Filmozercy.com | Forum
Ustawienia obrazu TV - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Ustawienia obrazu TV (/watek-ustawienia-obrazu-tv)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Ustawienia obrazu TV - pred895 - 11-11-2014

Ja obecnie katuje moją nową Toshibe 55 seria L7. Na razie jadę na trybie:
Hollywood Noc >>
Kontrast 85
Podświetlenie 30
Barwa : Naturalny
Poziom Czerni i bieli >> Niski ( na tym trybie tak bardzo nie świeci w ciemniejszych sekwencjach, no i pasy nie dają aż tak po gałach.
Jest jeszcze jedna opcja Secne + która automatycznie przyciemnia całość matrycy. Obraz jest okej, ale wtedy przez ogólne przyciemnienie tracimy trochę więcej szczegółów no i każdy film praktycznie wygląda tak samo ,jeśli chodzi o jasność i czernie Tongue. Często filmy w pełnej panoramie lepiej prezentują się od tych w formacie 2,35.1 .Wszystko zależy też od danej sekwencji i jakość transferu danego filmu. Trzeba się z tym liczyć na telewizorach o przekątnej 55 nie ma zmiłuj się... każdy mankament transferu mnożymy co najmniej razy dwa. I tak oglądając The Thing Carpentera bez Niskiego poziomu Czerni i Bieli film wydawał się mega zamglony i rozjaśniony w najciemniejszych sekwencjach. Nie dało się tego oglądać Tongue Obecnie przechodzę przez najgorszy okres tzn. przyzwyczajania się do nowego obrazu i ustawień Tongue Choruję na syndrom suchego oka , co jakiś czas muszę smarować gały, a ciągłe majstrowanie z kontrastem i podświetleniem nie odbija się łagodnie na moim samopoczuciu Tongue

RE: Ustawienia obrazu TV - frantic85 - 12-11-2014

A więc co do mojego głównego postu zaczynającego ten temat, posiadam model Samsung LE40A656A1F - LCD, mam go ok 5 lat. Nie chcę się bawić w kalibrację, ogladam w pokoju, raczej przy ciemnym oświetleniu, i raczej zależy mi na żywym obrazie i kolorach, chociaż wydaje mnie się że obraz jest troszke za ciemny, wole unikać kontrastu dynamicznego jak wiele osób podpowiada, oczy po dłuższym czasie wymiękają :/

RE: Ustawienia obrazu TV - Mierzwiak - 12-11-2014

Polecam dysk kalibracyjny, który możesz pobrać stąd:

http://www.avsforum.com/forum/139-display-calibration/948496-avs-hd-709-blu-ray-mp4-calibration.html

Jest tam sporo pierdół, ale podstawowe plansze służące do ustawiania jasności i kontrastu pozwolą ci ustawić te parametry na najlepszym poziomie. Reszta zleży od ciebie, ja jedynie odradzam wyłączenie jakiegokolwiek wyostrzania.

---

Ja tymczasem powróciłem do profilu "kino" po zobaczeniu, jak paskudnie kolorystycznie w trybie THX wygląda drugi Hobbit. W ogóle odnoszę wrażenie, że tryb THX powinien służyć do oglądania tylko filmów opatrzonych tym logiem, np. prequele Star Wars w tym trybie wyglądają lepiej.

RE: Ustawienia obrazu TV - Mierzwiak - 14-11-2014

Jakie macie ustawienie gamma?

Wszędzie piszą, że najlepsze to 2.2, ale że realnemu 2.2 odpowiada tak naprawdę 2.4. Ja od niedawna mam najniższy poziom, czyli 2.6 - obraz nabiera w tym ustawieniu zdecydowanie najlepszego dla moich oczu kontrastu i głębi, chociaż podejrzewam że niektórym może się wydać zbyt ciemny. Dla mnie jest w sam raz.

RE: Ustawienia obrazu TV - Gieferg - 14-11-2014

Gammy zazwyczaj nie ruszam wcale, chyba że potrzebuję dorobić kontrastu to wtedy zmieniam wraz z jasnością, albo jest za ciemno to wtedy trochę rozjaśniam, ale to bardzo, ale to bardzo sporadyczne przypadki.

RE: Ustawienia obrazu TV - misfit - 15-11-2014

(14-11-2014, 20:46)Mierzwiak napisał(a):  Jakie macie ustawienie gamma?

Wszędzie piszą, że najlepsze to 2.2, ale że realnemu 2.2 odpowiada tak naprawdę 2.4. Ja od niedawna mam najniższy poziom, czyli 2.6 - obraz nabiera w tym ustawieniu zdecydowanie najlepszego dla moich oczu kontrastu i głębi, chociaż podejrzewam że niektórym może się wydać zbyt ciemny. Dla mnie jest w sam raz.

Znaczy się masz ustawione 2.6 w TV, a realne 2.4, tak ? Jeśli nie ma black crush to ok.
Generalnie gammę wyższą od 2.22 (realną, zmierzoną) stosuje się w ciemnych pomieszczeniach, czasami nawet 2.5 jeśli dodatkowo wyświetlacz może się poszczycić bardzo wysokim współczynnikiem kontrastu.

W moim proju mam to szczęście, że mam 9-cio punktową gammę i w związku z tym mogę sobie dowolnie ustawić wartość na poszczególnych jej stopniach. Jakiś czas temu ustawiłem sobie gammę zbliżoną do BT.1886, który pewnie lada chwila stanie się standardem wśród wyświetlaczy. Wygląda to w ten sposób, że na planszach 10-20 IRE mam gammę 2.1-2.2, a na 90-100 IRE 2.3-2.35. Efekt końcowy bardzo zadowalający.

RE: Ustawienia obrazu TV - Mierzwiak - 15-11-2014

(15-11-2014, 12:39)misfit napisał(a):  Znaczy się masz ustawione 2.6 w TV, a realne 2.4, tak ? Jeśli nie ma black crush to ok.
Wiesz, to zależy co uznać za black crush, bo jeśli ustawiasz sobie obraz żeby widzieć dokładnie wszystko, co normalnie jest ukryte w cieniu, to dojdziesz do momentu, że masz rozjaśnione, rozmydlone coś Smile

Oczywiście porównanie ustawienia 2.2 z 2.6 jasno pokazuje, że to drugie "zjada" część detali, ale pytanie brzmi, czy ja te detale muszę widzieć. Tak jak pisałem, ogólny wygląd jak najbardziej mi odpowiada, sprawdzałem na wielu filmach i jestem jak najbardziej zadowolony z tego ustawienia.

RE: Ustawienia obrazu TV - misfit - 15-11-2014

Plansze testowe zawsze powiedzą nam prawdę. Jeśli np. nie jesteś w stanie odróżnić np. 16-tki od 18-19-tki to wtedy jest problem.

RE: Ustawienia obrazu TV - Gieferg - 15-11-2014

W moim TV ustawienia gamma są w skali od -15 (ciemno) do 15 (jasno) i nie wiem o czym mówicie Smile

RE: Ustawienia obrazu TV - Mierzwiak - 15-11-2014

(15-11-2014, 13:20)misfit napisał(a):  Plansze testowe zawsze powiedzą nam prawdę. Jeśli np. nie jesteś w stanie odróżnić np. 16-tki od 18-19-tki to wtedy jest problem.
To prawda, no ale pytanie czy kierujemy się tylko planszami, czy tym jak dla nas wyglądają filmy. Śliska sprawa Smile