Filmozercy.com | Forum
Dźwięk przestrzenny - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Dźwięk przestrzenny (/watek-dzwiek-przestrzenny)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

RE: Dźwięk przestrzenny - pred895 - 11-07-2024

No to pysiu mam tak samo jak Ty i tak robię cały czas Tongue Ampli ma o wiele większą kratkę podatną na pochłanianie kurzu jak widać, więc się tam trochę nazbierało przez te 5 lat Tongue

RE: Dźwięk przestrzenny - Mefisto - 11-07-2024

Jak cały czas, skoro pisałeś, że "przecierasz". A ja mówię o odrzurzaniu, wszystkiego z kratkami włącznie - od zewnątrz Smile

A czym dokładnie "odkurzasz", bo pod ten termin można podpiąć odkurzacz mechaniczny, pronto na ścierce i inne substancje czyszczące Tongue

RE: Dźwięk przestrzenny - Mefisto - 11-07-2024

Pronto to byłoby przecieranie, które jest tylko relokacją kurzu. Odkurzaczem wciągniesz jednak większość tego, co osadza się na sprzęcie, tylko trzeba to robić regularnie.

Wyczepiłem z avr minimalnie bananową końcówkę, tak aby nie była wciśnięta do samego końca i ampli zaskoczył. Ogólnie zaczął brzdękać odcinać i odpalać fronty w momencie kiedy zacząłem bawić się tymi wtykami przy ampli. No nic zobaczymy jak to będzie dalej. Szkoda mi tego sprzętu, bo to naprawdę świetny amplituner i nigdy do tej pory mnie nie zawiódł.

RE: Dźwięk przestrzenny - pearlzfan - 11-07-2024

A takie pytanko: masz go w zamkniętej szafce rtv i używasz go nie otwierając drzwiczek? Ja podejrzewam, że przez to mój się uwalił, bo przez 2 lata używałem go i nie otwierałem szklanych drzwiczek licząc, że brak ścianki z tyłu wystarczy za wentylację. Nie wystarczył Wink
Teraz już zawsze drzwiczki otwarte i szukam szafki z lamelkami w drzwiczkach.

Od zawsze siedzi sobie tak i myślę że ma czym oddychać. Zamykanie avr i brak odpowiedniej cyrkulacji powietrza to proszenie się o kłopoty zwłaszcza, że mój model od nowości ma tendencje do grzania.

[Obrazek: MEUM2RX_t.JPG] [Obrazek: MEUM2S1_t.JPG]

RE: Dźwięk przestrzenny - Mister Tadeo - 12-07-2024

Dzięki relacji Preda z perypetii z amplitunerem już wiem jaką markę wtyków bananowych warto się zainteresować lub przynajmniej w jaki cenowy przedział celować (przy okazji punkcik reputacji przyznany za post #247). Takie połączenia to duża oszczędność czasu i mniej nerwów, jeśli odkurza się lub przenosi sprzęt, albo żeby wytrzeć półkę z kurzu.
Akurat mam w domu malowanie, które na szczęście zbliża się ku końcowi, jest już nowa komoda pod nowe komponenty kina domowego i pod zestaw stereo do słuchania muzyki.
Moje głośniki (M-Audio HRS-75 w systemie 5.1 i Magnat Quantum 673 w 2.0) mają taką średnicę gniazd, że te Predowe wtyki Poppstar nie będą pasować (mają za dużą średnicę), zaś z wyglądu niemal identyczne jak te (link) - już tak, ale wyglądają na mniej solidne. Kupiłem u siebie w sklepie elektronicznym na próbę podobny wtyk za 1,5 zł i wszedł gładko do głośników, ale jakość wykonania była słaba. Wolałbym coś solidniejszego, zamiast plastikowej osłony takie z aluminiową jak Poppstar.
Nie ściągałem zaślepek we wzmacniaczu (Pioneer A-30) i amplitunerze (Yamaha RX-V6) i nie sprawdzałem, czy te liche wtyki tam pasują, ale podejrzewam, że tam wejdą takie jak ma Pred. Choć mogę się mylić.
W sumie potrzebuję 36 wtyków: 18 do głośników, 8 do wzmacniacza i 10 do ampli.
Jakie wtyki kupić? Jakie do głośników, jakie do sprzętu AV (tutaj ważna będzie średnica)? Co polecacie?

RE: Dźwięk przestrzenny - thomasso hi-fi - 13-07-2024

(12-07-2024, 16:33)Mister Tadeo napisał(a):  Jakie wtyki kupić? Jakie do głośników, jakie do sprzętu AV (tutaj ważna będzie średnica)? Co polecacie?
Jeśli cena "nie zabija" 45zł/8szt polecam (powinny być też na allegro):
https://nautilus2.pl/bananowe/26185-nakamichi-wtyk-bananowy-hq-komplet-8szt.html?_gl=1*qwy90f*_up*MQ..&gclid=CjwKCAjwqMO0BhA8EiwAFTLgIOP-gsT56pSci-IPjA69iqWC3JiMS3A6EGYbZ13Cu9vwJVwXCBlzxxoCxjAQAvD_BwE

PS. Moim zdaniem masz najlepszy amplituner w swojej klasie (do ok. 3tys). Yamaha to dynamika, idealna do kina; no i świetny MusicCast.

RE: Dźwięk przestrzenny - djgromo - 13-07-2024

Od siebie dodam, że też używam wtyków Nakamichi po obu stronach (AVR - głośniki) i są wykonane dobrej jakości. Łatwo je się przykręca do przewodów głośnikowych, u siebie mam przewody 2,5 mm^2.