![]() |
|
Blu-ray vs DVD - dyskusja - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Blu-ray vs DVD - dyskusja (/watek-blu-ray-vs-dvd-dyskusja) |
RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Wolfman - 02-02-2017 (02-02-2017, 11:03)Sokal napisał(a): Jakby cena nośnika, odbiornika i odtwarzacza była identyczna Jaka różnica jest cenowa między standardowym odtwarzaczem takim, a takim?50 - 60 zł
RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Mierzwiak - 02-02-2017 Co tu się wyprawia?
RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Sokal - 02-02-2017 (02-02-2017, 14:16)wolfman napisał(a):Nie wyjmuj części zdania z kontekstu.(02-02-2017, 11:03)Sokal napisał(a): Jakby cena nośnika, odbiornika i odtwarzacza była identyczna RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Wolfman - 02-02-2017 (02-02-2017, 16:11)Sokal napisał(a): Nie wyjmuj części zdania z kontekstu.To nie tyczyło się Ciebie, ale to już bez znaczenia. RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Nfsfan83 - 18-03-2018 Zgadzam się, z opiniami, że każdy kupuje to co mu wystarczy mi styka DVD i oglądam na 40 calach z 2,5 m. Odległość ekranu od oczu naprawdę ma znaczenie, pytanie najważniejsze kupujemy tv aby mieć dobry obraz czy pokazać się przed innymi wolę mieć osobiście mniejszy rozmiar niż ogromy tv na całą ścianę.Dvd też ma przewagę, w tym przypadku gdzie nowe wydanie na BD ma zmienna kolorystykę obrazu. Przykład Aliens 1986 teraz zrobili zombie zielono-niebieską wersję (odcień skóry najbardziej rzucaja się w oczy) - zrobię kiedyś porównanie w temacie o Aliens. Tak samo Blade Runner, czy Terminator 2. RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Gieferg - 18-03-2018 Cytat: zrobię kiedyś porównanie w temacie o Aliens. Zbyteczne. Wszyscy tu doskonale wiedzą, na czym polega różnica. Pomijając kolorystykę (którą można naprostować nawet ustawieniami TV* - to samo z Blade Runnerem i Terminatorem), Aliens na DVD to istny koszmar pod względem jakości obrazu, podczas gdy Blu-ray wygląda świetnie. I jeszcze jedno: Żeby twierdzić, że się woli DVD od Blu-ray wypadałoby najpierw jednak obejrzeć kilka filmów na blu-ray. * przykład (nagranie z kamery nie uwidoczni co prawda tych bardziej subtelnych różnic między poszczególnymi trybami, ale przy tych skrajnych kolorystycznie trybach widać różnicę). W praktyce można bez większego trudu sprawić, żeby Blade Runner czy Terminator na Blu-ray był "niebieski". RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Grześ58 - 18-03-2018 Zgadzam się z przedmówcą, najpierw trzeba kilka filmów obejrzeć. Już parę razy w życiu usłyszałem, że kupowanie blu-ray jest bez sensu, bo lepiej ściągnąć sobie torrenta i zobaczyć w takiej samej jakości na 15,6 calowym ekranie laptopa. Za każdym razem słyszałem to z ust osób, które nigdy nawet nie trzymały pudełka z płytką BD w rękach. Raz nawet usłyszałem, że nie ma różnicy w dźwięku pomiędzy płytą BD a filmem wrzuconym na cda Dlatego zawsze mówię, że jeśli ktoś chce w ogóle rozpoczynać dyskusję na temat porównania BD z czymś innym to najpierw niech parę takich filmów obejrzy, choćby na 40 calowym ekranie o którym wspomniałeś w jednym ze swoich postów
RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Mierzwiak - 18-03-2018 (18-03-2018, 13:59)Nfsfan83 napisał(a): pytanie najważniejsze kupujemy tv aby mieć dobry obraz czy pokazać się przed innymiOglądasz DVD na 40 calach. O jakim dobrym obrazie piszesz? RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Nfsfan83 - 18-03-2018 #Gieferg no zrobiłeś to fajnie, i kolory już bardziej zjadliwe, w moim tv to pewnie nie tak łatwo a przynajmniej bym musiał się w posiedzieć nad tym. Ale chyba też nie oto chodzi aby każdy film ustawiać kolory itp. Reżyserowi wpadło do główki zmienić kolorystykę ok, ale zostaw Pan oryginalną na dodatkowej płycie. #Mierzwiak z tym "pytanie najważniejsze kupujemy tv aby mieć dobry obraz czy pokazać się przed innymi" chodziło mi, że ktoś kupuje 60 cali aby pokazać się przed sąsiadami a potem puszcza z 2m film na dvd to wiadomo, że jakość będzie gorsza niż BD. RE: Blu-ray vs DVD - dyskusja - Gieferg - 18-03-2018 Nie sądzę, żebyś miał na tym forum do czynienia z pajacami, którzy kupują 60 cali, żeby się pokazać przed sąsiadami, po czym puszczają na tym DVD. Znam takiego jednego - kupił nowy TV, odpalił na nim jeszcze analogowe ESKA TV i jarał się "jakością", myślałem, że spadnę z krzesła XD Inna sprawa, że z 2-2,5 m to i na 32 calach jakość Blu-ray miażdży DVD i nie trzeba się specjalnie przyglądać. Cytat: Ale chyba też nie oto chodzi aby każdy film ustawiać kolory itp. Mam w TV 6 trybów, JEDEN z nich jest ustawiony tak, że robi porządek z Terminatorem, Blade Runnerem, Aliens i każdym innym zazielenionym filmem. Mam ochotę obejrzeć bardziej na niebiesko, to przełączam i gitara. Od lat nie robiłem większych zmian w tych ustawieniach, a i tak 95% filmów oglądam na podstawowym trybie. Cytat: Reżyserowi wpadło do główki zmienić kolorystykę ok, ale zostaw Pan oryginalną na dodatkowej płycie. W przypadku Blade Runnera są przecież dostępne na Blu-ray (choć chyba bez wersji PL), wersje kinowa i reżyserska w oryginalnej kolorystyce. Terminator 2 też jest dostępny na Blu (w tym również polskim wydaniu) w tej starej wersji kolorystycznej (paskudnej, swoją drogą). |