Filmozercy.com | Forum
Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD (/watek-screenshoty-porownania-obrazu-4k-uhd-blu-ray-dvd)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 05-11-2025

Dodane:

Florida Project, The (2017)
Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (Second Sight) vs amerykańskie BD z 2018 roku (Lionsgate).
HDR. Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (Second Sight) vs amerykańskie BD z 2018 roku (Lionsgate).

One Flew Over the Cuckoo's Nest / Lot nad kukułczym gniazdem (1975)
UHD-BD z 2025 roku vs BD z 2008 roku (Warner).

Outland / Odległy ląd (1981)
UHD-BD z 2025 roku (Arrow Video) vs BD z 2012 roku (Warner).
HDR. UHD-BD z 2025 roku (Arrow Video) vs BD z 2012 roku (Warner).

Red Planet / Czerwona planeta (2000)
UHD-BD z 2025 roku (Arrow Video) vs BD z 2012 roku (Warner).

Return of the Living Dead, The / Powrót żywych trupów (1985)
Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (Arrow Video) vs amerykańskie UHD-BD z 2022 roku (Shout Factory). Screeny wykonał asacmurr z forum.blu-ray.com.

Weapons / Zniknięcia (2025)
UHD-BD vs BD (Warner).
HDR. UHD-BD vs BD (Warner).

Lot nad kukułczym gniazdem (i Czerwona planeta) nie moje screeny, jak dostanę płytę od Galapagos to podmienię na swoje - wygląda na to, że nie trzeba anulować pre-orderów... Smile

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - kłapouchy - 18-11-2025

Nosferatu the Vampyre 4K : Shout Factory vs BFI

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Fitzer - 03-12-2025

Wie ktoś czy są istotne różnice w obrazie pomiędzy Łowcą Jeleni z US, a UK?

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mefisto - 03-12-2025

Jarhead

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 04-12-2025

Dodane:

A History of Violence / Historia przemocy (2005)
Amerykańskie UHD-BD i BD (Criterion) vs niemieckie BD z 2013 roku (Warner).
HDR. Amerykańskie UHD-BD i BD (Criterion) vs niemieckie BD z 2013 roku (Warner).

Arrival / Nowy początek (2006)
UHD-BD V1 vs UHD-BD V2 vs BD (Sony Pictures).
HDR. UHD-BD V1 vs UHD-BD V2 vs BD (Sony Pictures).

Barry Lyndon (1975)
HDR. Amerykańskie UHD-BD (Criterion) vs włoskie UHD-BD (Warner) vs amerykańskie BD z 2017 roku (Criterion) vs włoskie BD (Warner).
Heatmapy Criterion vs Warner.

Breakfast Club, The / Klub winowajców (1985)
Amerykańskie UHD-BD (Criterion) vs włoskie BD z 2015 roku (Universal).
HDR. Amerykańskie UHD-BD (Criterion) vs włoskie BD z 2015 roku (Universal).

Caught Stealing / Złodziej z przypadku (2025)
UHD-BD vs BD (Sony Pictures).
HDR. UHD-BD vs BD (Sony Pictures).

Central Station / Central do Brasil / Dworzec nadziei (1998)
Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (Curzon) vs francuskie BD z 2018 roku (Blaqout).

Edward Scissorhands / Edward Nożycoręki (1990)
UHD-BD (Disney) vs BD z 2015 roku (Fox).
HDR. UHD-BD (Disney) vs BD z 2015 roku (Fox).

House with Laughing Windows, The / La casa dalle finestre che ridono / Dom śmiejących się okien (1976)
Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (Arrow Video) vs francuskie UHD-BD z 2024 roku (Le chat qui fume). Screeny wykonał asacmurr z forum.blu-ray.com.

Last Man Standing / Ostatni sprawiedliwy (1996)
Amerykańskie BD z 2023 roku (Shout Factory) vs BD z 2010 roku (Warner).

Murder on the Orient Express / Morderstwo w Orient Expressie (1974)
Brytyjskie UHD-BD z 2025 roku (Studio Canal) vs amerykańskie UHD-BD z 2024 roku (Kino Lorber)

One Flew Over the Cuckoo's Nest / Lot nad kukułczym gniazdem (1975)
UHD-BD vs BD z 2010 roku (Warner).
HDR. UHD-BD vs BD z 2010 roku (Warner).

Pride & Prejudice / Duma i uprzedzenie (2005)
Amerykańskie UHD-BD vs BD z 2010 roku (Universal).

Spotlight (2015)
Amerykańskie UHD-BD (Shout Factory) vs BD z 2016 roku (Universal).

Ugetsu monogatari / Opowieści księżycowe (1953)
UHD-BD z 2025 roku (Criterion) vs amerykańkie BD z 2017 roku (Criterion) vs brytyjskie BD z 2012 roku (Eureka).

Edward Nożycoręki - w niektórych scenach jest słabizna obrazowa na UHD i zapewne zupełnym przypadkiem ma miejsce gdy bitrate spada do kilku Mbps:

[Obrazek: 9tcxCpBl.png]

Klub winowajców - fajny remaster, ale ponownie u Criteriona kłania się kodowanie w jasnych obszarach obrazu. Tym razem chodzi głównie o "światełka", bo scen z niebem w całym filmie jest tylko kilka. Piszę o tym co widzę w ruchu, na statycznych screenach raczej tego nie zobaczycie.

Morderstwo w Orient Expressie - dobra przypominajka dlaczego mam tylko dwa Kino Lorbery i nie zamierzam zmieniać tego stanu rzeczy... Wink

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - HAL 9000 - 04-12-2025

Oglądałem Edwarda całkiem niedawno (polskie wydanie UHD) i u mnie było bezproblemowo. Szału nie ma i nic nie urywa, ale nie musiałem przymykać oczu - film jest specyficzny i raczej nie ma tam takich trudnych, wymagających miejsc, gdzie mogłoby się coś posypać (nic takiego nie zauważyłem).

Na obrazkach widać, że czasem jest spora poprawa względem BD, a niekiedy żadna.
Gdybym miał BD, to może bym się zastanawiał. W każdym razie kupiłbym jeszcze raz UHD - w ramach wspierania polskiej dystrybucji, oczywiście  Tongue

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - adi90a - 04-12-2025

(04-12-2025, 15:50)misfit napisał(a):  Pride & Prejudice / Duma i uprzedzenie (2005)
Amerykańskie UHD-BD vs BD z 2010 roku (Universal).
Na moje niewprawne oko wygląda jakby użyto tego samego mastera 2K (skaza kliszy na jednej z twarzy na zrzucie 5), trochę podkręcono czerwony oraz przepalono gdzie się dało (rękaw na zrzucie 5). A parę dni temu zastanawiając się co bym chciał obejrzeć na UHD pomyślałem właśnie o tym filmie.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - misfit - 04-12-2025

Nie zwracaj uwagi na te przepalenia obrazu, jest to efekt konwersji do SDR - nie moje screeny, ale pewnie pochodzą od tego samego gościa co od tych pierwszych kontrowersyjnych screenów z Barry Lyndona. Ale tak - ewidentnie jest to upscal z 2K, podobnie jak Spotlight. Też spodziewałem się czegoś lepszego.

HAL - co ja ci mogę napisać... Kiedyś przesiądziesz się na większy TV to może wtedy dostrzeżesz ewidentne problemy z kodowaniem u Edwarda czy np. Wujaszka Bucka Smile Ale tak jak pisałem, dotyczy to niektórych scen, a nie całości filmu i z tego powodu mimo wszystko kiedyś pewnie zrobię przesiadkę na UHD, bo w ponad 90% filmu jest jednak poprawa względem posiadanego przeze mnie BD.
Dodam jeszcze, że problemów z chromą zwykle nie widzę, ale tutaj u Edwarda zdarza się taki poziom spierdolenia, że nawet w ruchu wielokrotnie zwróciłem na to uwagę podczas seansu.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - Mefisto - 04-12-2025

(04-12-2025, 17:48)adi90a napisał(a):  Na moje niewprawne oko wygląda jakby użyto tego samego mastera 2K

Bo to upscale.

Last Man Standing szkoda, że nie uhatka.

RE: Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD - HAL 9000 - 04-12-2025

(04-12-2025, 18:03)misfit napisał(a):  Kiedyś przesiądziesz się na większy TV to może wtedy dostrzeżesz ewidentne problemy z kodowaniem

A może kiedyś wrócę do projektora i wtedy nawet "Uwierz w ducha" będzie bezproblemowe, kto wie  Tongue

Nawiasem mówiąc widziałem u kolegi na koreańskim TV fragment filmu, scena w kosmosie, i "fajnie" było widać siatkę matrycy albo strefy podświetlania, nie wiem co to było, ale miało kształt kratownicy Big Grin