Filmozercy.com | Forum
Góry - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Pozostałe (https://forum.filmozercy.com/dzial-pozostale--16)
+--- Dział: Na luzie (https://forum.filmozercy.com/dzial-na-luzie)
+--- Wątek: Góry (/watek-gory)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

RE: Góry - Daras - 17-06-2019

Kościelec z dołu wygląda bardzo groźnie, jakoś „złowieszczo”. Zatem stosunkowo łatwe podejście stanowiło dla mnie zaskoczenie.

Pochwalę się, że zawsze miałem silne nogi. W tamtych czasach dość intensywnie uprawiałem sporty i w chodzeniu po górach byłem nie do zajechania. Ba, raz jeden wymiękł przy mnie bliski kumpel i zszedł do Murowańca (późniejszy kilkukrotny mistrz Polski w dość wymagającej dyscyplinie). Postanowiłem iść dalej sam. To był ten moment kiedy zajrzałem śmierci w oczy. W następnym poście może napiszę kilka słów – ku przestrodze. Zobaczymy.

Zawsze czułem respekt przed wszelkimi drabinkami. To realny test na poziom lęku wysokości. Rozluźnisz chwyt i lecisz w czeluść. Zero asekuracji.
Dziś moja wytrzymałość jest dużo mniejsza. Nie jestem tak zręczny jak 35 lat temu, a Tatry wysokie wymagają swoistego sprytu.

Zawsze wracałem z gór odmieniony. Te wszystkie szlaki robiły dużo dobrego dla psychiki: poczucie absolutnej wolności i w ogóle. Zapewne dobrze wiesz co mam na myśli. Smile

Czy w niewielkich schroniskach ludzie nadal sypiają na podłogach? Kiedyś taki właśnie panował standard. Rolleyes

RE: Góry - Gieferg - 18-06-2019

Podobno, nie wiem, nie sypiam w schroniskach.

Cytat:Kościelec z dołu wygląda bardzo groźnie, jakoś „złowieszczo”.

Zwłaszcza z grzbietu Małego Kościelca.

RE: Góry - Daras - 23-06-2019

A gdzie macie / mieliście bazę? W Murowańcu, czy za każdym razem żeście tam "pomykali" z Kuźnic?

RE: Góry - Gieferg - 24-06-2019

Jeżdżę w Tatry na jednodniowe wypady. Na dłuższe tylko z żoną i córką, a wtedy mieszkamy w Zakopcu.

A wczorajszy atak na Bystrą skończył się na Gaborowej Przełęczy - nic nie było widać, wiało jak cholera i uznaliśmy, że nie warto. Potem jeszcze w ulewie schodziliśmy do Chochołowskiej...

RE: Góry - Daras - 24-06-2019

Znam klimat. Jakiś czas temu napisałem o Czerwonych Wierchach i mżawce / deszczu. Lipa!
Nocowałem z kumplem w schronisku. To były czasy kiedy rodacy bardzo słabo władali angielskim (tak ja obecnie). Pamiętam jak kierownik przybytku chciał być miły wobec cudzoziemców (któryś z nich obchodził urodziny) i zaśpiewał: Happy broadway to you. Smile Oj działo się, działo.

RE: Góry - Remek - 26-06-2019

Ja w tym roku uderzam w Pieniny i Gorce może z małym wypadem na Słowację

RE: Góry - Daras - 29-06-2019

(17-06-2019, 12:40)Daras napisał(a):  Widziałem „dzidzie”, które nazbyt daleko odeszły od stacji kolejki linowej. W szpilkach. Smile

Sądziłem, że wraz ze wzrostem poziomu wykształcenia narodu coś przez te 30 lat uległo zmianie. Jednak nie. Ignorantów przybywa. W TV od rana pokazują zdjęcie pewnej panny młodej, która w Dolinie Pięciu Stawów wpatruje się w odlatujący śmigłowiec TOPR. W przepięknym stroju oraz lakierkach została sama. Pantofelki i inne ciżemki okazały się niezbyt odpowiednim obuwiem dla jej oblubieńca. Kolano to staw zawiasowy. Wszelkie ruchy skrętne stanowią potencjalne ryzyko.

Happy broadway - Grażyny i Janusze! Heart

P.S.
Może ktoś namierzy to ślubne zdjęcie i je tu zamieści? Hit sezonu!

RE: Góry - Remek - 29-06-2019

(29-06-2019, 15:02)Daras napisał(a):  P.S.
Może ktoś namierzy to ślubne zdjęcie i je tu zamieści?

Proszę bardzo
[Obrazek: 85818252141201426141.jpg]
Swoją drogą bardzo wzruszające, piękna pamiątka ślubna

RE: Góry - Gieferg - 29-06-2019

Dzisiaj lajtowo - Stożek Wielki w Beskidzie Śląskim z rodzinką, ale już się szykuję na powrót w Tatry.

RE: Góry - Daras - 29-06-2019

Koniecznie wklej tu fotkę / fotki. Od lat myślę aby (prócz Tatr) wrócić do szlaków z dzieciństwa. Napisz też kilka słów o bazie noclegowej.

EDIT:
Zwracam honor parze młodej. Skorygowano pierwsze informacje i podano do wiadomości, że nowożeńcy korzystali jednak z właściwego obuwia. Zatem pech.

Wszystkiego dobrego na nowej drodze życia! Więzadła się „skleją” i będzie git. Smile