![]() |
|
Półeczki Jubego - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: Półeczki Jubego (/watek-poleczki-jubego) |
RE: Półeczki Jubego - Juby - 12-07-2023 (11-07-2023, 22:06)Gieferg napisał(a): O, Szczęki 2, skąd/za ile? @sydney33 wystawił je w departamencie sprzedaży - za piętnastaka (z wysyłką olx zapłaciłem 22 zł z groszami). Obraz w porządeczku, choć nawet bez porównywania widać, że nie oczyścili taśmy tak dokładnie, jak przy remasterze 4K. No ale, do tej pory miałem tylko DVD z Claudii (4:3), więc jak zobaczyłem okazję brałem bez zastanowienia. Nie wracam już do tego filmu tak często, jak w dzieciństwie i zdecydowanie rzadziej niż do oryginału, ale jednak darzę go sporym sentymentem i kilka scen bardzo lubię. Avatary ze sklepu gandalf, bo było najtaniej wchodząc przez filmoskop. RE: Półeczki Jubego - Gieferg - 12-07-2023 No za tyle to bym też wziął, mam DVD (ale normalne, 2.35:1) ale też wracam do tego raczej sporadycznie. RE: Półeczki Jubego - Juby - 21-01-2024 Ostatnio wszyscy na forum się czymś chwalą, więc i ja wrzucę co tam się pojawiło na moich półkach w ciągu ostatnich sześciu miesięcy. ![]() ![]() Wszystko powyższe to przesiadka z DVD, które nie wyglądało już zbyt dobrze na 55-calowym ekranie. W przypadku Blade Runnera od razu zakup UHD. Przy Władcy postawiłem na wersje kinowe, które preferuję i ze starą kolorystyką, do której jestem przyzwyczajony. Celowałem w pierwsze wydanie (z grubym slipem otwieranym z boku i bez niebieskiego paska na górze), ale się nie udało, więc mam pierwsze wznowienie z odblaskowym slipcoverem. ![]() Po nadrobieniu Władcy Pierścieni uznałem, że oryginalną trylogię Gwiezdnych wojen tym bardziej - choć od lat oglądam ją wyłącznie w wersji Despecialized Edition - muszę postawić na półce. Szukałem, szukałem i nie znalazłem bardziej satysfakcjonującego mnie wydania (od strony opakowania, menu, materiałów dodatkowych, itd.) od pierwszego pakietu DVD z 2004 roku. Szkoda tylko, że na płytach wersje filmów po kolejnych poprawkach Lucasa, a nie prawdziwe Special Edition z 1997, których jestem fanem. ![]() Powyżej różności. Za garść dolarów w wydaniu niemieckim, którego z kilku powodów chyba się jednak pozbędę, o czym już pisałem. Koszmar z ulicy Wiązów otrzymany w prezencie. Obcy to wydanie francuskie na UHD, ale jako że wydania 4K mają tak paskudną okładkę (wszystkie!) od razu podmieniłem ją na polską z wydania Blu-ray. Nie tylko o wiele bardziej pasuje do filmu, ale też nie odstaje od reszty serii na półce... ![]() ... choć niedługo później Mierzwiak podarował mi takiego slipa i nie ma to już większego znaczenia ![]() ![]() Blakfrajdejowa promocja dvdmax trwała tyle, co kot napłakał, więc interesujące mnie tytuły kupiłem gdzie indziej. Okładki czeskie i francuskie, ale za to taniej. ![]() Prezenty od ![]() A tu spożytkowanie gotówki otrzymanej od innych mikołajków (serię uważam za kompletną! do części pierwszej na UHD trafiła płyta Blu-ray z polskiego wydania oraz kopia zapasowa zrobiona z wersji 3D z dodanymi kilkoma polskimi ścieżkami językowymi): ![]() Po świątecznej powtórce Szklanej pułapki uznałem, że choć piękny remaster dwójki jest dostępny na D+, ją również chcę mieć na półce. Tak, jak w przypadku Parku Jurajskiego, serię uważam za kompletną (części 1-3). ![]() Przyczajony tygrys, ukryty smok to prezent od Mierzwiaka (nie widziałem tego filmu jakieś 18 lat, nie mogę się doczekać powtórki) - wydanie z niesprawną płytą 4K, ale z Blu-ray z polskim lektorem i napisami, które śmiga bez zarzutu. A skoro już wspomniałem mojego kolegę po fachu to kupiłem od niego jeszcze solidną dawkę Arnolda Schwarzeneggera ![]() ![]() Last Action Hero z full-PL. Total Recall to dwie płyty Blu-ray z wydania UHD (film + dodatki) niestety bez PL, ale klasyk z niego na tyle zajebisty, że prędzej czy później musiał pojawić się w "kolekcji". W kwestii podsumowania: w 2023 kupiłem, bądź dostałem w prezencie 19 wydań BD/UHD (+1: SW na DVD), łącznie 25 filmów (w tym 7 upgrade'ów). Stabilnie, bo z tego co zanotowałem w swoim filmoskopie w 2022 na mojej półce pojawiło się 18 nowych wydań (38 filmów), a rok wcześniej 23 wydania (30 filmów). RE: Półeczki Jubego - Gieferg - 21-01-2024 Wszystko spoko, ale z uwagi na brak scen z Sarumanem i wysłannikiem Saurona pod bramą Mordoru, kinowy Powrót Króla to dla mnie zawsze będzie produkt wybrakowany
RE: Półeczki Jubego - Juby - 22-01-2024 Nie wykluczam w przyszłości dodania do kolekcji wersji rozszerzonych. RE: Półeczki Jubego - Juby - 23-03-2024 Sentymentalny zakup pakietu, którego kupiłem w drugiej połowie 2003 roku, a którego głupio zniszczyłem niedługo później. Nie mam na czym odtworzyć tych wersji, ale uznałem, że będzie z tego to fajna pamiątka (szczególnie, że na VHS ostał mi się również T3). ![]() A tu pozostałe zdobycze filmowe z ostatnich dwóch miesięcy: ![]()
RE: Półeczki Jubego - Juby - 14-04-2024 Sentymentalnych zakupów ciąg dalszy (czy mój wątek to od teraz "ostatni bastion VHS"? )
RE: Półeczki Jubego - Juby - 27-12-2024 Znalezione pod choinką: ![]() Dla mnie był to skromniutki rok. Nie licząc sentymentalnych zakupów (bądź prezentów) kilku kaset VHS i trzech DVD, na regale stanęło 11 wydań Blu-ray/UHD (13 filmów), w tym 1 upgrade do 4K (Jurassic Park). Od czerwca nie kupiłem żadnego filmu! Mam już prawie wszystko, co chciałem mieć, a czego nie mam, albo od jakiegoś czasu trudno dostać w wydaniu, które mnie interesuje i w cenie jaką byłbym gotów za nie zapłacić, albo te tytuły nie mają wersji PL, a postanowiłem sobie że skoro już mam płacić za film to chcę takową posiadać (rzadko robię wyjątki). Poza tym, zawziąłem się aby do końca roku wyczyścić swoją listę "chcę obejrzeć" z filmwebu i dużo oglądałem z innych źródeł (kino, streaming, net), a zbieranie płyt zeszło na boczny tor. Może w przyszłym roku - gdy już zakończę swoje poprzednie postanowienia - zawezmę się i nadrobię braki w kolekcji. RE: Półeczki Jubego - Gieferg - 27-12-2024 Cytat:Od czerwca nie kupiłem żadnego filmu! U mnie podobnie. Miałem przerwę w kupowaniu od kwietnia do listopada (kiedy kupiłem The Abyss), a w najbliższym czasie jesli coś kupię to chyba tylko jakieś upgrade'y DVD->BD/BD->4K jeśli czegoś z ulubionych filmów nie będzie się dało sensownie oglądać na nowym TV. Pod choinką zero filmów bo nie miałem nawet żadnych pomysłów co bym mógł wpisac na tegoroczny wishlist. RE: Półeczki Jubego - Dusia - 06-05-2025 Juby Ty masz jakieś problem , kompleksy ¿ czegoś Ci brakuje¿. Jeżeli chcesz mogę dać Ci w prezencie tego Terminatora Przyczepiłeś się i starasz się być zabawny Możemy o tym porozmawiać, wspólnie rozwiążemy problem , obiecuję ,że po za forum nic nie wyjdzie.
|