![]() |
|
Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD (/watek-screenshoty-porownania-obrazu-4k-uhd-blu-ray-dvd) |
RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 05-11-2025 Dodane: Florida Project, The (2017) Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (Second Sight) vs amerykańskie BD z 2018 roku (Lionsgate). HDR. Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (Second Sight) vs amerykańskie BD z 2018 roku (Lionsgate). One Flew Over the Cuckoo's Nest / Lot nad kukułczym gniazdem (1975) UHD-BD z 2025 roku vs BD z 2008 roku (Warner). Outland / Odległy ląd (1981) UHD-BD z 2025 roku (Arrow Video) vs BD z 2012 roku (Warner). HDR. UHD-BD z 2025 roku (Arrow Video) vs BD z 2012 roku (Warner). Red Planet / Czerwona planeta (2000) UHD-BD z 2025 roku (Arrow Video) vs BD z 2012 roku (Warner). Return of the Living Dead, The / Powrót żywych trupów (1985) Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (Arrow Video) vs amerykańskie UHD-BD z 2022 roku (Shout Factory). Screeny wykonał asacmurr z forum.blu-ray.com. Weapons / Zniknięcia (2025) UHD-BD vs BD (Warner). HDR. UHD-BD vs BD (Warner). Lot nad kukułczym gniazdem (i Czerwona planeta) nie moje screeny, jak dostanę płytę od Galapagos to podmienię na swoje - wygląda na to, że nie trzeba anulować pre-orderów...
RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - kłapouchy - 18-11-2025 Nosferatu the Vampyre 4K : Shout Factory vs BFI RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Fitzer - 03-12-2025 Wie ktoś czy są istotne różnice w obrazie pomiędzy Łowcą Jeleni z US, a UK? RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mefisto - 03-12-2025 Jarhead RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 04-12-2025 Dodane: A History of Violence / Historia przemocy (2005) Amerykańskie UHD-BD i BD (Criterion) vs niemieckie BD z 2013 roku (Warner). HDR. Amerykańskie UHD-BD i BD (Criterion) vs niemieckie BD z 2013 roku (Warner). Arrival / Nowy początek (2006) UHD-BD V1 vs UHD-BD V2 vs BD (Sony Pictures). HDR. UHD-BD V1 vs UHD-BD V2 vs BD (Sony Pictures). Barry Lyndon (1975) HDR. Amerykańskie UHD-BD (Criterion) vs włoskie UHD-BD (Warner) vs amerykańskie BD z 2017 roku (Criterion) vs włoskie BD (Warner). Heatmapy Criterion vs Warner. Breakfast Club, The / Klub winowajców (1985) Amerykańskie UHD-BD (Criterion) vs włoskie BD z 2015 roku (Universal). HDR. Amerykańskie UHD-BD (Criterion) vs włoskie BD z 2015 roku (Universal). Caught Stealing / Złodziej z przypadku (2025) UHD-BD vs BD (Sony Pictures). HDR. UHD-BD vs BD (Sony Pictures). Central Station / Central do Brasil / Dworzec nadziei (1998) Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (Curzon) vs francuskie BD z 2018 roku (Blaqout). Edward Scissorhands / Edward Nożycoręki (1990) UHD-BD (Disney) vs BD z 2015 roku (Fox). HDR. UHD-BD (Disney) vs BD z 2015 roku (Fox). House with Laughing Windows, The / La casa dalle finestre che ridono / Dom śmiejących się okien (1976) Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (Arrow Video) vs francuskie UHD-BD z 2024 roku (Le chat qui fume). Screeny wykonał asacmurr z forum.blu-ray.com. Last Man Standing / Ostatni sprawiedliwy (1996) Amerykańskie BD z 2023 roku (Shout Factory) vs BD z 2010 roku (Warner). Murder on the Orient Express / Morderstwo w Orient Expressie (1974) Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (Studio Canal) vs amerykańskie UHD-BD z 2024 roku (Kino Lorber) One Flew Over the Cuckoo's Nest / Lot nad kukułczym gniazdem (1975) UHD-BD vs BD z 2010 roku (Warner). HDR. UHD-BD vs BD z 2010 roku (Warner). Pride & Prejudice / Duma i uprzedzenie (2005) Amerykańskie UHD-BD vs BD z 2010 roku (Universal). Spotlight (2015) Amerykańskie UHD-BD (Shout Factory) vs BD z 2016 roku (Universal). Ugetsu monogatari / Opowieści księżycowe (1953) UHD-BD z 2025 roku (Criterion) vs amerykańkie BD z 2017 roku (Criterion) vs brytyjskie BD z 2012 roku (Eureka). Edward Nożycoręki - w niektórych scenach jest słabizna obrazowa na UHD i zapewne zupełnym przypadkiem ma miejsce gdy bitrate spada do kilku Mbps: ![]() Klub winowajców - fajny remaster, ale ponownie u Criteriona kłania się kodowanie w jasnych obszarach obrazu. Tym razem chodzi głównie o "światełka", bo scen z niebem w całym filmie jest tylko kilka. Piszę o tym co widzę w ruchu, na statycznych screenach raczej tego nie zobaczycie. Morderstwo w Orient Expressie - dobra przypominajka dlaczego mam tylko dwa Kino Lorbery i nie zamierzam zmieniać tego stanu rzeczy...
RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - HAL 9000 - 04-12-2025 Oglądałem Edwarda całkiem niedawno (polskie wydanie UHD) i u mnie było bezproblemowo. Szału nie ma i nic nie urywa, ale nie musiałem przymykać oczu - film jest specyficzny i raczej nie ma tam takich trudnych, wymagających miejsc, gdzie mogłoby się coś posypać (nic takiego nie zauważyłem). Na obrazkach widać, że czasem jest spora poprawa względem BD, a niekiedy żadna. Gdybym miał BD, to może bym się zastanawiał. W każdym razie kupiłbym jeszcze raz UHD - w ramach wspierania polskiej dystrybucji, oczywiście
RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - adi90a - 04-12-2025 (04-12-2025, 15:50)misfit napisał(a): Pride & Prejudice / Duma i uprzedzenie (2005)Na moje niewprawne oko wygląda jakby użyto tego samego mastera 2K (skaza kliszy na jednej z twarzy na zrzucie 5), trochę podkręcono czerwony oraz przepalono gdzie się dało (rękaw na zrzucie 5). A parę dni temu zastanawiając się co bym chciał obejrzeć na UHD pomyślałem właśnie o tym filmie. RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 04-12-2025 Nie zwracaj uwagi na te przepalenia obrazu, jest to efekt konwersji do SDR - nie moje screeny, ale pewnie pochodzą od tego samego gościa co od tych pierwszych kontrowersyjnych screenów z Barry Lyndona. Ale tak - ewidentnie jest to upscal z 2K, podobnie jak Spotlight. Też spodziewałem się czegoś lepszego. HAL - co ja ci mogę napisać... Kiedyś przesiądziesz się na większy TV to może wtedy dostrzeżesz ewidentne problemy z kodowaniem u Edwarda czy np. Wujaszka Bucka Ale tak jak pisałem, dotyczy to niektórych scen, a nie całości filmu i z tego powodu mimo wszystko kiedyś pewnie zrobię przesiadkę na UHD, bo w ponad 90% filmu jest jednak poprawa względem posiadanego przeze mnie BD.Dodam jeszcze, że problemów z chromą zwykle nie widzę, ale tutaj u Edwarda zdarza się taki poziom spierdolenia, że nawet w ruchu wielokrotnie zwróciłem na to uwagę podczas seansu. RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mefisto - 04-12-2025 (04-12-2025, 17:48)adi90a napisał(a): Na moje niewprawne oko wygląda jakby użyto tego samego mastera 2K Bo to upscale. Last Man Standing szkoda, że nie uhatka. RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - HAL 9000 - 04-12-2025 (04-12-2025, 18:03)misfit napisał(a): Kiedyś przesiądziesz się na większy TV to może wtedy dostrzeżesz ewidentne problemy z kodowaniem A może kiedyś wrócę do projektora i wtedy nawet "Uwierz w ducha" będzie bezproblemowe, kto wie Nawiasem mówiąc widziałem u kolegi na koreańskim TV fragment filmu, scena w kosmosie, i "fajnie" było widać siatkę matrycy albo strefy podświetlania, nie wiem co to było, ale miało kształt kratownicy
|