![]() |
|
Wes Anderson - Dzieła wszystkie - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +---- Dział: Reżyserzy (https://forum.filmozercy.com/dzial-rezyserzy) +---- Wątek: Wes Anderson - Dzieła wszystkie (/watek-wes-anderson-dziela-wszystkie) |
RE: Wes Anderson - Dzieła wszystkie - misfit - 07-03-2023 Na co dzień posługuję się angielskimi/oryginalnymi tytułami, a polskie zwykle piszę z pamięci i czasami wychodzą takie kwiatki jak powyżej ![]() No cóż, nauczka na przyszłość aby pozostać przy tych angielskich... RE: Wes Anderson - Dzieła wszystkie - slavekg - 07-03-2023 Chyba lepiej poczekać na Criteriona. RE: Wes Anderson - Dzieła wszystkie - misfit - 07-03-2023 Na razie to spekulacje czy, a jeśli tak to kiedy French Dispatch pojawi się od Criteriona. Jeśli wyjdzie to jednak nie spodziewałbym się tego w tym, ani w przyszłym roku. RE: Wes Anderson - Dzieła wszystkie - slavekg - 08-03-2023 Pewnie tak - szybko tego wydania nie będzie. Ale nie mam z tym najmniejszego problemu. Nie jest tak, że muszę ten film (lub jakikolwiek inny) mieć już, natychmiast, bo żyć bez niego nie mogę. Wolę zaczekać na porządne wydanie, niż zadowolić się średniakiem. A czy Criterion go wyda? Wydaje wszystkie filmy Andersona, bez względu na to, kto ma do niego prawa, tak więc w tym przypadku dziwne, gdyby miało być inaczej. RE: Wes Anderson - Dzieła wszystkie - misfit - 08-03-2023 (08-03-2023, 14:04)slavekg napisał(a): Wolę zaczekać na porządne wydanie, niż zadowolić się średniakiem. Z tym porządnym wydaniem może być problem, ale zależy w co celujesz: - Jeśli w BD, to ogólnie kompresja obrazu nie należy do najmocniejszych stron Criteriona na tym nośniku, skromnie powiedziawszy. Z drugiej strony nie mam nic do zarzucenia wydaniu The French Dispatch od Disneya pod tym względem, oczywiście jak na Blu-ray'owe standardy. - Jeśli w UHD = tylko USA = meksykańska tłocznia = duże prawdopodobieństwo trafienia na porysowane płyty. Chyba, że za te X lat coś się poprawi w tym względzie... (08-03-2023, 14:04)slavekg napisał(a): A czy Criterion go wyda? Wydaje wszystkie filmy Andersona, bez względu na to, kto ma do niego prawa, tak więc w tym przypadku dziwne, gdyby miało być inaczej. Isle of Dogs (jeszcze) nie ma. W lipcu stuknie 5 lat od wydania BD od Foxa. Ale może jeszcze się pojawi, bo np. pomiędzy wydaniem Grand Budapest Hotel od Foxa, a Criteriona minęło prawie 6 lat. Załóżmy więc, że z French Dispatch będzie podobny przedział czasowy, więc na wydanie od Criteriona przyjdzie nam poczekać do 2027-2028 roku. Wiele rzeczy do tego czasu może się wydarzyć, o których głośno nie chcę tutaj pisać, bo później wyjdzie, że coś wykrakałem ![]() W każdym razie ja nie chcę ryzykować i kupiłem wydańsko od Disneya w zeszłym roku, z którego ogólnie jestem zadowolony, nie licząc tego, że jest to golas bez żadnych dodatków. A jeśli kiedyś pojawi się Criterion, najlepiej w 4K i z pokaźną liczbą materiałów dodatkowych to z miłą chęcią zrobię upgrade. RE: Wes Anderson - Dzieła wszystkie - slavekg - 08-03-2023 Dobra, o "Wyspie psów" zapomniałem. Co do UHD - nie planuję sprowadzać ewentualnego amerykańskiego Criteriona, głównie ze względu na koszty i nadzieję, że prędzej czy później pojawi się brytyjska edycja. A to, co piszecie o meksykańskich tłoczniach dodatkowo mnie zniechęca. Jeśli chodzi o kompresję na BD, to nigdy tego nie porównywałem, ale chyba kompresja "Grand Budapest Hotel" i "Kochanków z Księżyca" od Criteriona nie jest gorsza niż w wydaniach od Foxa i Universalu? Jako "porządne wydanie" mam na myśli takie, które ma nie tylko sam film na płycie, ale też wartościowe/ciekawe materiały dodatkowe. I tu Criterion bije na głowę wszystkie inne wydania filmów Andersona - plus znakomity 'artwork', na który też zwracam uwagę. Jeżeli będę musiał czekać kilka lat, a w międzyczasie koniecznie będę chciał obejrzeć "Francuskiego kuriera", to poza płytą są dostępne inne możliwości. RE: Wes Anderson - Dzieła wszystkie - misfit - 08-03-2023 (08-03-2023, 18:42)slavekg napisał(a): Jeśli chodzi o kompresję na BD, to nigdy tego nie porównywałem, ale chyba kompresja "Grand Budapest Hotel" i "Kochanków z Księżyca" od Criteriona nie jest gorsza niż w wydaniach od Foxa i Universalu? Jest gorsza w przypadku Kochanków z Księżyca. Mam blisko 90 filmów na BD od Criteriona, w tym cztery filmy Wesa Andersona i niewielką część z nich określiłbym, że ma kompresję obrazu bez żadnych zastrzeżeń. Gdyby French Dispatch miało wyjść wkrótce od Criteriona to gotów byłbym się założyć, że Disney okaże się znacząco lepszy pod tym względem (np. odwzorowanie ziarna, ilość syfu w ciemnych partiach obrazu). Ale to się nie stanie, więc nie ma tematu - w międzyczasie, za te nie wiadomo ile lat, Pixelogic może poprawić się w tej kwestii, lub też Criterion może zmienić ekipę od authoringu. Czas pokaże. (08-03-2023, 18:42)slavekg napisał(a): a w międzyczasie koniecznie będę chciał obejrzeć "Francuskiego kuriera", to poza płytą są dostępne inne możliwości. Są inne możliwości, ale każda z nich stanowi kompromis obrazowo-dźwiękowy względem Blu-ray'a, włączając w to również wersję 4K z iTunes. Jednak życzę jak najkrótszego okresu oczekiwania na Criteriona. RE: Wes Anderson - Dzieła wszystkie - kulcikriu - 20-04-2023 Jutro rusza sprzedaż francuskiego wydania French dispatch Nie mogę za bardzo znaleźć informacji czy to wydanie będzie się różnić transferem od Disneya (chyba że można uznać za takowe ogólne info z bluray.com). Różnica z amerykańskim wydaniem to w sumie niemało, jakieś 60-70 zł. Z drugiej strony nie wiem czy nie będzie we francuskim wydaniu wymuszonych napisów. RE: Wes Anderson - Dzieła wszystkie - misfit - 28-05-2025 OMG ![]() Cytat:The Wes Anderson Archive: Ten Films, Twenty-Five Years https://www.criterion.com/boxsets/8208-the-wes-anderson-archive-ten-films-twenty-five-years RE: Wes Anderson - Dzieła wszystkie - Mefisto - 28-05-2025 1500 zł za 10 filmów. Chyba poczekam na obniżkę
|