![]() |
|
Komputer do Blu-ray - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Komputer do Blu-ray (/watek-komputer-do-blu-ray) |
RE: Komputer do Blu-ray - zibiboniek1 - 05-02-2018 Ja mam Stary HTPC złożony z Intel q6600 4x2,4GHz, 2Gb ramu, GF610, dysk HDD 750Gb Blu-Ray LG BH16NS55. Wszystko stoi na kodi. Komp obrazy Blu-ray 1:1 łyka bez problemu, nawet jeśli chodzi o przewijanie. Tak naprawdę największy problem to software do odtwarzania płyt bo jest niemiłosiernie drogi (chodzi o DRM), chyba że chcesz łamać zabezpieczenia w locie to inna sprawa. RE: Komputer do Blu-ray - misfit - 05-02-2018 Jaki niemiłosiernie drogi soft do odtwarzania płyt masz na myśli ? RE: Komputer do Blu-ray - zibiboniek1 - 05-02-2018 Chociażby powerDVD 279pln za soft który ma problemy z odtwarzaniem niektórych płyt Blu-ray uważam za wygórowaną cenę. RE: Komputer do Blu-ray - misfit - 06-02-2018 Aktualnie za PowerDVD 17 Ultra to jest 150 zł, a jak zmienisz walutę na dolara kanadyjskiego to wychodzi 120 zł + ew. koszty przewalutowania. Więc nie taki znowu majątek... ![]() Z tym, że na nim nie uruchomi się napisów z pliku zewnętrznego więc podejrzewam, że dla większości osób traci to sens. Osobiście polecam darmowy makemkv + darmowy MPC-HC z rendererem madVR. Jedyny minus - brak menu, a poza tym same plusy względem PowerDVD. RE: Komputer do Blu-ray - Nie_zbieram_ale_lubie - 06-02-2018 (27-01-2018, 17:40)misfit napisał(a): Napęd wziąłbym na Twoim miejscu tzw. "UHD Friendly" np. LG BH16NS55, może kiedyś wpadną Ci w ręce płyty UHD BD i będzie jak znalazł (jest już kilka programów, które potrafią je obsłużyć, m.in. darmowy MakeMKV). Jeśli ten model, to raczej trzeba szukać w małych sklepach, tzn z leżaków magazynowych. Od przełomu roku trudno bowiem dostać, przynajmniej w moich stronach, egzemplarze z FW w wersji niższej niż 1.03, która blokuje "przyjaznosc" napędu. Wiem, bo sam polowałem na taki I się nie udało. W zasięgu ręki dostępne jedynie rev 1.03 RE: Komputer do Blu-ray - misfit - 06-02-2018 I na to jest rada ![]() https://www.myce.com/news/user-posts-method-downgrade-firmware-lg-xxxxns40-ns55-blu-ray-writers-asus-rebadges-83379/ RE: Komputer do Blu-ray - Nie_zbieram_ale_lubie - 06-02-2018 Misfit. Dzieki wielkie. Sprobuje jak tylko znajde chwilke czasu. RE: Komputer do Blu-ray - zibiboniek1 - 06-02-2018 (06-02-2018, 00:43)misfit napisał(a): Aktualnie za PowerDVD 17 Ultra to jest 150 zł, a jak zmienisz walutę na dolara kanadyjskiego to wychodzi 120 zł + ew. koszty przewalutowania. Więc nie taki znowu majątek... SmileMoże teraz jest tańszy, w każdym bądź razie chyba na konkurencyjnym forum czytałem że powerDVD ma problemy z odtwarzaniem niektórych płyt. Więc nawet 120pln to za dużo. Czekam aż złamią wszystkie zabezpieczenia DRM (marzenie to żeby zniknęły) i w końcu Kodi będzie odtwarzał płytki blu-ray tak jak odtwarza DVD. RE: Komputer do Blu-ray - Wolfman - 06-02-2018 (06-02-2018, 09:28)zibiboniek1 napisał(a): Więc nawet 120pln to za dużo.Jeśli 120 zł to dużo, to możesz kupić tzw miesięczną licencję, to niby nie jest miesięczna, ale tak po prostu działa na windzie 10. Za 6-7euro dostajesz sam plik do instalacji i plik do aktywacji do pobrania ze stronki. To jest oryginał, ale na moim systemie przestaje być aktywna licencja już po mcu- masz wtedy możliwość zwrotu (paypal tak działa). Prawdopodobnie problem znika na innych systemach niż W10. Tak czy inaczej odpaliłem ponad 400 filmów na Powerdvd 15 i nie miałem żadnego problemu. Brak menu jest czasem wkurzający, gdyż niektóre są ładnie wykonane, a nie wspomnę o serialach, które mają po 7-8 odcinków na płycie i są po układane w różnej kolejności. RE: Komputer do Blu-ray - zibiboniek1 - 06-02-2018 Ja osobiście korzystam z Ubuntu a na nim Kodi. Jeśli chce obejrzeć film blu-ray to muszę najpierw złamać zabezpieczenia, zrobić kopię 1:1 i ogień, a że nie chce mi się w to bawić to filmy oglądam z ps3, win10 mam na laptopie i to dla mnie nie jest dobry system. |