Filmozercy.com | Forum
Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem (/watek-wydania-dvd-blu-ray-w-open-matte-lub-z-innym-kadrowaniem)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Daras - 27-05-2021

Napiszę krótko. Analizując materiały wklejone przez Nfsfana83 stwierdzam, że kaszetowanie „Krwawego sportu” nie miało sensu. Naprawdę komuś się w głowach porąbało. Ucięte postawy (układy nóg), ucięte ręce (garda), czy ucięta / przycięta głowa (wyraz emocji) - po co to? Confused W takich filmach poprawny kadr naprawdę robi robotę.

Nfsfan83 napisał:
Daras jestem zdziwiony...że i Ty masz Bloodsport  zawsze myślałem, że tylko kino ambitne i dzieła polskiej kinematografi...

A czy „Krwawy sport” nie należy do klasyki? Wink Film oglądałem po raz pierwszy uczestnicząc w tajnym komplecie VHS, a gdy wyszedł na BD, natychmiast go kupiłem z PL. Identycznie było choćby z „9 i ½ tygodnia” (1986). Cool

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Gieferg - 27-05-2021

Czyli Bloodsport, ok, ale Predator to już g...o dla dzieci, "nie oglądam, bo nie jestem infantylny" Smile
---
Anyway, z tego co widziałem, The Quest jest kadrowaniem zepsuty zdecydowanie bardziej.

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Nfsfan83 - 28-05-2021

wrzuciłem do swojego posta porównanie Beetlejuice screeny

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Daras - 28-05-2021

Oglądało się na VHS, oglądało. Po tym przekadrowaniu wiedzę, że stare dobre czasy minęły bezpowrotnie. Confused

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Nfsfan83 - 29-05-2021

Daras niektórzy mi wypominają i się nabijają, że DVD zbieram ale właśnie na DVD można znaleźć takie wydania.

Co najlepsze w USA często było wydanie np dwustronne 4:3 na jednej stronie a 16:9 na drugiej, a u nas w eu tylko przeważnie 16:9 a wiadomo, że więcej w eu było tv 4:3. Chyba, że myśleli, że jak stać na DVD filmy to stać na tv panoramiczny Smile

Rocky III DVD NTSC 4:3 vs 16:9

[Obrazek: ztKvXei.jpg]

zdjęcie dziewczyn w kadrowaniu 16:9 bardzo ucierpiało Big Grin

A tutaj mój ulubiony FEDS 1988

tv vs DVD NTSC

[Obrazek: wLCe2er.png]

[Obrazek: z7Fqdi8.png]

Nothing But Trouble 1991 NTSC DVD vs Valkenvania DVD PAL

[Obrazek: l28Imx4.jpg]

Zrobię niedługo Cobra Fullscreen porównanie

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Mierzwiak - 29-05-2021

(29-05-2021, 11:18)Nfsfan83 napisał(a):  niektórzy mi wypominają i się nabijają, że DVD
Nie wiem jak inni ale ja się nabijam z zachwytu nad wyglądem / jakością filmów na DVD, które są obrazą dla autora zdjęć i każdego kto włożył w powstanie tych filmów chociaż gram wysiłku Smile

Co jest złego w trzymaniu takich wydań z powodu np. unikalnego kadrowania właśnie? Nic. Mnie to w większości przypadków nie kręci, bo oryginalny aspekt kinowy pod który komponowano kadry jest przeważnie spieprzony, ALE właśnie - przeważnie. Takie The Shining chętnie w 4:3 na UHD bym przytulił bo w tym przypadku, co rzadkie, jak na moje oko kadry wyglądają znacznie lepiej (i o wiele bardziej pasują do samej historii), no ale to wynika z tego, że zwracano uwagę na kompozycję pełnego kadru. No ale to nie była preferowana przez Kubricka, kinowa wersja...

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Nfsfan83 - 29-05-2021

Cobra NTSC DVD Fullscreen vs BD

screeny z BD brane z Poral.eu Bluray.com oraz z wydania:

2019 collectors edition

https://highdefdiscnews.com/2019/01/22/cobra-collectors-edition-blu-ray-screenshots/

[Obrazek: d1ycZl1.jpg]

A tutaj ewolucja koloru ściany DVD vs BD vs BD 2019:

[Obrazek: hnfxwBU.jpg]

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Daras - 29-05-2021

Nfsfan83 napisał:
Daras niektórzy mi wypominają i się nabijają, że DVD zbieram ale właśnie na DVD można znaleźć takie wydania.

Nie przejmuj się. Mi Twoja pasja imponuje. Smile
Na marginesie. „Cobrę” (1986) pierwszy raz obejrzałem w ośrodku wczasowym w na północy Polski. Było to bodajże w roku 1987 lub 1988 podczas urlopu nad morzem. Na „seansie” VHS w stołówce gościły tłumy ludzi, zatem musieliśmy siedzieć przed oknami. Rzesze wczasowiczów wlepiały wzrok w niewielki ruski telewizor. Tak się kiedyś sprawy miały. Cool

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - prodarek - 29-05-2021

I nie trzeba było 4K, HDR, DV a w głowie obraz wspomnieniem pozostał idealny Smile

RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - prodarek - 29-05-2021

Ten ostatni remaster BD Bloodsport spaprany ostro... kolorów zero totalne wyssane życie z filmu a skoda bo to wydanie jest pl audio/napisami.

To dosłownie wygląda jak obraz HDR bez konwersji do SDR Big Grin Big Grin tak wyprane z kolorów...
[Obrazek: bloodsport_07.png]