papier, ok 300 stron rewelacyjnych grafik cyfrowych (mush-up zdjęć, CGI i retuszu) Tokyo nocą (i w deszczu).

[Obrazek: i5GQH7M.jpg]
[Obrazek: LjpHkB5.jpg]
[Obrazek: zlmP75Z.jpg]

Drugi album, to pierwszy zakup na amazon.pl. Zaskakująco niska cena (w kilka dni po dodaniu do whishlisty cena spadła z 75 na 65zł) mimo, że towar leciał z magazynu w UK (Rochester, Medway GB). Na amazonie UK cena z wysyłką ~ 120zł.

Jeden z artystów, obok Windsor-Smitha, Urushihary, Shirow, Sonody i Romity Jr, którego kreska ukształtowała moje poczucie wizualnej estetyki.
Twarda oprawa, ok 300 stron rewelacyjnych grafik (mnóstwo całostronicowych) oraz szkiców wraz z krótkimi notkami.

[Obrazek: vrdzBN7.jpg]
[Obrazek: iefu3CU.jpg]
[Obrazek: uVlKyrn.jpg]
[Obrazek: HIVshkN.jpg]

RE: Pearlzfan - kolekcja BD/DVD - pearlzfan - 17-03-2021

Uzupełnienie kolekcji o kilka "mniej" ważnych tytułów z promocji 17 ojro niemieckiego Amazona.
Na żadnym nie ma napisów PL.
Dwustronna okładka na Uniwersalnym żołnierzu i Evil Dead 2.

[Obrazek: 815jHkJ.jpg]

RE: Pearlzfan - kolekcja BD/DVD - pearlzfan - 22-03-2021

Przeglądałem polskiego Amazona i wyhaczyłem w bardzo niskich cenach kilka tytułów, których mi brakowało na półce albo chciałem zrobić upgrade z DVD (GITS).
GITS SAC wyrwany za 37zł, obecnie cena już 76. Pozostałe po ~25zł. Przesyłka za free, więc wyszło taniej niż zakup przez Amazon UK.
Brak PL. GITS ma dwustronną okładkę, ale imho ta druga jest pstrokata i tandetna.
Kick-Ass ma jakiś error, bo od którejś minuty napisy przesuwają się z dołu ekranu w okolice górnej połowy i nie da się tego poprawić z poziomu odtwarzacza.

[Obrazek: K5hYaPN.jpg]

RE: Pearlzfan - kolekcja BD/DVD - misfit - 22-03-2021

(22-03-2021, 14:26)pearlzfan napisał(a):  Kick-Ass ma jakiś error, bo od którejś minuty napisy przesuwają się z dołu ekranu w okolice górnej połowy i nie da się tego poprawić z poziomu odtwarzacza.

U mnie (też UK) napisy pojawiają się u góry ekranu do ok. 5 minuty - tak aby nie nachodziły na siebie z pojawiającą się obsadą filmu.

RE: Pearlzfan - kolekcja BD/DVD - pearlzfan - 26-03-2021

Haha! Faktycznie. A ja nie sprawdziłem, jak jest dalej tylko po nieudanych próbach zmiany po prostu je wyłączyłem i obejrzałem bez napisów Big Grin

RE: Pearlzfan - kolekcja BD/DVD - pearlzfan - 29-03-2021

Amazon.pl po raz drugi. Uzupełniłem w końcu GITSa o Arise i dodałem 3 pierwsze (imho najlepsze, od 4tego zaczęły się już kombinacje alpejskie, a 6ty to pokraka, którą odpuściłem po raptem 2 epach) sezony HoC za całe niesamowite 27zł Big Grin

Brak wersji PL. GITSy mają dwustronne okładki (widoczne na zdjęciach).

[Obrazek: EjTtI0K.jpg]
[Obrazek: id06tch.jpg]
[Obrazek: 8KFdXAT.jpg]

RE: Pearlzfan - kolekcja BD/DVD - pearlzfan - 07-04-2021

Up z niemieckiego Amazona.
Wszystkie filmy mają dwustronną okładkę z wyjątkiem Brightburn, Upgrade i Jay posiadają polskie napisy (Jay także dźwięk PL DTS5.1).

The Boondock Saints - daaaawno nie widziałem, a pamiętam, że lata temu bardzo mi się podobał. Mam nadzieję, że się nie rozczaruję.

Brightburn - efekty specjalne i gore (scena z okiem!!) rewelacyjne, jak na taki mały projekt. Mógłby być częścią uniwersum The Boys.

Equilibrium - klimat i gun kata, kiedyś zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Ciekawe, czy po latach nadal tak będzie?

Hereditary - rewelacyjny debiut! Świetna atmosfera, reżyseria i Collette. Niestety Midsommar już mi tak nie podszedł (śliczne zdjęcia i ponad 2h strasznej nuuuudy).

Jay & Silent Bob Reboot - Smith to jeden z moich ulubionych reżyserów, ale od czasu Zack & Miri kolejne jego filmy oglądam już raczej z sympatii do osoby Kevina (jego występy są zdecydowanie ciekawsze niż ostatnie filmy). Niestety Reboot ma dobry pomysł i kilka udanych scen, ale koniec końców trąci to strasznie myszką i oglądałem to bardziej rozczarowany niż rozbawiony. Ale może to ja? Nie mam już 20 lat i nie patrzę już na świat jak bohaterowie pierwszych filmów Smitha. Może i bym chciał (pliz, Clerks III, niech to się uda!), ale jestem świadom, że to se ne vrati.

Memento - najlepszy film Nolana imho. Upgrade do BD to dobra okazja, żeby się ponownie zanurzyć w labirynt pamięci Leonarda.

Upgrade - lubię takie skromne filmy, które okazują się być małymi perełkami zrobionymi z dużym sercem. Prosty koncept, dobra realizacja, przywiązanie do detalu i zaskakujący twist na koniec. Me like it.

[Obrazek: tyUmwmY.jpg]

RE: Pearlzfan - kolekcja BD/DVD - misfit - 07-04-2021

(07-04-2021, 12:55)pearlzfan napisał(a):  Memento - najlepszy film Nolana imho.

A co na drugim i trzecim miejscu ?
Wiesz, że w tym niemieckim wydaniu jest też wersja chronologiczna ?

RE: Pearlzfan - kolekcja BD/DVD - pearlzfan - 07-04-2021

Na drugim na pewno Dark Knight, ale trzecie to już ciężej... bo i Incepcja i Interstellar mi się podobały, ale bez jakichś większych zachwytów, Following i Insomnia były takie sobie a Tenet to imho grafomania, także postawiłbym Dunkierkę/Prestiż. Ten pierwszy nie za opowiedzenie historii o wojnie, ale imho udaną próbę przełożenia na kinematograficzne doświadczanie jej esencji - transcendentnego pożerającego człowieczeństwo procesu. Prestiż za nienachalną meta tematyczność zgrabnie ukrytą pod płaszczykiem dobrze zrobionego kina rozrywkowego.

(07-04-2021, 13:41)misfit napisał(a):  Wiesz, że w tym niemieckim wydaniu jest też wersja chronologiczna ?
yep, tej jeszcze nie oglądałem i zastanawiam się czy właśnie nie od niej zacząć przypomnienie? Smile