Filmozercy.com | Forum
Filmy na Netflix wyglądają lepiej lub tak samo jak z płyty Blu-Ray - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Filmy na Netflix wyglądają lepiej lub tak samo jak z płyty Blu-Ray (/watek-filmy-na-netflix-wygladaja-lepiej-lub-tak-samo-jak-z-plyty-blu-ray)

Strony: 1 2 3

RE: Filmy na Netflix wyglądają lepiej lub tak samo jak z płyty Blu-Ray - Gieferg - 17-03-2020

Ten wątek nadaje się tylko do kosza Tongue

RE: Filmy na Netflix wyglądają lepiej lub tak samo jak z płyty Blu-Ray - Kris - 17-03-2020

Na 40 calach plazmy i powiedzmy 3 metrach to niewykluczam, że dvd wygląda jak bluray. Na plazmie 50" różnice już widać, ale jeśli dvd jest dobrze wydane i nie robimy bezpośredniego porównania, to z odległości 2,7 metra można oglądać i cieszyć się seansem.
Co do kanałów TV, to owszem - niektóre filmy np. upscalowane wyglądają gorzej niż dvd, np. serial "Co ludzie powiedzą" na ZOOM TV wygląda gorzej niż na płytach dvd, które posiadam.

RE: Filmy na Netflix wyglądają lepiej lub tak samo jak z płyty Blu-Ray - Gieferg - 17-03-2020

Cytat:Na 40 calach plazmy i powiedzmy 3 metrach to niewykluczam, że dvd wygląda jak bluray.

Ludzie, co wy wąchacie?

RE: Filmy na Netflix wyglądają lepiej lub tak samo jak z płyty Blu-Ray - zdichuu - 17-03-2020

Ustawienia mam takie same dla każdego źródła.
Filmy nie są w 4k, tylko jak już wcześniej pisałem w 1080p.
Sam w to nie dowierzam, ale tak jest.
Właśnie sprawdziłem jedną rzecz. Włączyłem aplikację Netflix na konsoli i w Smart. Tv. I okazuje się że w przypadku konsoli jakość jest gorsza, mniej żywe kolory, mniej szczegółów i wieksza płynność (efekt telenoweli)
Zaznaczam, że ustawienia są takie same.

Nie mam zamiaru tu robić jakieś gównoburzy, więc jeżeli takowa się rozpocznie to nie widzę problemu by temat zamknąć.

RE: Filmy na Netflix wyglądają lepiej lub tak samo jak z płyty Blu-Ray - prodarek - 17-03-2020

Nic nowego setki osób narzeka na jakość z tvbox'ow typu shield TV vs webos lub tizen i nawet same aplikacje są lepiej dopracowane, w konsoli masz ustawienia przestrzeni barw możesz po sprawdzać czy widzisz różnicę.

Jaką masz ustawioną rozdzielczość na konsoli bo jeśli 4k to konsola robi upscaling i widocznie robi to gównianie stąd też mniej szczegółów.

W aplikacji w tv za upscaling odpowiada tv one z reguły radzą sobie bardzo dobrze.

RE: Filmy na Netflix wyglądają lepiej lub tak samo jak z płyty Blu-Ray - djgromo - 17-03-2020

(17-03-2020, 22:43)zdichuu napisał(a):  Właśnie sprawdziłem jedną rzecz. Włączyłem aplikację Netflix na konsoli i w Smart. Tv. I okazuje się że w przypadku konsoli jakość jest gorsza, mniej żywe kolory, mniej szczegółów i wieksza płynność (efekt telenoweli)
Zaznaczam, że ustawienia są takie same.

Nie wiem jaką masz konsolę, ale na xboxie aplikacja od netflixa była zglitchowana i wymuszała tryb HDR nawet dla treści tego nieposiadających.

RE: Filmy na Netflix wyglądają lepiej lub tak samo jak z płyty Blu-Ray - Szczepan600 - 18-03-2020

Nie jestem wrogiem streamów. Wręcz przeciwnie... uwielbiam Netflix, HBO i Prime. Jednakże... no sam temat brzmi jak ponury żart z jakości :-D Netflix ma okropna kompresję. Widać to na każdy, wizualnnym kroku. Nie mam pojęcia jak ich treści FHD można porównywać z dobrym BD, bo oglądając je na TV 42 i 55 cali widzę ogromną różnicę. W zasadzie nawet wolę dobrze wydany BD aniżeli filmy 4K Netflixa. Chociaż tutaj różnica jest bardziej zatarta... ale jak wchodzą dyski UHD no to już nie ma o czym gadać :-D Zwłaszcza właśnie w przypadku Netflixa, czyli nie najlepszego jakościowo VOD.

RE: Filmy na Netflix wyglądają lepiej lub tak samo jak z płyty Blu-Ray - Nfsfan83 - 20-03-2020

teraz na pewno nie wyglądają dobrze...

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/netflix-obnizy-jakosc-streamingu-na-terenie-calej-europy-na-jak-dlugo-opinie-co-sie-dzieje

Wink