![]() |
|
Głośniki do kina domowego - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Głośniki do kina domowego (/watek-glosniki-do-kina-domowego) |
RE: Głośniki do kina domowego - LepP - 28-10-2014 Z doświadczenia używania wielu głośników z tylnych. Na początku małe creative umieszczone zaraz za głowa przy kanapie. Efekt przestrzenności rewelacyjny, przy muzyce 5.1 oczywiście słabo. Następne były Tannoy M1, później B&W 601 oba zamocowane prawie pod sufitem skierowane w dół. Niestety przestrzenność dźwięku mocno na tym zabiegu straciła. Mimo, że kolumny były bardzo wysokiej klasy. Ostatecznie grają bipolowe Monitor Audio, dużo tańsze od B&W jednak tego typu konstrukcja znacznie poprawia rozchodzenie się dźwięku. Obecnie udało się w końcu umieścić je mniej więcej na wysokości uszu co jeszcze bardziej poprawiło wrażenia. Podsumowując, do tyłu nie zalecam typowych kolumn, a przystosowane do tego celu. Takie jak poniższe. Cena często mniejsza, a efekt dużo lepszy. Oczywiście kluczowe pozostaje umiejscowienie kolumn, często lepiej z nich zrezygnować i postawić na porządne 2.1, lub 2.0 ze stereofonicznym wzmacniaczem zamiast średnio grającego w stereo amplitunera. RE: Głośniki do kina domowego - Regis - 13-11-2014 Ja niedawno stałem przed tym samym wyborem i osobiście wybrałem opcję odradzaną przez ekspertów i kupiłem 5.1 budżetowe w gotowym zestawie jak to w markecie. Znawcą dźwieku nie jestem, a do pokoju 20m2 w bloku chyba porządnych głośników i tak bym nie wykorzystał w pełni bo sąsiedzi. I muszę powiedzieć że nie żałuję, owszem dźwięk nie jest jak z drewnianych kolumn, ale do oglądania filmów na BD czy DVD jest fajnie. Nie ma porównania do głośników z TV, muzyki z CD nie słucham, a filmy poza obrazem zaczęły robić wrażenie dźwiękiem. A taka Kraina Lodu z DTS 5.1 wbija w fotel, pomimo że BD+głośniki kosztowały 1500 PLN ![]() Podkreślam, nie jestem audiofilem Głośniki - Goodfellas - 19-03-2015 Mam pytanie czy ktoś z forum posiada jamo c 95, jesli tak to co może o nich napisać? RE: Głośniki do kina domowego - SndL - 30-03-2015 Moj zestaw wyglada nastepujaco : Do tego zestaw JBL E80: Z braku miejsca glosniki tzw.bookshelf nie sa podlaczone, ale moze sie to niedlugo zmieni. Pozdrawiam
Głośniki do kina domowego - Montana - 11-04-2015 Jako ze dział zakupowy jest głownie skierowany na filmy to wstawiam link tutaj. Ciekawa oferta. Za niewielkie pieniądze mozna miec dobre głośniki. Do tego używany ampli i mozna stworzyć dobry zestaw. http://www.ibood.com/extra-pl/pl/product-specs/1234/2802/wharfedale-moviestar-dx-1hcp.html Wiadomo sa lepsze głośniki ale w tej cenie chyba nie ma lepszego zestawu 5.1 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zakup kina domowego - juko - 12-04-2016 Mam pytanko do znawców czy warto kupić ten zestaw kino domowe Samsung HTJ4550, dysponuję gotówką w kwocie do 1200zł, nie jestem bardzo wymagający, ale chciałbym, żeby to jakoś brzmiało. RE: Głośniki do kina domowego - Gieferg - 12-04-2016 Jeśli pytasz poważnie - patrz gdzie piszesz, jesli jesteś tu tylko po to, żeby coś zareklamować: żegnam. Link z ceneo do wspomnianego sprzętu. RE: Głośniki do kina domowego - Frigg - 13-04-2016 Dodam coś od siebie. Mój zestaw to: - amplituner SONY STR-DA3700ES ![]() - zestaw głośników firmy Teufel System 5 THX Select w układzie 7.1 (w tym sub) Kompletacja zestawu własna w oparciu o fora i cóż mogę powiedzieć zakupu nie żałuję, gdybym miał drugi raz wybierać to nie zawahałbym się. Ciekawe, iż tak mało pisze się u nas o firmie Teufel, a robi ona naprawdę doskonały sprzęt. RE: Głośniki do kina domowego - Wolfman - 13-04-2016 Ile to kosztowało razem? RE: Głośniki do kina domowego - Frigg - 14-04-2016 wolfman o kosztach nie ma co toczyć dyskusji. Dodam tylko, że zastaw Teufel'a udało mi się nabyć okazyjnie z uwagi na wycofywanie go z oferty i okres po Nowym Roku (dużo ofert promocyjnych u producenta). Do tego bardzo szybka realizacja zamówienia poniżej tygodnia i długi czas gwarancji co jest ewenementem. U SONY też udało mi się rabat wynegocjować, ale trzeba było powalczyć. |