Filmozercy.com | Forum
Buduję nowy kącik KD - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Buduję nowy kącik KD (/watek-buduje-nowy-kacik-kd)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Buduję nowy kącik KD - Pablo0909 - 29-10-2018

Sokal, nie wiem skąd Ci się wzięły u mnie głośniki "projekcyjne? Smile Chyba za bardzo nie wiesz o czym piszesz. DALI ALTECO, które posiadam, to są głośniki, zrobione właśnie do DA. Można je powiesić na ścianie, można je postawić na przednich głośnikach. Ba, nawet dźwięk możesz ukierunkować, zależnie od tego, czy wiszą nad słuchaczem, czy są skierowane ku górze. Zresztą, nie mam projektora, więc nawet nie wiem do czego miałbym je użyć, chyba tylko do straszenia srok, które natrętnie skrzeczą za oknem. Smile

RE: Buduję nowy kącik KD - Nie_zbieram_ale_lubie - 29-10-2018

Sokal
Nie chcę Cię denerwować.
Najlepszy efekt jest wtedy, kiedy masz synergię dzwięku i obrazu. A tej nie ma w połączeniu z telewizorem.
Odkąd zmieniłem TV ( duzy) na ekran projektora, nie mogę niczego ogladać na TV, kinowy dzwięk KD, po prostu nie koresponduje z "małym" ekranem. Znowu przejście na UHD wymusiło oglądanie na TV. Od tego momentu, troche jakbym sie przymuszał do oglądania filmów w domu. HDR, czy zniewalajacy kontrast OLED-ow, powoduja natomiast to, ze trudno wraca sie do projekcji. Patrz na przykłady ludzi, mających przyzwoite projektory, nawet z HDR-em, migrujacych spowrotem do duzych ekranów TV. A kino domowe to duzy ekran, 65 cali, to lipa, chocby byl to OLED. Ale jesli nigdy nie miales projektora z rasowym systemem audio, to takie rozterki Cię nie dotyczą. Przynajmniej dopóki nie spróbujesz. Smile

RE: Buduję nowy kącik KD - Mr.Hankey - 29-10-2018

(29-10-2018, 15:43)Sokal napisał(a):  Czy sufitowych dać 4 czy może 2 wystarczą?
Przy Twoim układzie zdecydowanie dwa wystarcza.

RE: Buduję nowy kącik KD - Daras - 30-10-2018

(29-10-2018, 15:06)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  Daras.
Jakich pozornych?!?
Dzisiejsze mixy maja 9 niezaleznych  kanałow i obiekty.
Sorry Winetou, zatrzymałeś się gdzieś w ubiegłej dekadzie.
W powyższym poście jedynie napisałem co wydaje mi się sensownym w konkretnym pomieszczeniu i jego warunkach.
Sam używam 7+4 i jestem całym sercem za imersywnym audio, a rozwiązania overhead (typu Dolby Atmos) uważam za zbawienie dla tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na optymalne warunki  dla klasycznego ukladu   5 czy 7 kanałow.

Jakich pozornych? Nie chcę ponownie o tym pisać, a teraz nie pamiętam gdzie wrzuciłem dawnego posta. Może jutro go znajdę i zacytuję (?). Sprawa dotyczyła lokalizacji przez słuchacza większej liczby dźwięków niźli wynika to z liczby grających kolumn (podstawy stereo z lat 70 - tych).

Oczywiście, że współczesne mixy zapodają więcej niż 5 kanałów! Zostało to opisane bodajże już w pierwszej (i jedynej) polskiej książce o kinie domowym, która gości na mojej półce.

https://www.taniaksiazka.pl/hi-fi-i-kino-domowe-chrzaszcz-stanislaw-p-17242.html

Choć publikacja nie grzeszy młodością, to w innym wątku cytowałem jej fragmenty.
Krótko. Ja po prostu poniekąd zgodziłem się z Tobą pisząc o nagłośnieniu 5.1 w kontekście wielkości  pomieszczenia Sokala (wspomniałem wcześniej o przeroście formy nad treścią).

Czy się zatrzymałem w ubiegłej dekadzie? Bez jaj. Po prostu w mojej kolekcji zauważalną liczbę stanowią filmy 1.0 / 2.0 mono i 5.1. Zatem Dolby Atmos nie ma w tej sytuacji większego sensu. Chodzi wyłącznie o wyrachowanie oraz pragmatyzm.  Oczywiście co niektórzy mają prawo uznać, iż jestem zakotwiczony w minionym dziesięcioleciu. Nie mam z tym problemu, choć stosunkowo niedawno zmieniłem sprzęt audio na nowy. Jego debiut na rynku miał miejsce jakieś dwa lata temu.

Sorry Winnetou (napisałem te słowa będąc świadomy ich znaczenia). Wink

RE: Buduję nowy kącik KD - Nie_zbieram_ale_lubie - 30-10-2018

(30-10-2018, 00:40)Daras napisał(a):  Jakich pozornych? Nie chcę ponownie o tym pisać, a teraz nie pamiętam gdzie wrzuciłem dawnego posta. Może jutro go znajdę i zacytuję (?). Sprawa dotyczyła lokalizacji przez słuchacza większej liczby dźwięków niźli wynika to z liczby grających kolumn (podstawy stereo z lat 70 - tych).
To dobrze, bo pytanie bylo retoryczne. Nie widze zadnego sensu dyskutowania tego, ze system 5.1 nie jest optymaly do reprodukcji  sciezki 9.1 + obiekty. A kwestia, jak to ująłeś, "lokalizacji przez słuchacza większej liczby dźwięków niźli wynika to z liczby grających kolumn", wogóle nie należy do tego tematu.

Cytat:Sorry Winnetou (napisałem te słowa będąc świadomy ich znaczenia). Wink

OK

RE: Buduję nowy kącik KD - Sokal - 30-10-2018

(29-10-2018, 16:50)Pablo0909 napisał(a):  Sokal, nie wiem skąd Ci się wzięły u mnie głośniki "projekcyjne? Smile  Chyba za bardzo nie wiesz o czym piszesz. DALI ALTECO, które posiadam, to są głośniki, zrobione właśnie do DA. Można je powiesić na ścianie, można je postawić na przednich głośnikach. Ba, nawet dźwięk możesz ukierunkować, zależnie od tego, czy wiszą nad słuchaczem, czy są skierowane ku górze. Zresztą, nie mam projektora, więc nawet nie wiem do czego miałbym je użyć, chyba tylko do straszenia srok, które natrętnie skrzeczą za oknem. Smile

Głośniki projekcyjne czyli takie, które wysyłają dźwięk z pozycji kolumn frontowych (tak jak u Ciebie) w stronę sufitu, aby się odbił i trafił do Twojego ucha - projekcja dźwięku. Nie ma to nic wspólnego z projektorem obrazu. Jest to rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą zainstalować głośników na suficie. Jeśli można, lepiej zrobić sufitowce. Teraz się rozumiemy?

(29-10-2018, 16:55)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  Sokal
Nie chcę Cię denerwować.
Najlepszy efekt jest wtedy, kiedy masz synergię dzwięku i obrazu. A tej nie ma w połączeniu z telewizorem.
Odkąd zmieniłem TV ( duzy) na ekran projektora, nie mogę niczego ogladać na TV, kinowy dzwięk KD, po prostu nie koresponduje z "małym" ekranem. Znowu przejście na UHD wymusiło oglądanie na TV. Od tego momentu,  troche jakbym sie przymuszał  do oglądania filmów w domu. HDR, czy zniewalajacy kontrast OLED-ow, powoduja natomiast to, ze trudno wraca sie do projekcji. Patrz na przykłady ludzi, mających przyzwoite projektory, nawet z HDR-em, migrujacych spowrotem do duzych ekranów TV. A kino domowe  to duzy ekran, 65 cali,  to lipa, chocby byl to OLED. Ale jesli nigdy nie miales projektora z rasowym systemem audio, to takie rozterki Cię nie dotyczą. Przynajmniej dopóki nie spróbujesz. Smile

Wierzę, że tak jest. Jednocześnie nie planuję projektora. A jeśli twierdzisz dodatkowo, że dzięki temu będę miał mniej dylematów i rozterek w przyszłości, to tylko lepiej Wink hehe
Chociaż - być może - i przyjemność z seansów mniejsza ;P

(29-10-2018, 18:19)Mr.Hankey napisał(a):  
(29-10-2018, 15:43)Sokal napisał(a):  Czy sufitowych dać 4 czy może 2 wystarczą?
Przy Twoim układzie zdecydowanie dwa wystarcza.

I tak też będę celował Smile Dzięki Smile

(30-10-2018, 00:40)Daras napisał(a):  Krótko. Ja po prostu poniekąd zgodziłem się z Tobą pisząc o nagłośnieniu 5.1 w kontekście wielkości  pomieszczenia Sokala (wspomniałem wcześniej o przeroście formy nad treścią).

Dla uporządkowania:
Aktualnie mam 20-22 metry salonu w którym stoi 5.1 i gra IMHO zajebiście.
W nowym mieszkaniu salon będzie ciutkę większy, bo 23-25 metrów i planuję tam 5.1.2 (czyli różnica w 2 głośnikach na suficie)
Oba salony są bardzo podobnie pootwierane na kuchnię i przedpokój - z tym można powalczyć jakimiś kotarami, itp.

Różnica polega jednak na jednej zasadniczej kwestii: w "starym salonie" KD zajmuje jakieś 90-95% jego powierzchni. W nowym tylko 55-60%. Wynika ona z tego, że teraz mamy jadalnię w kuchni, więc w salonie jest tylko KD i duża kanapa. W nowym mieszkaniu stół stanie w salonie, więc KD musi się pomieścić na około 13m2. Pozostałe 10-12 metrów salonu zajmie tzw. jadalnia.

RE: Buduję nowy kącik KD - Pablo0909 - 30-10-2018

Sokal
A jeśli te głośniki "projekcyjne" (dokładnie te same) powieszę na ścianie, będę je miał przed sobą, to też będą to głośniki "projekcyjne" czy już nie? Smile

RE: Buduję nowy kącik KD - Sokal - 30-10-2018

Mniejsza o nazewnictwo Smile U Ciebie - jeśli dobrze rozumiem - działają jako "projekcyjne" Smile
Ale ogólnie się rozumiemy Smile

RE: Buduję nowy kącik KD - ifeelveryblah - 30-10-2018

A patrzyłeś takie sufitowe:
http://melodika.pl/pl/głośniki-instalacyjne

RE: Buduję nowy kącik KD - Daras - 30-10-2018

Sorry za uproszczoną formę cytowania.
Pomimo sporadycznych przypadków „niedopowiedzeń” pomiędzy mną a kolegą Nie_zbieram_ale_lubie, zgadzam się z nim prawie całkowicie. Poniżej fragmenty przemyśleń, których lepiej nie ujmie żadna księżniczka na ziarnku grochu.

Sokal napisał:
Daras, ale co mi po kalkulatorze? Przy tej odległości planowany 65" telewizor i tak w każdym kalkulatorze dostanie wskazanie, że jest za mały dla 4K. Tylko, że ja większego nie kupię. No chyba że trafię na jakąś kosmiczną promocję - w co wątpię.

Nie_zbieram_ale_lubie napisał:
IMHO nie ma sensu ładować 4 sufitowych, kiedy nie ma na nie miejsca i żadnego benefitu.
Wiesz o tym, że są TYLKO 2 kanały sufitowe, zaś reszta to "matrix" procesora i czy ich bedzie 4, 6, czy 24, to i tak niczego wiecej Ci nie dadzą. Większa ich liczba w założeniu ma slużyć rozciagnietej wzdłuż sali widowni. Gdybyś mial dodatkowe miejsce z tyłu i dodatkowa pare surroundów, to możnaby było je rozważać. W twoim przypadku to jedynie martnotrawieniu mocy, zagłuszanie surroundow i utrata precyzji.

Nie_zbieram_ale_lubie napisał:
Odkąd zmieniłem TV ( duzy) na ekran projektora, nie mogę niczego ogladać na TV, kinowy dzwięk KD, po prostu nie koresponduje z "małym" ekranem.
(...)
A kino domowe to duzy ekran, 65 cali, to lipa, chocby byl to OLED. Ale jesli nigdy nie miales projektora z rasowym systemem audio, to takie rozterki Cię nie dotyczą. Przynajmniej dopóki nie spróbujesz.

Sokal, oczywiście o kalkulatorze napisałem rozmyślnie. Przesuwając fotele w stronę ekranu (bo to nieudolnie sugerowałem) zyskałbyś z tyłu dodatkową przestrzeń np. na głośniki efektowe, o których wspomniał Nie_zbieram_ale_lubie. Zaraz zerknę jeszcze raz na Twoją mapkę.

P.S.
(29-10-2018, 15:28)wolfman napisał(a):  
(29-10-2018, 13:37)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  księżniczka na ziarnku grochu
Czyżby Daras? Big Grin
Skąd takie skojarzenie??? Poza tym, nie bądź taki ciekawy bo kociej mor… dostaniesz. Smile

EDIT:
Spojrzałem ponownie na kalkulator odległości widza od ekranu i Twoją mapkę, Sokal. Raczej jest możliwość umieszczenia za fotelami dodatkowych głośników efektowych. Niekiedy sprawdza się skierowanie ich do sufitu. Robiłem w przeszłości różne eksperymenty.